Suomen Urheilumuseo - 


urheiluhullun paratiisi

 

Tuskin on parempaa sijoituspaikkaa Suomen Urheilumuseolle kuin vuoden 1952 kisoihin valmistunut Helsingin olympiastadion. Korkeuksiin kohoava stadionin torni on hyvä maamerkki. Sisäänkäynti urheilumuseoon tapahtuu lähes tornin vierestä.
Lue lisää

 


Kylpylöiden Suomi


Kun oman kylpyhuoneen pieni emaliamme alkaa ahdistaa, voi kylpylöissä nauttia saunomisesta ja uimisesta suuremmissa ympyröissä. Keskieurooppalainen kylpyläkulttuuri hoitoineen on rantautunut Suomeen.
Lue lisää

 Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

Jos työtoverisi rannekellon viisarit pysyvät paikoillaan, on syytä epäillä häntä vakoojaksi. Entä mitä tekee viattoman näköinen tuhkakuppi yrityksen neuvottelupöydällä?  Salakuuntelu kuuluu osana vakoiluun. Mikrofoni voi olla vain nuppineulan pään kokoinen.
Lue lisää

 

Brändö - Kumlinge

Lähden Turusta kello 8.00 ja olen Kustavin Vartsalan lossirannassa tuntia myöhemmin. Lossi kulkee aikataulun mukaisesti puolen tunnin välein. Autopaikkaa ei voi varata etukäteen.
Lue lisää
 Karhun poikien 


ihmemaailma


Salosta päin ajettaessa vasemmalle jää legendaarinen Ykköspesä. Sitten ohi rapistuvan Lahnajärven. Tien oikeaan reunaan ilmestyy tuttu Traktorimuseon mainoskyltti.
Lue lisää
 

 


Merenkulkijoiden 

Maarianhamina

Se tulee oitis selväksi: Maarianhaminan ja koko Ahvenanmaan historia perustuu merenkulkuun. En ehdi ottaa montaakaan askelta laivaterminaalista, ja edessäni on Maarianhaminan ykkösnähtävyys, maailman ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt nelimastoparkki Pommern.
Lue lisää
  Helsingin 

Luonnontieteellinen museo

Kettu, karhu, ilves, varis…lapsilauma luettelee sujuvasti tunnistamiaan eläimiä Helsingin luonnontieteellisessä museossa. Pelko nykynuorten heikentyneestä lajituntemuksesta osoittautuu turhaksi. Kiitos television luonto-ohjelmien.
Lue lisää

 


Hyrsylän Mutka on 


rakennettu muistoille

 
Juuri niin kuin etukäteen oletinkin. Hersyvä nauru ja pirteä olemus. Aira Samulin osaa ottaa vieraansa vastaan ystävällisesti.
Lue lisää

 Lahden Hiihtomuseo


Juuri ennen Lahtea maasto alkaa kumpuilemaan. Salpausselän harju tuo vaihtelua hämäläiseen maalaismaisemaan. Seuraavaksi näkyy Lahden ylle kohoava vesitorni.
Lue lisää

 


Kökar - paratiisi keskellä 


merta

 

Yhteysalus M/S Gudingen pujottelee tottuneesti luotojen ja pikkusaarten välistä kohti laituria. Rantavajan seinään kiinnitetty lappu, ”Kökar”, kertoo, että olen perillä.
Lue lisää
 Paikkarin torppa - Elias 


Lönnrotin jalanjäljillä


Paikkarin torppa
-kyltin on nähnyt jokainen vanhan Ykköstien kiireinen kulkija, mutta vain harva on poikennut perille. Siitäkin huolimatta, että moni osaa yhdistää suomalaisen suurmiehen Elias Lönnrotin Sammatissa sijaitsevaan torppaan.
Lue lisää

 

Porvoon mitalla Runebergiä

  

Porvoo on ainutlaatuinen, mikäli on uskomista postiluukustani kolahtanutta Porvoon matkailutoimiston värikästä esitettä. Sen mukaan kaupungissa eletään nykypäivää, mutta silti moni asia on sopivasti ennallaan. Pitänee paikkansa, onhan Porvoo Suomen toiseksi vanhin kaupunki.
Lue lisääSuomen parhaat huvipaikat

 

Mitä olisi kesä ilman Lintsillä tai Särkänniemessä käyntiä? Kesäisen lomamatkan varrelle osuvat ehkä Puuhamaa tai Visulahti. Vierailu huvipuistossa on muksuille kesän ikimuistoinen kokemus.

