Tunnistatko?

Arvokas talovanhus


Linnankadulla, Vaakahuonetta vastapäätä ja Kliinisen instituutin vieressä tönöttää arvokas keltainen puurakennus. Arvokkaampi kuin moni uskokaan. Luostarimäen Käsityöläismuseon rakennusten lisäksi Turusta ei löydy montaa 1700-luvulta peräisin olevaa rakennusta. Tunnetuin niistä lienee Apteekkimuseona toimiva Qwenselin talo.

köysi2


 

Vähemmän tunnettu on osoitteessa Linnankatu 41 sijaitseva talovanhus. Valmistuttuaan ilmeisesti 1700-luvun puolessavälissä se oli yksinäinen rakennus linnaan johtavan tien varrella. Ympärillä oli vain kaupunkilaisten peltoja. Vasta 1800-luvun vaihteessa naapuriin oli tullut uutta asutusta.

Rakennus tunnettiin aikoinaan Köydenpunojien talona. Nimi olikin osuva, sillä talossa ahersivat usean sukupolven ajan köydenpunojia. Ensimmäinen talon ja tontin omistaja oli köydenpunoja Henrik Ståhl. Hänen jälkeensä talon omistus siirtyi saman ammatinharjoittajilta toinen toisille. Ammattikunnan perinteen mukaisesti punonta siirtyi suvussa perillisille.

Vuonna 1818 tontti siirtyi Carl Christian Ranoulle, joka oli kauppias sekä kapakoitsija. Hänen aikanaan rakennuksessa oli myös pieni krouvi. Rakennuksen ulkoasu vaakalaudoituksineen ja kaarevaholvisine portteineen on ilmeisesti Ranoun ajalta. Nykyisin talo on kaupungin omistuksessa ja vaikuttaa melko autiolta. Ainakin uuden maalinpinnan se kaipaisi. Kannattaa myös kurkata rakennuksen sisäpihalle. Samalla voi ihmetellä sinne rakennettuja moderneja lasivitriinirakennelmia.

köysi1