Kreivin aikaa - Pietari Brahe

Kreivi oli maahan tyytyväinen ja samoin me suomalaiset kreiviinsä, mikäli on uskomista Pietari Brahea esittävään patsaaseen. Walter Runebergin suunnittelema patsas Pietari Brahesta on sijoitettu kenraalikuvernöörin mukaan nimettyyn puistoon Turun tuomiokirkon kupeeseen. Patsaan jalustaan on ikuistettu ruotsiksi teksti: Iagh war med landett och landett med mig wääl tillfreds.

pietaribrahe1


 

Brahen patsas sijaitsee paikassa, jossa ennen Turun paloa sijaitsi sokkeloinen keskiaikainen kortteli. Palon jälkeen tilalle istutettiin puistikko. Kansalaiskeräyksen tuotolla kerätyillä varoilla Pietari Brahen patsas pysytettiin pari sataa vuotta kenraalikuvernöörin kuoleman jälkeen. Aluksi patsaan ympärillä oli vain laaja hiekkakenttä, mutta myöhemmin ympäristö koristeltiin kauniilla kukkaistutuksilla.

Vaikka Pietari Brahe ei ehtinyt vaikuttaa kovinkaan pitkään Suomessa, hän sai hämmästyttävän paljon aikaiseksi. Brahe toimi Suomen kenraalikuvernöörinä ensimmäisen kerran vuosina 1637-40 ja toisen kerran vuosina 1648-54. Kenraalikuvernööri asui puolisonsa Kristiina Katariina Stenbockin kanssa Turun linnassa, jota myös ehostettiin lisäämällä viihtyisyyttä. Linnassa oli myös kenraalikuvernöörin virasto.

Pietari Brahe teki pitkiä kiertomatkoja eri puolille Suomea. Hän perusti postilaitoksen, kunnosti maantieverkostoa, uudisti verotusta, paransi oikeuslaitosta ja perusti useita kaupunkeja. Erityisesti Brahe muistetaan Suomen ensimmäisen yliopiston, Turun Akatemian perustamisesta vuonna 1640.

Patsaan paljastustilaisuudesta toukokuun lopulla vuonna 1888 tuli suuri kansanjuhla. Paikalla arvioitiin saapuneen yli 10 000 ihmistä. Kaupunki tarjosi juhlalounaan yli 200 arvovieraalle. Rahvaalle järjestettiin huvitilaisuus Kupittaan puistossa.

Liki kolme metriä korkea Pietari Brahe on ikuistettu neljän metrin korkuisen graniittijalustan päälle. Kenraalikuvernöörin katse kohdistuu kohti vanhaa Akatemiantaloa. Vasen käsi on rennosti lanteella ja oikeassa kädessään Brahe pitelee Akatemian perustamisasiakirjaa. Nahkasaappaisiin pukeutunut Akatemian ensimmäinen kansleri onkin tyylikäs näky pitsikoristeineen ja sulkahattuineen.

Lisätiedot täältä

pietari2