Mikä ihmeen numerosarja


1  1  2  3  5  8  13  21  34  55


Erikoinen numerosarja on ikuistettu Turku Energian savupiippuun. Italialaisen taiteilijan Mario Merzin teos
Fibonacci Sequence 1-55 hehkuu joka ilta suoraan makuuhuoneeseeni

numero1

 

Länsimaisen kauneuden matemaattinen määritelmä, Fibonaccin numerosarja, oli Turun kaupungin ympäristötaideprojektin ensimmäisenä paljastettu taideteos vuonna 1994. Siitä on tullut olennainen osa turkulaista kaupunkikuvaa.

Merzin tavaramerkki on toisen italialaisen matemaatikko Leonardo Pisanon (Fibonaccin) 1200-luvulla kehittämä numerosarja, jossa sarjan kukin luku on kahden edellisen luvun summa. Kasvaessaan lukusarja muodostaa kierteisen muodon, spiraalin, joka löytyy kasvien kasvukoodeista, simpukoiden ja kotiloiden kierteistä ja kierteisgalakseista. Numerosarjasta löytyy myös suhdeluku kultaiselle leikkaukselle, jota käytetään niin länsimaisessa kuvataiteessa kuin musiikissakin sopusuhtaisuuden mittarina eli pienemmän osan suhde suurempaan on sama kuin suuremman osan suhde kokonaisuuteen.

Merzin vastaavanlaisia teoksia on muuallakin maailmassa New Yorkista Pariisiin. Turun piippuun ripustettu numerosarja on teoksista kookkain. Kirjaimien korkeus on kaksi metriä. Taidetta voi siis tehdä ja siitä maksetaan hyvin, kun pyytää ripustamaan satoja vuosia vanhan ja toisen keksimän numerosarjan savupiippuun. Ei sikseen, ihan hauskalta hehkuvat numerot näyttävät Turun hämärtyvässä illassa.

 
 F(n)=
 \begin{cases}
  0       & \mbox{, kun } n = 0 \\
  1       & \mbox{, kun } n = 1 \\
  F(n-1)+F(n-2) & \mbox{, kun } n > 1 \\
  \end{cases}

Lisätiedot täältä