Wäinö Aaltosen museo


Kotimaista ja kansainvälistä modernia taidetta

 

Takanen, Nylund, Mäntynen, Wikström, Vallgren…onhan näitä. Mutta eiköhän sovita, että Turun oma poika Wäinö Aaltonen on suurin suomalainen kuvanveistäjä. Ainakin hänen tuotantonsa oli uskomattoman laaja.

 

väiksi1

Pelkästään Turusta löytyy useita Wäinö Aaltosen veistämiä teoksia, muun muassa Paavo Nurmi, Turun ja Göteborgin ystävyyspatsas sekä Turun Lilja. Helsingissä on iso joukko muita, esimerkiksi Aleksis Kiven muistopatsas ja eduskuntatalon istuntosalin viisi veistosta. Myös Tampereen Hämeensillan veistokset ovat Wäinö Aaltosen tuotantoa.

Wäinö Valdemar Aaltonen syntyi Karinaisissa vuonna 1894. Perhe muutti Turkuun vuonna 1902. Wäinö kävi koulua Hirvensalossa. Jatko-opinnot alkoivat Turun piirustuskoulussa vuonna 1915. Vaikka Aaltonen tunnetaan paremmin kuvanveistäjänä, oli hän myös taitava piirtäjä. Piirustuskoulussa ei järjestetty kuvanveiston opetusta, mutta opintojen loppuvaiheessa Wäinö Aaltonen oli kuvanveistäjä Aarre Aaltosen apulaisena.

Lahjakkaan taiteilijan ensimmäinen ateljee oli Hirvensalon lapsuudenkodin piharakennuksen vintillä. Maine kasvoi nopeasti ja tilauksia kertyi. Pian tuli myös ajankohtaiseksi muutto pääkaupunkiin. 1950-luvulla Aaltonen osti Helsingin Kulosaaresta tontin uutta ateljeeta ja asuntoa varten. Samalla syntyi myös ajatus oman museon perustamisesta. Kulosaaren kaavailtua museota ei koskaan perustettu, mutta Turkupa sai taiteilijalle omistetun museon.


 

väiski2


 

Vuonna 1964 Turku julkisti museosuunnitelman. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Matti ja Irma Aaltonen. Taiteilijan kerrotaan myös osallistuneen aktiivisesti museon suunnitteluun. Avajaisia vietettiin vuonna 1967. Wäinö Aaltonen lahjoitti laajan kirjastonsa, uraansa liittyvää henkilökohtaista esineistöä ja arkistokokoelman sekä suuren kokoelman taidettaan nimikkomuseonsa peruskokoelmiksi.

Wäinö Aaltonen kuoli 72-vuotiaana vuonna 1966 Helsingissä. Ruumiinsiunaus toimitettiin Helsingin Vanhassa kirkossa. Taiteilija haudattiin Maarian kirkkomaalle vanhempiensa viereen.

www.wam.fi