Mikä ihmeen Kliininen instituuttiKliininen instituutti, kasarmi, sairaala, tullikamari, verovirasto, poliisiasema, retkeilymaja, talonrakennusoasto…Jo on ollut rakennuksella monta käyttäjää! Useimmat muistavat vain Turun poliisilaitoksen toisen vartiopiirin poliisiaseman sijanneen rakennuksen Puistokadun puoleisessa siivessä.

kliini1


 

Kliinisen instituutin nimellä tunnettu talo valmistui juuri ennen Turun paloa. Se oli alun perin tarkoitettu opetussairaalaksi, mutta ei ehtinyt koskaan toimia tässä tarkoituksessa. Nimi sentään jäi, vaikka harva tietää, mistä rakennuksesta oikeastaan on kysymys.

Linnankadun ja Sairashuoneen kadun kulmassa sijaitsi vielä 1800-luvun alussa puinen kaksikerroksinen Lääninlasaretti. Lääketieteen opintoja varten tarvittiin opetussairaala. Keisarilta anottiin lupa Kliinisen instituutin rakentamiseen. Pitkän harkinnan jälkeen lupa saatiin.

Rakennus tulisi sijaitsemaan vain parinkorttelin päähän Lääninlasaretista. Suunnittelutyö annettiin Carl Ludvig Engelille. Arkkitehti piirsi tontille kaksikerroksisen empiretyylisen päärakennuksen ja kaksi sivurakennusta. Valmista tuli vain kaksi viikkoa ennen Turun paloa vuonna 1827.

Suurpalo mullisti suunnitelmat. Keisari siirsi yliopiston Helsinkiin, Turussa ei enää tarvittu opetussairaalaa. Rakennusta ei siis koskaan ehditty käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa. Tiloista tuli venäläisten sotilaiden majoitustilat, Kivikasarmi. Sotilaiden jälkeen rakennukseen muutti Lääninsairaala. Sairaalatoimintaa kesti liki kolmivuosikymmentä (1856-1881), kunnes Kiinanmyllynmäelle oli valmistunut uusi sairaalarakennus. Tyhjilleen jäänyt kliininen instituutti siirtyi kaupungin omistukseen. Siitä tuli Alemman höyrylaivasataman tullikamari ja pakkahuone.

1800-luvun lopulla rakennus koki perusteellisen korjauksen. Empirepiirteet vaihtuivat renessanssiin. Siipirakennukset yhdistettiin päärakennukseen. Alemman höyrylaivasataman tarina jäi lyhyeksi laivaliikenteen painopisteen siirtyessä yhä enemmän Kanavaniemeen. Tullikamari seurasi perässä.

Tilalle tulivat valtion verovirkailijat, jotka hekin poistuivat talosta 1960-luvun alussa, kun Aninkaistenkadulle oli valmistuneet uudet toimitilat. Kaupungin talonrakennus ja kiinteistövirasto tuli veroviraston tilalle. Nyt talossa toimii Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen vanhuspalvelut, Varsinais-Suomen sovittelutoimisto ja Retkeilymaja. Jälkimmäisen siirtämisestä muualle on keskusteltu. Onpa koko rakennus uhattu purkaa uuden virastotalon tieltä. Oliko yllätys?

kliini2