Itämeren rantoja


 Via Baltica ja Riianlahti

Viron ja Latvian AinaĆŸin raja-aseman jälkeen Via Baltica kulkee lähellä Riianlahden rantaa. Upeat hiekkakynnäät jäävät pohjoisesta päin tultaessa tien oikealle puolelle. Kapean mäntyä kasvavan rantakaistaleen takana avautuu kilometrejä pitkä hiekkaranta ja kaunis merimaisema. Hevosenkengän muotoinen Riianlahti tarjoaa pehmeää hiekkarantaa yli 200 kilometrin matkalle.

Tienvarressa sijaitsevalla rannalla on niukasti palveluita, mutta lämmin vesi ja turvallinen ranta sopii hyvin lapsiperheenkin pysähdyspaikaksi. Mataluutensa takia vesi lämpiää jo aikaisin kesällä. Lämpimimpinä kesäpäivinä veden lämpötila kohoaa reilusti yli 20 asteeseen. ita1Rügen


Siltojen avulla mantereeseen yhdistetty Saksan suurin saari Rügen on luotu rantalomailuun. Tilastojen mukaan täällä saa enemmän aurinkoa, kuin keskimäärin muualla Saksassa.

Saaren tunnetuimpia rantalomakohteita (Binz, Sellin, Göhren) kutsutaan nimeltä Ostseebäder.

Rügenin rannat olivat jo keisarivallan aikana suosittuja rikkaiden lomapaikkoja. Binz oli eräs Saksan arvostetuimpia lomakohteita. 1920-luvulla rannoille rakennettiin mereen työntyviä pitkiä laitureita, joiden päälle pystytettiin ravintoloita ja tanssisaleja. Nyt vanhat loistohotellit on entisöity ja keisarivallan aikaiset pitsihuvilat on muutettu hotelleiksi. Merivesi on puhdasta ja lämmintä. Rannat ovat hoidettuja värikkäine aurinkotuoleineen. Ensivaikutelma muistuttaa enemmänkin Ranskan Rivieraa, kuin Itämeren lomakohdetta.

www.binz.de

www.sellin.de

www.goehren-ruegen.de

 

ita2


 

Usedom


Saksan ja Puolan raja halkoo keskeltä Usedomin saarta. Sen perinteiset keisarivallan aikaiset merikylpylät ovat Bansin, Heringsdorf ja Ahlbeck. Näitä kutsutaan yhteisellä nimellä Kaiserbäder. Saksan viimeinen keisari Vilhelm II ja kuuluisat taiteilijat sekä kirjailijat viihtyivät Usedomin tyylikkäissä kylpyläkaupungeissa. Elegantit hotellit ja hyvin hoidetut rannat sopivat nykyisinkin vaativalle lomailijalle.

Viivasuoran 40 kilometriä pitkän hiekkarannan suuntaisesti on rakennettu pastellisävyin maalattuja luksushotelleja ja pitsihuviloita. Niiden parvekkeita koristavat takorautakaiteet. Tyypillistä näille rantakohteille on pitkä kävelylaituri: Heringsdorfissa sen pituus on peräti yli puoli kilometriä! Turvallisella hiekkapohjaisella rannalla viihtyvät myös lapset.

www.bansin.de

www.heringsdorf-info.de

www.ahlbeck.de

www.kaiserbaeder.de

www.vorpommern.de

www.usedom.deOstseebad Kühlungsborn


Yli 100 vuotta sitten rikkaat saksalaiset rakensivat Itämeren etelärannalle loistohuviloitaan. 1930-luvulla Hitlerin noustua valtaan natsijohtajat lunastivat rantahuvilat. Sen aikainen eliitti viihtyi hyvin Kühlungsbornin rannoilla. Sodan jälkeen DDR:n puolelle jääneet hotellit kansallistettiin ja niistä tuli ammattiliittojen kesäviettopaikkoja. Saksan yhdistymisen jälkeen hotellit palautettiin yksityisomistukseen. Nyt keisarivallan aikainen loisto on palannut.

Kilometrejä pitkällä hiekkarannalla riittää tilaa. Merivesi on puhdasta. Värikkäät pientä koppia mustuttava rantatuolit suojaavat tuulelta. Lukittavan pienellä säilytystilalla varustetun rantatuolin voi vuokrata maksua vastaan useammaksikin päiväksi.

www.kuehlungsborn.de

ita3


 

Gotlanti


Valkeiden hiekkarantojen Gotlanti, ruotsalaisen oma Mallorca, on suosittu koko perheen lomakohde. Saaren länsirannalta löytyy jyrkkiä kalkkikivitörmiä ja mukulakivirantoja. Saaren pohjoisosassa sijaitsevat ympäristöä kovemmasta kiviaineksesta muodostuneita pilareita, raukkeja. Gotlannin itärannikolta löytyy saaren parhaimmat uimarannat. Hienohiekkaista rantaviivaa on kilometreittäin. Ruotsin aurinkoisimmalla rannalla viihtyy pidempäänkin. Kannattaa majoittua rannan läheisyydessä oleviin majapaikkoihin, niin pääsee illalla nauttimaan upeasta auringonlaskunäytelmästä. Lapsiperheet poikkeavat myös Sommarlandiin. Siellä on suositun vesipuiston (Vattenland) yhteydessä Peppi Pitkätossun kotitalo, Huvikumpu.

www.gotland.info


Öölanti


Öölannin saarelle on helppo päästä. Ilmainen kuusi kilometriä pitkä silta yhdistää saaren mantereeseen. Saarella on lähes 50 Sinisen lipun uimarantaa. Öölannin itärannikolla on eniten hiekkarantoja. Pisin, 20 kilometriä pitkä hiekkaranta, löytyy Bödabuktenista. Länsirannalla on useita pikkukivirantoja. Auringonpaahteiset sileäksi hioutuneet kalkkikivet lämmittävät mukavasti jalkojen alla. Lähes joka askeleella voi rantakivistä löytää jälkiä muinaisista fossiileista.

www.olandsturist.se

www.oland.se

ita4