Lue lisää

 


Seili - saari, josta ei ollut 


paluuta


Aurinko lämmittää pilvettömältä taivaalta. Vesi kimaltelee Airistolla. Valkopurjeiset huviveneet lipuvat ulapalla. Olen menossa Seilin pahamaineiselle saarelle.

Lue lisääNauvo - portti saaristoon

 

Sillasta on puhuttu vuosikymmenien ajan. Onpa väläytelty jopa tunnelivaihtoehtoa. Osa kannattaa, osa vastustaa, joten ainakin toistaiseksi mantereen puolelta Turunmaan saaristoon autollaan vain lossilla.
Lue lisää

 

Luanikast Rauma reissu! 

Kyl Raum o ai Raum, mongertavat raumalaiset merkillisellä murteellaan. Jotain hienoa kaupungissa pitää olla, sillä Vanha Rauma kuuluu Unescon maailmanperintöjen listalle.
Lue lisääSuomen Jääkiekkomuseo


Kukapa olisi uskonut, että vuoden 1995 Suomen jääkiekon ensimmäinen maailmanmestaruus jäi pitkäksi aikaa ainoaksi. Huolimatta, että senkin jälkeen samaa on yritetty joka vuosi. Lopulta onnisti.
Lue lisää

 

Sporan kyydissä Stadissa

Hyvä tietokilpailukysymys: Missä Suomen kaupungeissa on tai on ollut raitiovaunuliikennettä? Oikea vastaus: Helsinki, Turku ja Viipuri.
Lue lisääSuomenlinna - Pohjolan 

Gibraltar
 

Nykyinen suosittu matkailunähtävyys toimi kolmen eri valtion, Ruotsin, Venäjän ja Suomen sotilastukikohtana.
Lue lisää

 


Zoolandia - yhdistelmä 

eläimiä ja huvipuistoa

Suomen suvi on oikukas. Eilinen hellepäivä muuttuu huvipuistoaamuna vesisateeksi. Testiryhmän jäsenet, Lauri ja Aaro, eivät tahdo hyväksyä ajatusta luvatun peuhupäivän siirrosta tuonnemmaksi.
Lue lisääKoko perhe viihtyy 

Korkeasaaressa ja 

Linnanmäellä 

Päivä Helsingissä vierähtää nopeasti. Korkeasaari ja Linnanmäki – muuta ei tarvitakaan. Lapsille on tarjolla kesän kohokohta ja aikuisille nostalgisia muistoja.
Lue lisää

 


Kultaranta on 


kauneimmillaan


Naantalilaiset Kultarannan oppaat Aava-Leena Kurki ja Arja Kavasto ovat varautuneet runsaaseen kävijämäärään. Kaunis kesäviikonloppu houkuttelee aina reilusti väkeä Kultarantaan.

Lue lisää

 


Hanko

Idyllinen kaupunki meren

rannalla


Tarvitaanko passia? Mikä valuutta? Onkohan hanavesi juomakelpoista? Loma Suomen etelässä on, kuin loma ulkomailla. Hangossa, Itämeren Rivieralla paistaa etelän aurinko koko suven.
Lue lisää

 


Louhisaaren kartano


Opasteet ovat selkeät. Ensin Raisiosta pienen matkaa Kustavintietä. Pian ilmestyy tievarteen opastaulu: Louhisaareen kartano. Siitä vasemmalle Lemun kautta Askaisiin.
Lue lisää


