Graniittilinna


Kaupungin komein

 
Miltä kuulostaisi asua Aurajokirannassa yhdessä Turun hienoimmassa jugendrakennuksessa? Jokinäkymin, tietysti. Se on enemmin tai myöhemmin mahdollista. Ihan pikkurahalla asunto ei irtoa, siksi arvokkaasta kiinteistöstä on kysymys. Ja sijaintihan on loistava, kaupungin paraatipaikalla.

graniittilinna


 

Talon historia on mielenkiintoinen, vaikkakin harva turkulainen edes osaa sanoa, mikä on talon nimi. Usein taloa kutsutaan vain osoitteen mukaan, Kristiinankatu 1. Joskus puhutaan Graniittilinnasta. Talon rakennuttaja oli Suomen Kaupunkien Yleinen Paloapuyhtiö.

Yli sata vuotta sitten talon rakentamisesta järjestettiin arkkitehtikilpailu. Erikoista oli se, että kilpailun voitti alun perin hylätty ehdotus. Kurt Wasastjernan ja Gustaf Adolf Lindbergin piirtämä jykevä graniittirakennus nousi Kristiinankadun ja Läntisen Rantakadun kulmaan vuonna 1908. Talo tuli lähinnä asunto- ja liikekäyttöön. Myöhemmin arvorakennus siirtyi vakuutusyhtiö Sammon omistukseen.

Turun kaupunki tuli Graniittilinnaan ensin vuokralaiseksi, sittemmin omistajaksi vuonna 1988. Rakennus oli vuosien ajan kaupungin virastokäytössä muun muassa sosiaali- ja terveysvirastojen palveluksessa. Kristiinankatu 1:ssä toimi lisäksi pitkään Turun kaupunginkanslia ja rahatoimisto.

2000-luvulla syntyi ajatus paikata kaupungin rahapulaa myymällä jokirannan komein talo eniten tarjoavalle. Ostajaehdokkaita ei liiemmin ilmaantunut, koska rakennuksen myyntihinta oli korkea. Vihdoin kaupat tehtiin liki kuudella miljoonalla eurolla. Korkeimman tarjouksen jätti viiden yrittäjän muodostama yhtiö. Kaavamuutoksen avulla mahdollistettiin jo aikaisemmin rakennuksen muuttaminen takaisin asuntokäyttöön. Asuntoja tulee alle kolmenkymmenen. Kaikille taataan ikkunanäkymä joelle.

graniitti2