Entinen köysitehdas Manilla

Nyt monipuolinen kulttuuritehdas

 

Meteli oli huumaava. Piti olla ehdottomasti kuulusuojaimet. Olin opiskeluaikoina kesäisin Manilan köysitehtaalla töissä. Näppäräsormiselle klopille annettiin luottamustehtävä: sain tehdä laadukasta vuoristokiipeilijöiden köyttä. Paljon on muuttunut niistä ajoista. Köyttä ei enää valmisteta, mutta nimi, Oy Manilla Ab, on säilynyt. Se on ikuistettu yhä keltaisen talon seinään.

manilla1

Manillan teollisuus kiinteistöllä (Itäinen Rantakatu 64) on monivaiheinen historia. Englantilainen David Cowie muutti Turkuun vuonna 1843. Yhteistyökumppaninsa kanssa hänen perusti Aurajoen itärannalle Ericsson & Cowien konepajan. Vuonna 1862 hän myi osuutensa William Crichtonille ja perusti viinatehtaan Aura Ångbrännerin. Sopiva tontti viinanpolttimolle löytyi Aurajokirannasta. Nykyisen Manillan tontille nousi tiilirakenteinen kolmikerroksinen rakennus, joka on yhä olemassa.

Viinatehtaan jälkeen vuonna 1917 tiloihin muutti hihna- ja remmitehdas Dana. Seuraavana, vuonna 1929, toiminnan aloitti Köysitehdas Manilla. Tehtaan nimi tuli Filippiinien pääkaupungista, josta köysitehtaalle tuotiin raaka-aineeksi sisalia. Köysien punontaa jatkettiin 1980-luvulle, jonka jälkeen kiinteistö jäi odottamaan purkamista. Tilalle piti rakentaa rinteeseen sopivia porrastettuja taloja. Toisin kävi.

1980-luvulla syntyi ajatus Manillan rakennusten säilyttämiseksi. Hanketta varten perustettiin Pro Manilla -yhdistys. Tiukan vääntämisen jälkeen kiinteistö sai suojelupäätöksen vuonna 2001. Vanhasta viina- ja köysitehtaasta tuli monipuolinen kulttuuritehdas.

Tiloissa toimii muun muassa kolme teatteria, kuvataiteilijoita, valokuvastudioita, arkkitehtitoimistoja ja erilaisia taide- ja kulttuurialan pienyrityksiä. Tontin vanhimmassa osassa, viinatehtaassa, toimii tanssiteatteri Aurinkobaletti.

Manillassa järjestetään vuosittain kulttuuritapahtumia: tanssi- ja teatteriesityksiä, konsertteja, näyttelyitä ja festivaaleja. Tehdasfestivaali Manifesti järjestetään syyskuussa. 

www.manillantehdas.fi

manilla2