Joulukaupunki Turku

Keskustan hotellit täyttyvät matkailijoista


Yli kymmenen vuotta sitten Turku julistautui Suomen viralliseksi Joulukaupungiksi. Joidenkin mielestä oikea suomalainen joulu löytyy Lapista, Korvatunturilta. Mutta Turku ei haluakaan kilpailla Lapin turistipaikoilla. Turku on Joulukaupunki perinteisessä mielessä. Rovaniemi olkoon kaupallisen joulun pääkaupunki.jouluturku1


Turku haluaa tarjota hengellisen joulun, jossa perinteisillä kulttuuritapahtumilla luodaan aitoa joulutunnelmaa, valkopartaista joulupukkia unohtamatta. Turku sopii Suomen Joulukaupungiksi, koska muualta Euroopasta tulleet kulttuurivaikutteet, kuten jouluperinteet, ovat rantautuneet Suomeen Turun kautta. Joulurauhan julistamisen perinteet ulottuvat keskiajalle asti.

Turku elää kuuden viikon ajan joulun hengessä. Tapahtumakokonaisuus alkaa ensimmäisestä adventista ja kestää seuraavan vuoden puolelle Nuutinpäivään asti. Turkulaisia hemmotellaan perinteeksi muodostuneilla tapahtumilla Vanhan Suurtorin joulumarkkinoista joulurauhan julistukseen.

Joulumielen tarjoaminen ei koske pelkästään paikallisia, sillä Turkuun saapuu jouluna paljon matkailijoita muulta Suomesta – ryhmiä ja yksittäisiä perheitä. Ulkomaalaisten vieraiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Viime jouluna turkulaiset hotellit olivat täynnä. Ruotsista saapuu joka joulu satoja laivaristeilymatkailijoita. Erityisesti venäläisten määrä on moninkertaistunut Joulukaupungin ansiosta.

Joulutapahtumat ovat keskustan alueella, joten aaton odotuksesta pääsee helposti nauttimaan kävellen. Suomen vanhin kaupunki Turku tarjoaa upeat kulissit joulun teemalle.


jouluturku6

Joulunkaupungin avajaiset marraskuun ja joulukuun vaihteessa aloittavat valmistautumisen jouluun. Tilaisuuden kohokohta on, kun Turun tuomiokirkon eteen pystytetyn Suomen ykkös-joulukuusen valot sytytetään.

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat on koko perheen tapahtuma, jossa on läsnä vanhan ajan joulu. Markkinoita vietetään neljänä perättäisenä adventtiviikonloppuna. Joulumarkkinoiden tavoitteena on perinteiden vaaliminen ja kiireettömän joulutunnelman luominen.

Tapahtuma muodostuu torille pystytetyn käsityöläisten markkinatorin ympärille. Ilmassa leijuu glögin, riisipuron ja paahdetun mantelin tuoksu. Täytettä pukinkonttiin saa perinteisistä lahjoista. Myyntikojut ovat täynnä käsintehtyjä kynttilöitä, lasten leluja, olkipukkeja, kransseja ja käsitöitä. Pöydät notkuvat jouluherkuista: joululimppua, kalaa suolasilakoista loheen, sinappia ja hunajaa. Tarjolla on myös jouluglögiä ja joulupuuroa.

Vaikka ei löytyisi mitään ostettavaa, kannattaa paikalle tulla tunnelman vuoksi - myös kauempaakin. Lasten omalla joulupihalla on ohjelmaa perheen pienimmille. Joulupukki muoreineen on tietysti paikalla joka päivä. Ravintola Teinin jouluisella talviterassilla voi vilttiin kääriytyneenä nauttia lämmittävästä glögistä.

jouluturku7

 

Joulurauhan julistaminen on vanha traditio

Joulurauha on tiettävästi julistettu Turussa jo 1300-luvulta alkaen, aina Vanhalla Suurtorilla. Turun palon jälkeen Brinkkalan talo kunnostettiin raatihuoneeksi. Julistukset tapahtuivat sen jälkeen porttikäytävän yläpuolella olevasta ikkunasta. 1800-luvun loppupuolella Brinkkalan talon julkisivuun lisättiin parveke. Vuodesta 1888 lähtien joulurauha on julistettu tältä parvekkeelta.

Ainoastaan sodat ovat aiheuttaneet perinteeseen katkoksia. Joulurauhaa ei julistettu Isovihan aikana 1700-luvulla, Suomen sodan aikana 1800-luvun alussa, Suomen itsenäistymisvuonna 1917 eikä talvisodan vuonna 1939.

Julistus oli aikoinaan osa Suomen lainsäädäntöä. Joulurauha oli niin sanottu tilannerauha, jonka mukaan rikoksesta voitiin rangaista raskauttavien asianhaarain vallitessa.

