Ajan virta

Ruosteinen ränni Vanhalla Suurtorilla

 
Hyi kauhia! Millainen ruosteränni. Akateemikko Kain Tapperin ympäristötaideteos arvokkaalla paikalla, Vanhalla Suurtorilla, sai valmistuttuaan vuonna 2000 turkulaisten mielet kuohahtamaan.

ajanvirta

Monien mielestä se pilasi historiallisen kulttuurimaiseman. Irvileuat väittivät sen olevan muistomerkki edesmenneelle turkulaiselle teatterivaikuttaja Aulis Ruostepurolle!

Ajan myötä Tapperin Ajan virta -nimisestä teoksesta on tullut osa Vanhan Suurtorin ilmettä. Kulutusta kestävästä Corten-teräksestä ja graniittikivistä tehty taideteos sopii väristykseltään hyvin ympäristöönsä. Rautarännissä hitaasti virtaava vesi on etenkin lämpimänä kesäpäivänä miellyttävä yksityiskohta. Talvella veden virtaus on keskeytettynä.

Ajan Virta -teoksen ideana on esittää historiallisen alueen eri aikakausia ja asemakaavan muuttumista. Ränni on kaupungin menneisyydestä kertova karttaviiva, sillä se kulkee 70 metrin matkan ennen Turun paloa sijainneen torin laitaa. Taideteoksen viereen ladotut graniittikivet merkitsevät keskiaikaisen katulinjan paikan. Arkkitehti Engelin laatiman asemakaavan mukainen puurivistö jää torin puolelle.

Ajan virta on muistomerkki ohi kulkevalle hetkille. Rännissä kulkevaa vettä pidetään ihmisen elämää mittaavana purona. Hitaasti virtaavana se päättyy putoukseen ja katoaa lopulta maan uumeniin (Aurajokeen). Taideteos symboloi ruosteellaan myös katupinnan alle kätkeytyneiden tiilimuurien ja keskiaikaisten holvien olemassaoloa. Tapperin teos muistuttaa menneisyyden ja nykyisyyden vuorovaikutuksesta.

Kain Tapper (1930-2004) tuli tunnetuksi muotokielestä, jossa hän käytti puuta ja kiveä. Olennaista teoksissa oli muoto, pinnan rakenne ja ajanpatina. Tapper teki lukuisia julkisia teoksia, joista monet synnyttivät hämmästystä.

Katso Ylen Areenasta: 

Lisätiedot täältä