Lusimaan Hämeenlinnan 

vankilamuseoon

Vierailijat saapuvat vankilamuseoon samasta ovesta kuin vangit aikoinaan. Vastassa on synkät eristyssellit vankkoine kaltereineen. Edelläni kulkevan perheen lapset liimautuvat tiukasti turvaan vanhempien kylkeen.
Lue lisää

 


Kauppahallien tunnelmaa ja 

tuoksuja

Olen etuoikeutettu: saan nauttia joka päivä työmatkallani vanhan kauppahallin tunnelmasta ja tuoksuista.
Lue lisää
 Lupsakka Kuopio


Kuopiolaisia väitetään lupsakoiksi savolaisiksi. Tietosanakirjan mukaan se tarkoittaa hyvätahtoisuutta, leikkimielisyyttä ja elämästä nautiskelua.
Lue lisää

 


Luostarimäen 

käsityöläismuseo

Astu ajassa 200 vuotta taaksepäin. Turun Luostarimäen käsityöläismuseo on ainutlaatuinen kokoperheen retkikohde historialliseen kaupunkimiljööseen.
Lue lisää
 


Täyttä höyryä eteenpäin

Vanhoissa junissa ja purjelaivoissa on jotain samaa. Lähes meissä kaikissa puuskuttavat höyryveturit tai tervantuoksuiset purjelaivat synnyttävät positiivisia mielikuvia.
Lue lisää

 


Saariston Rengastie


Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon, vaikka ei omistaisi venettä. Matka taittuu kauniissa saaristolaismaisemissa autolla, moottoripyörällä tai jopa fillarilla.
Lue lisää
 JukuParkissa viihtyy koko perhe 


Hellepäivä. Vesiliukumäki. Vauhdinhurma. Grillimakkara. Jäätelö. Takuuvarman kesäpäivän ainekset ovat yksinkertaiset. Ulkomailla tutuiksi tulleet vesipuistot ovat ilmestyneet myös Suomeen. 
Lue lisää

 

Sisävesiristeilyjen 


Suvi-Suomi


Nostalgiset valkokylkiset sisävesilaivat ovat olennainen osa kotimaista järvimaisemaa. Aurinkoinen sää, peilityyni järvenselkä ja supisuomalainen saaristomaisema ovat lähimatkailua parhaimmillaan.
Lue lisääVierumäki tarjoaa vipinää 


koko perheelle


Kun löhöäminen Etelän lomarannoilla ei houkuttele, kannattaa suunnata kohti urheiluopistoa. Miltä kuulostaisi aktiiviloma liikunnan parissa luonnonkauniissa ympäristössä?
Tietysti täysihoidolla!
Lue lisää

 


Paavo Nurmi patsastelee 

viidessä eri paikassa 

Paavo Nurmen saalis Pariisin olympiakisoista oli viisi kultamitalia. Sen symbolinen arvo nuorelle kansakunnalle oli niin suuri, että Suomen valtio tilasi turkulaiselta kuvanveistäjä Wäinö Aaltoselta Paavo Nurmea esittävän kokovartaloveistoksen vuonna 1924.
Lue lisää

 


S/s Ukkopekka - wanhan 


hyvän ajan höyrylaiwa

 

Korvissa vihlovan visselin ulvahdus kertoo höyrylaiva Ukkopekan lähtevän merelle. Turun Aurajoessa Martinsillan kupeessa laituripaikkaa pitävästä aluksesta on tullut tärkeä osa varsinaisuomalaista kesämatkailua.
Lue lisää

 


Rakkaudesta Vironperään


Valtioneuvos Johannes Virolaisen koti on täynnä muistoja. Hankoon vievän tien varrella Lohjan eteläpuolella on vaatimaton kyltti – Vironperä. Soratie johtaa vihreäksi maalatun maatilan päärakennuksen eteen. Talon ulkonäöstä ei voi päätellä, että täällä asui eräs Suomen vaikutusvaltaisimmista politiikoista ja kohua herättänyt julkkispari.
Lue lisää
Maailmanperintökohteet 


