Samppalinnan tuulimylly


Vain yksi on enää jäljellä


Turkulaiset sitä tuskin huomaavat. Etenkin kesällä, kun mylly piiloutuu puiden suojaan. Ulkomailla katseeni kiinnittyy usein yksinäiseen tuulimyllyyn. Kotinurkissani vastaava näky on kai liian arkinen. Samppalinnan mäen yksinäinen tuulimylly on ainutlaatuisuudestaan huolimatta jäänyt vähälle huomiolle.

 

mylly1


 

Mylly onkin saanut tönöttää tyhjänpanttina vuosikymmenet. Onneksi kesäteatteri on tuonut myllyvanhuksen ympärille elämää. Osa siitä on teatterin käytössä ja onhan se ollut oiva kulissikin monelle näytelmälle.

Hollantilaistyylisen mamsellimyllyn historia alkaa vuodesta 1861, jolloin komea mylly valmistui. Siihen aikaan se oli vain yksi Turun kukkuloiden lukemattomista myllyistä. Niitä tarvittiin kaupunkilaisten jauhojen valmistamiseen. Suurin osa niistä oli pieniä kotitarvikemyllyjä, mutta Samppalinnan tuulimylly oli muita suurempi.

Myllyn rakennutti Juho Antinpoika, entinen laivuri, joka kokeili, miten toimeentulo irtoaisi muissa hommissa. Tuulimyllyn lisäksi Juho Antinpoika rakennutti myllärille asunnon. Valmista tuli, mutta eipä hän ehtinyt montaa vuotta pyörittää toimintaansa. Juho kuoli jo muutama vuosi myllyn valmistumisen jälkeen. Eikä myllyn toiminta ollut edes kannattavaa.


 

mylly2


Juhon Antinpojan kuoleman jälkeen myllyn omistajat vaihtuivat tiuhaan. Jyvien jauhaminen ei vain tahtonut olla kannattavaa. 1800-luvun lopulla mylläri Lundgren oivalsi laajentaa toimintaa. Hän perusti Juho Antinpojan rakennuttamaan asuintaloon leipomon. Toiminta olikin hetken kannattavaa, mutta jo 1900-luvun vaihteessa myllyn siivet lakkasivat pyörimästä. Mylly oli pahasti rapistunut eikä omistajilla ollut varaa korjata. Siitä lähtien, yli sata vuotta, mylly on seissyt toimettomana.

Hilkulla on ollut, että myllyä ei ole purettu. Onneksi 1990-luvulla Petreliuksen säätiön varoilla mylly kunnostettiin. Vanhalle myllylle on ideoitu uudiskäyttöä, esimerkiksi kahvila- ja ravintolatoimintaa, vaan ideat eivät ole toteutuneet. Arvokkaan muistomerkin häviäminen kaupunkikuvasta on yhä uhkana.

www.samppalinnanteatteri.fi