Kaupunki ilman kaupungintaloa

 

Turussa on monta teatteria. Irvileukojen mukaan parasta teatteria näkee Aurakadun Kaupungintalon valtuustosalissa. Vertaus on sikäli oikea, sillä rakennus oli alun perin hotelliravintola Seurahuone. 1800-luvun alussa rakennetun talon suojissa kokoontui jo silloin kaupungin kerma juhlimaan ja seuraamaan teatterinäytöksiä. Seurahuone oli eräs Turun seuraelämän suosituimmista paikoista.

 

 kupungintalo1

 

Kukapas muukaan, kuin arkkitehti Charles Bassi suunnitteli alkuperäisen hotellirakennuksen. Tyyli oli tietysti empire. Seurahuone sai kilpailijan, sillä Aleksanterintorin (Kauppatorin) laitaan valmistui hotelli Phoenix. Toiminta Seurahuoneella lopetettiin ja kaupunki osti kiinteistön.

Turun palon jälkeen Carl Ludvig Engel ehdotti uuden raatihuoneen rakentamista torin ylälaitaan. Toisin kävi, sillä keisarin mielestä niin hienolla paikalla tulisi olla ortodoksinen kirkko. Engelin suunnitelma raukesi, ja eipä uutta kaupungintaloa ole vieläkään saatu rakennettua. Entinen Seurahuone on toiminut valtuustosalina jo yli sata vuotta.

Bassin suunnittelema Seurahuone on nykyisin tyystin eri näköinen kuin valmistuessaan vuonna 1816. Vanhasta krouvista saatiin muutostöiden jälkeen kelpo tilat kaupungin päättäjille. Muutostyöt suoritettiin vuosina 1885-86 arkkitehti Frans Sjöströmin johdolla. Bassin empire vaihtui renessanssiin. Rakennusta ei helposti tunnista samaksi. Ulkoseinän koristeelliset koukerot ja kasviornamentit poikkeavat alkuperäisestä pelkistetystä empirestä.

Ulkokuoret ovat pysyneet nyt samanlaisina jo yli sata vuotta, mutta sisätiloissa on tehty lukuisia muutoksia. 1960-luvulla suunniteltiin talon purkamista, mutta kaupungin rahapula onneksi esti toteuttamisen. Uuttakaan kaupungintaloa ei ole rakennettu. Suunnitelmia on ollut useita. Kaikki on toki Turussa mahdollista, mutta toivottavasti entinen Seurahuone saa jäädä. Mahdollisesti tulevaisuudessa päättäjien teatteriesityksiä on nähtävä jossain muualla.

 

kaupungintalo2