Suomessa


Pääsy Unescon maailmanperintölistalle virkistää kyseisen kohteen matkailua, vaikka se ei olekaan listalle pääsyn ensisijainen tavoite. Joka tapauksessa aina, kun näkee Unescon maailmanperintökohteen logon, kannattaa poiketa katsomaan.
Lue lisää

 

Ainutlaatuinen Verla

 

Tässä on oiva matkailuvinkki. Kun liikut Lahti-Kouvola-Lappeenranta -suunnassa, kannattaa tutustua Verlan historialliseen tehdasmiljööseen.
Lue lisääPaimion parantola  


Funktionalismissa on jotain. Ehkä se johtuu siitä, että olen itse syntynyt funkistalossa. Harvan kotitalo on suojeltu. Minun on. Mutta Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola on funktionalismin huipputeos. Se on kerännyt kehuja myös ulkomailla.
Lue lisää

 

Tuusulajärven Rantatie 

Jean Sibelius, Juhani Aho, Eino Leino, Aleksi Kivi, J.H. Erkko, Pekka Halonen, Eero Järnefelt…lista on komea. Tuskin on toista seutua, joka tarjoaa yhtä paljon suomalaista kulttuurihistoriaa.
Lue lisääSuomen viralliset 

matkailutiet

Saksassa, automatkailun edelläkävijämaassa, on jo yli kaksikymmentä niin sanottua teemallista matkailureittiä. Niistä suosituin lienee Baijeria pohjois-eteläsuunnassa halkova Romanttinen reitti, Romatische Strasse.
Lue lisää

 


Hämeen Härkätie

Vuosikymmeniä sitten pikkupoikana oli kiduttavaa istua linja-autossa, joka matkallaan Turkuun kierteli syrjäisiä pikkukyliä. Kosket, Marttilat ja Tarvasjoet tulivat tutuiksi.
Lue lisää

 Alvar Aallon Villa Mairea  


Syksy on järjestötoiminnan aktiivisinta aikaa. Piristystä pimeneviin päiviin haetaan yhteisillä matkoilla.
Lue lisää

 


Bonk on hölynpölyä

 

Varoitus! Bonk-museon opas, Assistant Compressor, Eeva Oksman puhuu puuta heinää. Silti jokainen sana ja lause on tarkkaan harkittu.
Lue lisää


Talvinen Rovaniemi

Paljon on vettä virrannut Kemijoessa siitä, kun Niilo Tarvajärvi visioi 1950-luvulla Suomea ja Lappia viralliseksi Joulupukin kotimaaksi. Radiosta tuttu Markus-setäkin oli jo vuosikymmeniä aikaisemmin vihjaissut suositussa lastenohjelmassaan Joulupukin asuvan Korvatunturilla.

Lue lisää

 


Lapin hulvatonta 


luovuutta 


Mitä kireämpi pakkanen, sitä isompi elämys. Ja aina parempi, mitä korkeammat lumikinokset. Lapin matkailukohteissa monet negatiivisena koetut asiat muuttuvat eksoottisiksi elämyksiksi. Pelkkä lumessa kieriskely voi olla intialaiselle lapselle lomamatkan ikimuistoisin kokemus.

Lue lisää

 


Suomen Joutsen

Lakki päästä ja syvään kumarrus. Harva ymmärtää, kuinka merkittävästä laivasta onkaan kysymys. Suomen Joutsenella oli iso symbolinen merkitys nuorelle tasavallalle. Aurajoen laituriin ankkuroitu alus on perin tuttu näky monelle Turussa vierailevalle. Hilkulla kuitenkin oli, että arvokas alus ei uponnut tai päätynyt romuraudaksi.

Lue lisää

 

Vieraana Marskin 


kodissa

Joulukuussa vuonna 1917 Pietarista Helsinkiin saapuneella Carl Gustav Mannerheimilla lienee ollut hämmentynyt olo. Keisarivalta oli romahtanut Venäjällä. Tsaaria pitkään palvellut Mannerheim oli yllättäen työtön. 50-vuotiaalla kenraaliluutnantilla oli aikomus jäädä eläkkeelle, mutta toisin kävi. Pian saapumisensa jälkeen Helsinkiin hänestä oli tehty nuoren Suomen armeijan ylipäällikkö ja valtionhoitaja.