Jouluaattona Brinkkalan talon parveke verhoillaan punaisella veralla, jossa on Turun kaupungin vaakuna goottilaisine A-kirjaimineen. Molemmilla puolilla koristavat joulukuuset. Keskellä parvekkeen kaidetta on avattuna Tanskasta sotasaaliiksi 1500-luvulla saadun kuvaraamatun kopio.

Alkuperäinen julistusteksti paloi Turun palossa vuonna 1827. Nykyisen tekstin pohjana on maistraatin sihteerin muistista kirjoitettu sanamuoto. Se on lyhennyt versio Ruotsi-Suomen aikaisesta tekstistä.

Vuonna 1956 taiteilija Tauno Torpo koristeli tekstin pergamentille keskiaikaisen tyylin mukaisesti. Pergamenttikääreen koristeena on Turun kaupungin sinetin kopio vuodelta 1309.

Joulurauhan julistus rauhoittaa koko Suomen joulun viettoon. Koska paikalle tulee aina tuhansia ihmisiä, kannattaa tulla ajoissa paikalle. Laivaston soittokunta ja mieskuoro Laulun ystävät esittävät joululauluja puoli tuntia ennen tilaisuutta. Lopuksi soivat Koska meillä on joulu ja Ratsuväen marssi. Kello 11.57 lauletaan virsi Jumala ompi linnamme.

Tasan kello 12.00 on Turun tuomikirkon kellon kahdentoista lyönnit ja sitä seuraa Laivaston soittokunnan fanfaari Marskin hopeatorvet. Seuraavaksi Turun kaupungin kansliapäällikkö Jouko Lehmusto (viimeisen kerran vuonna 2012) julistaa joulurauhan suomeksi ja ruotsiksi. Tilaisuus päättyy Maamme-lauluun ja Porilaisten marssiin.

Joulurauhanjulistus on radioitu vuodesta 1935 ja televisioitu vuodesta 1983. YLE tarjoaa lähetyksen ilmaiseksi kaikille halukkaille valtioille.

jouluturku7

Huomenna, jos Jumala suo,

on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla

kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään

sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,

sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin

laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee,

on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen

rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta

ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaupungin

kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

jouluturku4


Kauppahalli

Turun historiallisiin rakennuksiin kuuluva yli 100 vuotta vanha kauppahalli on nähtävyys jo sinällään. Joulun aikana tunnelma hallissa on erityisen miellyttävä. Monelle turkulaiselle jouluaatto alkaa Turun kauppahallissa aamuvarhaisella kello 7.00. Tilaisuus koostuu joululauluista, joita paikallinen mieskuoro esittää.

Seurakunta kertoo joulutervehdyksen kauppahallin yrittäjille ja asiakkaille. Tunnelma jouluaihein koristellussa kauppahallissa on erittäin kaunis, vaikka käytävät ovat tupaten täynnä väkeä. Tilaisuuden jälkeen monen turkulaisen perinteisiin kuuluu joulukalan ja kinkun ostaminen. 

Avoinna: Ma-pe klo 7-17.30, la klo 7-14.

Osoite: Eerikinkatu 16.

www.kauppahalli.fi

Luostarimäen Käsityöläismuseo

Ainutlaatuinen Käsityöläismuseo säilyi Turun palosta. Museokoteihin katetaan jouluisia ruoka- ja kahvipöytiä, jotka esittelevät kansanomaista joulunviettoa 1800-luvulla. Lisäksi esillä on kaikki suomalaiset joulupostimerkit alkaen ensimmäisestä vuonna 1973 julkaistusta postimerkistä päättyen uusimpiin. Ennen vanhaan Tapanina nuoret miehet kiersivät laulaen kaupunkia. Perinne elää Käsityöläismuseossa, jossa reippaat laulut raikuvat Tapanina.

Avoinna: Ti–su klo 10–15, suljettu 6.12., 9.12., 23.-25.12. ja 31.12.

Osoite: Vartiovuorenkatu 2.

jouluturku5


 

Turun tuomikirkko

Suomen kansallispyhättö, Turun tuomiokirkko, täyttyy ääriään myöten täyteen jouluaaton hartauteen kello 16.00. Yhä suuremman suosion on saanut jouluyön messu, joka pidetään jouluaattona kello 22.00. Kannattaa tulla ajoissa paikalle, mikäli haluaa päästä istumaan.

Turun linna

Linnassa on joulun aikana erikoisohjelmaa. Viikonloppuisin (2.12.-13.1.) on opastettuja Tonttu-ukon kierroksia lapsille ja aikuisille. Esillä on myös perinteisiä eri vuosisatojen joulupöytiä ja jouluseimi.

Avoinna: Ti-pe ja su klo 10-15, la klo 10-17, suljettu 23.-25.12. ja 31.12.

Osoite: Linnankatu 80.

Lisätietoa joulun ajan tapahtumista

www.joulukaupunki.fi

www.turkutouring.fi