Pommituksilta säästynyt Martinkirkko


Ei tarvinnut kuin kurkata aamulla peitonraosta, niin näin, mitä kello oli. Martinkirkon tornikello näkyi suoraan sänkyyni. Valkotornisen kirkon kello tahdittikin arkeani usean vuoden ajan. 64-metrinen torni 26 metrin korkean mäen päällä on Martinmäen symboli.

martinkirkko

Martin seurakunnan oma kirkko valmistui vuonna 1932. Sitä ennen seurakuntalaiset kokoontuivat Betanian- ja Itäisen Pitkänkadun kulmassa sijainneessa Turun kaupunkilähetyksen Betanian kirkossa. Rakennus tuhoutui jatkosodan pommituksissa.

Totti Soran ja Gunnar Wahlroosin Martti Lutherin kunniaksi piirtämä kirkkorakennus poikkesi nykyaikaisuudellaan muista Turun kirkoista. Valmistuessaan valkoiseksi rapattu pyhättö sekä sen viereen rakennettu seurakuntatalo sijaitsivat yksinään lähes puuttomalla Sotalaistenmäellä.

Yhtä autiota oli senkin jälkeen, kun venäläiset pommikoneet olivat ilmestyneet Turun ylle. Kesäkuun pommitukset vuonna 1941 teki Martinmäestä tulimeren. Uskomatonta, mutta totta, kirkko säästyi. Pommituksessa tuhoutui 18 kivitaloa ja yli sata puutaloa. Sodan jälkeen otetuista valokuvista näkee, kuinka lohduttoman näköistä oli Martinmäessä.

Kirkon tuhoutuminenkin oli toki lähellä. Vaikka pommit eivät osuneet, lensivät kirkon ikkunat säpäleiksi lähelle osuneen pommin paineaallon vaikutuksesta. Kerrotaan, miten seurakunnan kanttorin ja kappalaisen avulla kipinöistä syttynyt tulipalo saatiin kuitenkin sammutetuksi.

Sodan jälkeen rakennusaineista oli pulaan. Kestikin tovin ennen kuin alkoi tapahtua. Jokirannan ja koko Martinmäen jälleenrakentaminen alkoi muutaman vuoden kuluttua sodan päättymisestä. Siihen aikaan haluttiin rakentaa vielä väljästi. Rakentamisen teholuvut eivät vielä olleet nykyajan luokkaa. Niinpä syrjäisestä Martin kaupunginosasta on tullut suosittu asuinalue.

Nimi Sotalaistenmäki ei johdu jatkosodan pommituksista, vaan nimen syntyhistoria on vuosisatoja vanha. Täällä majoitettiin Turun linnan sotaväkeä, huoveja. Sotalaisten kylä kuului vielä siihen aikaan Kaarinaan. Vuonna 1890 jokirannasta nouseva katu nimettiin Martinkaduksi ja koko aluetta alettiin kutsumaan siitä lähtien Martin kaupunginosaksi.

Lisätiedot täältä

 

 mrtti2