Lue lisää
 


Kolmen sodan Mikkeli


Mikkelissä ei voi olla törmäämättä Mannerheimiin. Marskin Pultti, Marskin Lääkäriasema, Marskin kahvila, Marskin päiväkoti, Marski Festivaali, Marski Maraton, Marskin Röntgen, Kauppakeskus Marski…
Lue lisää

 

Hangon tunnetuin 


kahvilanpitäjä


Pahus! Privat område. Yksityisaluetta. Kyltti kertoo, että ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa vapaaherra Karl Gustav Mannerheimin omistamalle Suurelle Mäntysaarelle. Hangon edustalla sijaitseva idyllinen kalliosaari on yhä yksityisessä omistuksessa.
Lue lisää

Marskin maja

Komia sen olla pitää, ajatteli kenraalimajuri, Mannerheim-ristin ritari, Erkki Raappana. Marsalkalle oli haasteellista valita syntymäpäivälahjaa, olihan Mannerheimilla jo lähes kaikkea.
Lue lisää

 

Marskin viimeiset vuodet

Fiksu päätös Mannerheimilta. Sota oli runnellut useimpia Euroopan maita, mutta Sveitsissä oli kaikki elämää helpottavat mukavuudet. Hotellit olivat ensiluokkaisia ja kulkuyhteydet pelasivat. Ja mikä mukavinta, Genevejärven kuvankauniisiin maisemiin kevät saapui kuukautta aikaisemmin kuin Suomeen. Lämpö olikin parasta, mitä marsalkka saattoi toivoa. Terveyden heikentyessä auringonpaiste teki hyvää ikääntyvälle suurmiehellemme.
Lue lisääForum Marinum

Kun astuu sisään, nenään tuoksahtaa tuttu tuoksu: tervan miellyttävät aromit tuovat vastustamattomasti mieleen vanhat purjelaivat. Terva siirtää ajatukset aikaan, jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Turussa Aurajoen rannalla lähellä jokisuuta sijaitseva Forum Marinum kuuluu museoiden eliittiin. Se pärjää vertailussa minkä tahansa ulkomaalaisen merimuseon kanssa.
Lue lisää

 

Valkeakoskella

futisperinteet ovat pitkät


Hyvä tietokilpailukysymys: Mikä joukkue on voittanut eniten jalkapallon Suomen mestaruuksia? Vastauksen ja paljon muutakin kotimaiseen futikseen liittyvää löytää Valkeakoskella sijaitsevasta Suomen Jalkapallomuseosta.
Lue lisää


Mars museoon!

Millainen on tyypillinen museokävijä? Asiaa on tutkittu. Suomen museoliitto on selvittänyt jo yli kymmenen vuoden ajan museokävijöiden profiilia ja heidän käyttäytymistään.
Lue lisää

 

Alvar Aallon kädenjälki

näkyy eri puolilla Suomea


Ruma! Ei sovi lainkaan ympäristöönsä. Arkkitehtiguru Alvar Aallon Helsingin Katajanokalle suunnittelema Enso-Gutzeitin pääkonttori herättää väittelyä vielä vuosikymmeniäkin valmistumisensa jälkeen.
Lue lisää
Turun Apteekkimuseo -

unohdettu  helmi


Jyrätään vaan matalaksi, mokomakin rötiskä, ajattelivat aikoinaan monet turkulaiset poliitikot. Onneksi näin ei käynyt. Hilkulla kuitenkin oli, että Qwenselin talo, eräs Turun ja jopa koko Suomen arvokkain puinen porvaristalo, olisi palanut jo aiemmin poroksi.
Lue lisää

 

