Turun viimeinen suolamakasiini


Marina oli Turun suosituin yökerho 

Harvinaista herkkua! Läntisellä Rantakadulla, lähellä Teatterisiltaa sijaitsevat rakennukset ovat 1700-luvulta. Käsityöläismuseon rakennuksia lukuun ottamatta Turussa ei ole säilynyt montaakaan 1700-luvulta peräisin olevaa rakennusta.

 

suolamakasiini5

Läntisen Rantakadun ja Eskelinkadun kulmatontin historia on monivaiheinen. Tontin omistajat tiedetään 1700-luvun alusta alkaen. Tällä paikalla aloitti toimintansa Suomen ensimmäinen sairaala. Kuningas Adolf Fredrikin suostumuksella sairaala avattiin vuonna 1759. Tilaa oli vain yhdeksälle potilaalle. Niinpä tilanahtauden vuoksi ja laajennussuunnitelmista huolimatta sairaalan toiminta siirrettiin uuteen paikkaan, nykyisen Sairashuoneen ja Linnankadun perustettuun lasarettiin.

Sairaalan tilat eivät kuitenkaan jääneet tyhjiksi. Tontti ja rakennus siirtyi laivanrakentaja Karl Ekenbomin omistukseen. Tontille rakennettiin lisärakennuksia purjekangastehdasta varten. Tehtaan toiminta alkoi vuonna 1781. Omistajavaihdoksienkin jälkeen purjekangasta valmistettiin aina vuoteen 1862.

Kulmatontin kaksikerroksinen kivitalo toimi 1800-luvun alussa suolavarastona. Suola oli siihen aikaan eräs tärkeimmistä tuontiartikkeleista. Keltaisen suolamakasiinin vieressä sijaitsee vihreä mansardikattoinen asuinrakennus. Sekin on 1700-luvun lopulta. Se on rakennettu osin tiilestä, osin puusta. Talossa toimii ravintola Sergio’s.

suolamakasiini6

Näiden kahden rakennuksen nykyinen ulkoasu on 1900-luvun alusta. Suolamakasiini muutettiin asuintaloksi saaden samalla uuden koristeellisemman julkisivun. Talon erikoisuutena on porraskäytävän ikkunoiden koristeelliset lasimaalaukset, joiden tekijäksi tiedetään saksalaissyntyinen Willy Baer. Ohikulkija voi ihailla lasi-ikkunoita Rantakadun puolelta. Mestarin töitä on yhä jäljellä useissa muissakin vanhoissa turkulaisissa taloissa.

Kadunvarteen on sijoitettu rakennusliike Kivikartion lahjoittama ja Jarkko Rothin suunnittelema Suojattu kasvu. Veistoksen materiaalina on käytetty Vehmaan punaista graniittia
kivikartio

Teatterisillalta eteenpäin Aurajoen läntinen ranta on muuttunut paljon. Ajatuksena on ollut rakentaa yhtenäistä kuusikerroksista rakennusmassaa Myllysillalta Aurasillalle asti. Turun kiinteistö- ja rakennuslautakunta sai moisen ajatuksen päähänsä 1970-luvulla. Marina Palace ja Oy Auranranta saatiin valmiiksi, samoin Asunto Oy Kiikari. Aika näyttää täyttävätkö loputkin tyhjät välit. Ajatus on toistaiseksi torpattu.


 

marian2


Marina Palace valmistui vuonna 1973. Se tuli tarpeeseen, sillä Turku kärsi hotellipulasta. Marina Palace oli heti menestys. Sen sviitteihin majoitettiin Turkuun vierailulle tulleet arvovieraat kuninkaallisia myöten. Marinan yökerholla, Submarinalla, on yhä vieläkin legendaarinen maine. Se oli 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun Turun ykkösmesta.

1990-luvun lamavuosina ilmaantuivat vaikeudet. 2000-luvulla omistajat vaihtuivat tiuhaan. Vaikka nimikin on vaihtunut useaan kertaan, turkulaiset puhuvat yhä Marina Palacesta. Rakennuksen omistaa nykyisin Hesburger-ketjun perustaja Heikki Salmela. Hän asuu hotellin ylimmässä kerroksessa. Salmelan suunnitelmissa oli muuttaa hotelli ikäihmisten palvelutaloksi, mutta suunnitelma ei toteutunut.


 

marina3