Mietteliäs Porthan


Suomen ensimmäinen julkinen monumentti

 
Mitähän mies miettii? Henrik Gabriel Porthan on patsaaksi jähmettyneenä mietteliään näköinen. Kynä on valmiina kirjoittamaan ylös, mitä suurmiehen ajatuksista syntyy. Ja paljon syntyikin. On hämmästyttävää, mitä kaikkea 64-vuotiaaksi elänyt Porthan ehtikään elämänsä aikana tehdä.

porthan1

Suomen historian isäksikin tituleerattu mies kunnostautui suomalaisen kulttuurin tutkimuksessa. Kansanrunous, kielitiede, kirkkohistoria, maantiede, jopa arkeologiakin kiinnostivat häntä.

Porthanin patsas ei ole mikä tahansa patsas. Se on Suomen ensimmäinen kansalaiskeräyksen avulla rahoitettu monumentti. Se oli myös Suomen ensimmäinen ulossijoitettu julkinen patsas. Suurmiehen muistomerkin sijoituspaikasta syntyi riita. Osa oli sitä mieltä, että Helsinki uutena pääkaupunkina olisi sopivin. Porthan päätettiin kuitenkin sijoittaa Turkuun, missä hän oli tehnyt suurimman osan elämäntyöstäänkin.

Vuonna 1864 patsaan julkistamistilaisuudesta tuli suuri kansanjuhla. Paikalle saapui kutsuvieraiden lisäksi tuhansia ihmisiä. Sanotaankin, että vastaavaa ei oltu koettu aikaisemmin Suomessa. Elias Lönnrot piti juhlapuheen. Muistomerkin ulkonäkö tyydytti kansalaisia, olihan se tehty ajan hengen mukaisesti monumentaaliseksi. Kuvanveistäjä Carl Eneas Sjöstrand oli saanut tarkat ohjeet, millaisen muistomerkin suomalaiset haluaisivat.

Porthanin ohella muistomerkkiin on ikuistettu reliefikuvina kaksi muutakin hahmoa: professori Johan Jakob Tengström ja runoilija Franz Mikael Franzen. Molemmat miehet jatkoivat Porthanin elämäntyötä.

porthan2

Graniittijalustan etuosaan on kiinnitetty laatta, johon kuvat kaksi enkeliä ja Suomen vaakuna. Porthanin oikealla puolella pyöreisiin medaljongeihin on kuvattu vertauskuvallisesti paljon symboliikkaa sisältävät Tiede ja Historia. Kannattaa kurkata myös muistomerkin taakse ja tarkistaa, mitä sinne on kirjoiettu.


Porthanin puisto
syntyi Turun palon jälkeen. Yleisilme on vaihdellut vuosikymmenien aikana, mutta nykyinen ulkoasu on entisöity vanhaa kartta- ja valokuvamateriaalia hyväksikäyttäen. Kesällä kukkaistutuksin koristeltu puisto on eräs Turun tyylikkäimmistä. Ainoastaan läheisen Uudenmaankadun vilkas liikenne ja näköalan osittain peittävä bussipysäkki katoksineen häiritsee tunnelmaa.

Lisätiedot täältä

Lue lisää Porthanin puistosta

Lue lisää Turun historiallista puistoista