Lääninlasaretin tilalle korkkitehdas

 

Sairashuoneenkatu…miten niin ihmeessä? Eihän sairaalaa ole lähimainkaan. Helposti jää epäselväksi, mistä Aurajokirantaan ulottuva katu on saanut nimensä. Vanhasta lasaretista tietysti. Täällä ei ole hoidettu sairaita yli sataan vuoteen, mutta paikalla on satoja vuosia pitkä sairaanhoitohistoria. Samalla paikalla oli ilmeisesti hospitaalitoimintaa jo keskiajalla.

 

las1

 

Linnakadun ja Sairashuoneenkadun kulmassa Föritupaa vastapäätä on nyt komea kolmikerroksinen rakennus. Tämä rakennus ei liity mitenkään sairaalaan, mutta samassa paikassa sijaitsi hospitaali ja vaivaistalo jo 1600-luvun lopulla. Niiden viereen nousi Pyhälle Mikaelille omistettu puukirkko.

Historian kirjojen mukaan kuningas allekirjoitti Turun sairaalan perustamisasiakirjan vuonna 1759. Pian sen jälkeen otettiin käyttöön Eskelinkadun ja Läntisen Rantakadun kulmauksessa sijainnut muutamapaikkainen sairaala. Vuonna 1784 sairaalatoiminta siirtyi Linnankadun ja Sairashuoneenkadun kulmaan. Ränsistynyt vanha hospitaalli ja kirkkokin purettiin ja tilalle rakennettiin kaksikerroksinen puinen lääninlasaretti. Alkuperäisen Pyhä Mikaelin kirkon kellotapulin kello on säilynyt. Se on yhä tallessa, sillä mutkien kautta kello päätyi Tuomiokirkkoon.

Sairashuoneenkadun lasaretissa oli aluksi kuusitoista paikkaa. Potilaspaikkoja saatiin lisää, kun tontille rakennettiin sivurakennuksia. Vuonna 1856 Lääninlasaretti siirtyi parin korttelin päähän Kliinisen instituutin tiloihin. Vuonna 1881 siirryttiin lopullisesti Kiinanmyllynmäelle uusiin tiloihin.

Tyhjilleen jäänyt vanha puinen Lääninlasaretti purettiin. Tilalle nousi vuonna 1893 tukholmalaisen tehtailijan August Wicanderin rahoittama kolmikerroksinen ja varsin koristeellinen tehdasrakennus. Wicanderin korkkitehtaasta tuli Suomen suurin. Työntekijöitäkin oli toistasataa. Tehtaan päätuotteet olivat erilaiset kalastusvälineet ja pelastusliivit.

Tehtaan toiminnan päättyessä 1920-luvulla tilat siirtyivät Turun kaupungin omistukseen. Tehdassalit muuttuivat virastotiloiksi. Osa tuloista oli konservatorion käytössä. 

Nyt valtion omistukseen siirtyneen hyvin säilyneen renessanssirakennuksen ulko-ovessa lukee: Paraisten käräjäoikeus, Etelä-Suomen maaoikeus II jaosto ja Turun kaupunginvoudinvirasto.

las2
Poikkea Föritupaan

Turkuseura on vuonna 1957 perustettu kotiseutuyhdistys. Sen tavoitteena on vaalia Turun perinteitä ja murretta, pyrkiä syventämään Turun asukkaiden kotiseuduntuntemusta ja lisätä heidän kiintymystä kotiseutua kohtaan. Yhdistys tekee myös aloitteita kaupungin matkailun edistämiseksi ja pyrkii tekemään kaupunkia ja turkulaisuutta tunnetuksi. Yhdistyksen toiminta on keskittynyt niin sanotun Förituvan ympärille  (Sairashuoneenkatu 1), jossa sijaitsee yhdistyksen toimisto ja kokoustilat sekä Föripuoti-kauppa.