Kiehtova Aurajokiranta

Kävelen kohteelta toiselle


Ei ole toista kaupunkia Suomessa, joka voi parin kilometrin matkalla, Tuomiokirkolta satamaan, tarjota yhtä paljon nähtävää kuin Turku. Nyt voit näiden sivujen avulla suunnistaan kohteelta toiselle. Ja samalla oppia entisen pääkaupunkimme värikästä historiaa.

avaus1

Oletko koskaan kurkannut Turun palosta selvinneen Qwenselin talon idylliselle sisäpihalle? Tai tiedätkö missä sijaitsee Turun kiehtovin kirjapuoti Föritupa? Kuinka moni nuorempi turkulainen, saatikka matkailija, tunnistaa jokivarresta Ingmanin talon, Sokeritehtaan talon tai upean empiretyylisen kauppaneuvos Trappin yksityiskodin.

Aurajokivarsi pursuaa eurooppalaista kaupunkikulttuuria, historiaa, museoita, laivoja, taidetta, patsaita, muistomerkkejä, ravintoloita, teattereita…lista on loputon. Tarjolla on lähes kaikki arkkitehtoniset tyylisuunnat gotiikasta modernismiin. Förikin on vain kirsikka kermakakun päällä. Aurajokirantaa kutsutaankin turkulaisten toiseksi olohuoneeksi.

Aurajokisuu on käynyt läpi samanlaisen muutosprosessin kuin monet satamakaupungit jo aikaisemmin. Turussa telakkatoiminnan lakkauttaminen on antanut mahdollisuuden synnyttää uudenlaista kaupunkikulttuuria. Nyt teollisuusalueet nähdään ihmisen muokkaamina kulttuurimaisemina, jotka ovat tärkeitä muistomerkkejä tärkeästä aikakaudesta. Vanhan säilyttäminen koetaan arvokkaampana kuin sen purkaminen. Pelkkä kurkistus Manillan, vanhan köysitehtaan sisäpihalle saa suun loksahtamaan auki. Tuskin edes turkulaiset tietävät, mitä olisi tarjolla.

Aurinkoisena päivänä ihmiset vaeltavat nautiskellen rantakatua edestakaisin. Jokirannassa näkeekin eniten hymyileviä turkulaisia. Vaakahuoneelta raikaa rento jatsi. Keskiviikkoiltaisin keski-ikäiset ohimolta harmaantuneet gubbet kerääntyvät rantaan kromikiiltävine harrikoineen turisemaan. Parhaimmillaan prätkiä on rivissä nelisensataa!

Jatka matkaasi satamaan asti. Telakkarannassa tapahtuu nyt ihmeitä. Uusi merellinen asuinalue nousee kiivaaseen tahtiin aivan jokirannan tuntumaan. Menneisyys on kuitenkin yhä läsnä. Siitä muistuttavat vanhalle telakka-alueelle jätetyt nosturit. Samalla kannattaa poiketa myös aistimaan Forum Marinumin tarjoamaa nostalgista tunnelmaa. Tervan tuoksu saa suun messingille.

Tervetuloa tutustumaan kiehtovaan Aurajokirantaan!

vaus2