Munkkien muistomerkki


Piilossa katseilta


Olavin krouvin tietää moni. Harva kuitenkin tietää, mistä suositun ravintolan nimi juontuu. Pienen matkan päässä, Paavon Nurmen patsasta vastapäätä sijaitsevan Olavinpuiston paikalla oli keskiajalla dominikaanimunkkien luostari, Pyhän Olavin konventti.

 

 munkit

 

Mantun grillistä huikopalaa hakevat syövät pikaruokaansa historiallisesti arvokkaalla paikalla. Dominikaanimunkit toivat keskiajalla kulttuurin ja sivistyksen Suomeen, ei saarnaamalla latinaksi, vaan kansan omalla kielellä.

Luostarista ei ole jäänyt jälkeäkään. Paikan mielenkiintoisesta historiasta muistuttaa kuitenkin vuonna 2005 paljastettu muistomerkki. Monikaan ei sitä huomaa, koska suurin osa suuntaa suoraan Aurajoki-rantaan. Harmi, sillä munkeille omistettu muistomerkki on mielenkiintoinen. Ainakin se poikkeaa ulkonäöltään muista Turun muistomerkeistä.

100-vuotisjuhliaan viettänyt vakuutusryhmä Veritas lahjoitti turkulaisen taidemaalarin ja kuvanveistäjä Kimmo Ojaniemen suunnitteleman muistomerkin. Juuri sopivasti, sillä samalla paikalla on Veritaksen pääkonttori.

Pronssiveistoksessa kolme toisiinsa hitsattua dominikaanimunkkia kävelee sauvat käsissään soikion muotoisen tumman kivipaasin päällä. Munkit ovat samalla tasolla kuin ohikulkijatkin. Miehet ovat todennäköisesti matkalla Turun tuomiokirkkoon. Jalustaan on ikuistettu luostarin sinetti ja rakennuksen pohjapiirros. Luostarin paikka varmistui paikalla tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa. Munkkireliefien takana on messinkinen luostarin portti.

Lisätiedot täältä