Teatterisilta 


Mikä ihmeen hiuskiehkura

Kauan siinä meni! Turkulaiseen tapaan pähkäiltiin vuosikymmeniä. Lopulta saatiin uusi silta yli Aurajoen. Muista joen ylittävistä silloista poiketen Teatterisilta tuli vain kevyen liikenteen käyttöön. Nimi on ainakin osuva, sillä sillan molemmissa päissä sijaitsee teatteri: itärannalla Kaupunginteatteri ja länsirannalla Ylioppilasteatteri.

teatterisilta1

 

Kaupunginteatterin valmistuttua vuonna 1962 suunniteltiin myös uuden sillan rakentamista. Paljon ehti vesi Aurajoessa virrata ennen kuin silta toteutettiin. Teatterisilta valmistui vasta vuonna 1997. Alkuperäiset suunnitelmat olivat synnyttäneet melkoista kritiikkiä, mutta nykyistä lopputulosta pidetään melko hyvänä.

Teatterisilta ei ole pelkästään silta, vaan myös ympäristötaideteos. Asiasta tietämätön tuskin oivaltaa, mikä symboliikka kätkeytyy turkulaistaiteilija Jan-Erik Anderssonin ideaan. Sillalla kohtaavat kaksi paikallista legendaarista hahmoa: Turun linnantonttu ja Valpuri Innamaa. Ensiksi mainittu liittyy satoja vuosia vanhaan kaupunkilegendaan. Uskomuksen mukaan linnantonttu saattoi kulkea salaista maanalaista käytävää pitkin Turun linnasta Tuomiokirkolle.

Sen sijaan Valpuri Innamaa on todellinen historiallinen henkilö. Hän oli 1500-luvulla elänyt rikas liikenainen, joka oli luonnut suuren omaisuuden. Nämä kaksi ovat Anderssonin tarinan päähahmot.

Teatterisillan kivipintaan ikuistettu värillinen ornamenttikuvio kertoo, miten linnantontun hattu ja Valpurin hiuskiehkura lähes koskettavat toisiaan. Tontun hattu kiemurtelee itärannalta puoliväliin siltaa. Valpurin hiuskiehkura kurkottaa länsirannalta kohti tontun hiippaa. Sillan itäpuoleisessa päädyssä on valotaulu, jossa kerrotaan lisää kyseisten henkilöiden kohtaamisesta, mikäli se ei ole graffitien peitossa.

Teatterisillan keskellä on mukava levähdyspaikka, josta avautuva jokinäkymä on eräs kaupungin suosituimmista valokuvauspaikkoista. Uutuutena on sillan kaiteisiin kiinnitetyt lukuisat riippulukot kertomassa solmituista avioliitoista. Sillan alla lieneekin jo melkoinen kasa ikuisen liiton merkiksi veteen viskattuja ja pohjaan vajonneitta lukittujen lukkojen avaimia.

Keväisin silta koristellaan sadoilla keltaisilla narsisseilla. Niitä ei kannata hämärän aikaan käydä repimässä, sillä kukat jaetaan myöhemmin halukkaille.

Lisätiedot täältä

silta1