Hotelli Kämp

Suomen, jopa koko Pohjoismaiden tasokkain, kallein, tyylikkäin, ylellisin, mannermaisin, kosmopoliittisin... Suomen ainoaa viiden tähden hotellia on tituleerattu monin ylistyssanoin.
Lue lisää


Höyrylaiva Suomi seilaa

Päijänteellä


Kaunis kesäpäivä. Lämpöä yli kaksikymmentä astetta. Lähes tyyni järvenpinta. Ystävällinen tervetulotoivotus. Laivan ämyristä raikaa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Visselin vihellys. Täydellisen lomapäivän ainekset ovat valmiina.
Lue lisää

 

Tarvaspää

Siinä se taas on! Monille Helsinkiin saapuville moottoritien päässä sijaitseva ritariromantiikkaa huokuva sakaraharjainen torni on eksoottinen näky. Kyseessä on Espoon puolella sijaitseva kansallistaiteilijaksikin tituleeratun Akseli Gallen-Kallelan ateljee Tarvaspää. Merenrantaan rakennettu mielikuvituksellinen taiteilijakoti on kiinnostava tutustumiskohde.
Lue lisää


Retrohenkinen

Tamminiemi


Mistä Te saatte voimanne, kysyi eräs toimittaja. Ruisleivästä, vastasi Urho Kekkonen. Pitkäaikaisen presidenttimme lyhyt vastaus kuvastaa hänen yksinkertaista elämäntyyliään. Toki meren rannalla sijaitseva Tamminiemi on laadukas yksityisasunto, mutta verrattuna monen muun valtiopäämiehen edustusasuntoon, vaikuttaa se varsin vaatimattomalta. valmiina.
Lue lisää

 

Espoon Automuseon

nostalginen tunnelma


Mikä intohimo! Kun astuu Espoon Automuseon kynnyksen yli aistii heti, miten vanhojen autojen harrastamisesta voi tulla intomielinen elämäntapa. Kehä Kolmosen lähellä sijaitsevan Pakankylän kartanon vanha graniittinen navetta on täyttynyt nostalgisista menopeleistä. Lehmät ja siat ovat saaneet väistyä. Autot ovat tulleet tilalle. 
Lue lisää


Suomen Ilmailumuseo


Kukapa ei olisi pikkupoikana unelmoinut lentäjän ammatista. Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitseva Suomen Ilmailumuseo tarjoaa herkullisen elämyksen. Jo pelkästään esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävän suuri. Vantaan Ilmailumuseo kestää vertailun muihin Euroopan vastaaviin ilmailumuseoihin. Ja miksei kestäisi, kuuluvathan Suomen Ilmavoimat ja Finnair lajissaan maailman vanhimpiin. 
Lue lisää

 

Päivä Kemiönsaarella

Kemiö tai Kimito. Ihan kuinka vaan. Kemiönsaarella pärjää molemmilla kotimaisilla. Parasta on kuitenkin saaren monipuolinen tarjonta. Ensikertalainen ihmetteleekin, miten kiinnostavaa nähtävää voi olla näin runsaasti: Sagalundin ulkoilmamuseo, Amos Andersonin loistelias kartano, Taalintehtaan ruukkimuseo tai Kasnäsin luontokeskus. Yksikin edellä mainituista riittäisi syyksi vierailla Kemiönsaarella. Merellinen saaristotunnelma tulee kaupan päälle.
Lue lisää


Aurajoen maisematie


Mistähän Aurajoki saa alkunsa? Noh, sehän alkaa täältä paikallisen vanhainkodin toisen kerroksen vessasta, vastaavat toimittajan uteluun paikallisen Oripään huoltoaseman äijäparlamentti, todelliset irvileuat, pilke silmäkulmassa.
Lue lisää

 

Häämatkalla Somerolla!

”Olemme olleet jo viikon häämatkalla Somerolla. Kivaa on ollut”. Siis, mitä? Häh! Postiluukustani kolahti kortti idyllisellä maalaismaisemalla koristeltuna. Tämän täytyy olla salolaisen ystäväni Pekan huumoria.
Lue lisää