Vanha SuutoriHenkiin herätetty - Vihdoinkin!

 

Ehkä jälkiviisastelua, mutta näin jälkeenpäin voi vain ihmetellä, miten kauan kesti ennen kuin Vanhan Suurtorin alue saatiin elävöitettyä. Sehän oli pitkään autojen parkkipaikkanakin. Osasyynä oli tietysti torin kiinteistössä toimineet kaupungin virastot sekä poliisilaitos.

suurtori3

Nyt on toisin. Alue on herännyt henkiin ja autotkin on häädetty muualle. Joulun alusviikkojen värikkäät joulumarkkinat sekä kesällä järjestettävä keskiaikatapahtuma historiallisessa ympäristössä on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Paljon on vielä mahdollisuuksia käyttämättä. Aika näyttää toteutuvatko tulevaisuudensuunnitelmat. Eurooppalaiseen malliin Vanhalle Suurtorille ja sen ympärille mahtuu vielä uusiakin tapahtumia.

Vanha Suurtori oli Turun paloon asti kaupungin hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Palon jälkeen Tuomiokirkon ympäristö raivattiin puistoalueeksi. Vanhan Suurtorin eteläiselle laidalle rakennetut talot kunnostettiin. Paljon on kuitenkin niistä ajoista muuttunut.

Brinkkalan talo on varmasti torin tunnetuin rakennus julistetaanhan sen parvekkeelta joulurauha koko maahan. Vanhimmat tiedot Brinkkalasta ovat 1500-luvulta, jolloin sen omisti Kakskerran Brinkkalan kartanoherra. Nykyinen ulkoasu on Turun palon jälkeen. Rakennuksessa on toiminut muun muassa Turun poliisitalo. Nykyään Brinkkalassa sijaitsee muun muassa Taidelainaamo ja galleria. Sisäpihalla toimii Turun Kirjakahvila.

Brinkkalan talon vieressä sijaitsi 1700-luvulla raatihuone. Turun palon jälkeen paikalle rakennettiin yksityistalo, jossa toimi Juseliuksen paitatehdas 1920-luvulle asti. Nykyisin Vanhaksi Raatihuoneeksi nimetty rakennus on Kulttuurikeskuksen käytössä. Aikoinaan Raatihuoneen koristeena oli kellotorni. Olisi hienoa, kun torni rakennettaisiin uudestaan ja näin ulkoasu palautettaisiin lähemmäksi alkuperäistä.

vanha4

Vanhan Suurtorin ja Uudenmaakadun kulmassa sijaitsee komea empiretyylinen Hjeltin talo, jonka kapteeni Hjelt rakennutti liiketoimintaansa varten Turun palon jälkeen. Vuokralaiset ovat vaihtuneet useaan kertaan. Onpa sen alakerrassa ollut aikoinaan poliisilaitoksen putkat. Ennen uuden kirjastorakennuksen valmistumista lasten- ja nuortenkirjasto oli tovin sen suojissa evakossa.

Vanhan Suurtorin rakennuksista nuorin on tehtailija Juseliuksen vuonna 1982 rakennuttama uusrenessanssinen Juseliuksen talo. Historiansa aikana se toiminut useassa eri tarkoituksessa. Vuonna 1924 rakennuksen kellarikerroksessa avattiin kahvilaravintola Hansa, joka parikymmentä vuotta myöhemmin muutti nimensä ravintola Teiniksi. Suosittu yliopistoväen ravintola sulki ovensa 1960-luvulla, mutta on jälleen avannut ovensa perusteellisten kunnostustöiden jälkeen.


suurtori1

Värikkäät Keskiaikamarkkinat

Keskiaikaiset markkinat on Turun Vanhalla Suurtorilla 27.−30.6.2013. Väkeä on silloin liikkeellä, sillä tunnelma parantuu vuosi vuodelta. Markkinoita on pidetty jo useamman vuoden ja homma hoituu ammattitaitoisesti - keskieurooppalaiseen tyyliin. Keskiaikamarkkinoita kehtaakin näyttää ulkomaalaisille. Tilaisuus on maksuton. Viihdyttävät teatteri-, tanssi-, sirkus- ja musiikkiesitykset ovat tasokkaita. Ritaritunnelmasta pääsee nauttimaan koko perhe.

http://keskiaikaisetmarkkinat.fi/