Seniorit matkalla


Ikä ei sammuta reissaamisen kipinää

 
Nyky-eläkeläinen ei ole vanhus, vaan aktiivinen ja tiedonhaluinen. Korkea ikä ei estä matkailua, kunhan ottaa huomioon tärkeitä tekijöitä jo matkaa suunniteltaessa. Lapset maailmalla ja asuntolaina maksettu.

Sen1!


Osa seniori-ikäisistä on matkustellut ennenkin. Osa päättää vasta aloittaa, kun eläkkeellä on enemmän aikaa. Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen vaikutus näkyy jo nyt matkailussa. Monet matkatoimistot ja yhdistykset räätälöivät seniori-ikäisille suunnattuja matkoja. Tässä ikäryhmässä maailman taloudelliset heilahduksetkaan eivät juurikaan hetkauta.

Pakkaa harkiten


Iän karttuessa matkalaukku painaa yhä enemmän. Kannattaa pakata vain tarpeellinen. Yleensä vaatteita on liikaa. Matkalaukkuun pakataan  vain mukavilta tuntuvia vaatteita, ei koskaan uusia kenkiä. Matkoilla ei tarvitse turhaan hienostella.

Toilettipussiin voi pakata vain pikkupurkkeja. Isommasta pakkauksesta voi osan tyhjentää pienempään. Erilaiset vähän tilaa vievät näytepakkaukset mahtuvat pieneenkin toilettipussiin. Monen hotellin kylpyhuoneen varusteisiin kuuluu valmiiksi shampoota ja suihkusaippuaa.

Lääkkeet käsimatkatavaroihin


Matkalle mukaan otettavat lääkkeet tulee aina pakata käsimatkatavaroiden joukkoon, ei koskaan ruumaan menevään matkalaukkuun. Kaiken varalta on järkevää ottaa mukaan myös lääkereseptit. Jos tärkeät rohdot katoavat lomamatkan aikana, saa lääkeresepteillä usein uudet tilalle.

Reseptit kannattaa pitää matkan aikana eri paikassa kuin lääkkeet. Välttämättömistä lääkkeistä voi tehdä myös luettelon, josta selviävät lääkkeiden kauppanimet, annostus ja vaikuttavat aineet. Nykyään tiedot on mahdollista tulostaa internetistä, kertoo Irmelin Isokoski, joka on ollut ikäihmisten matkoilla matkanjohtajana jo vuosia.

Kelan eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa Suomen sairasvakuutuksen piiriin kuuluva henkilö. Sillä saa lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa tilapäisesti kaikissa EU-maissa. Hoito ei välttämättä ole yhtä tasokasta kuin kotimaassa, mutta se voi olla myös parempaa.

Sen2


 

Vakuutukset kuntoon


Iän myötä matkustajavakuutuksen merkitys kasvaa. Mahdollinen käynti yksityissairaalassa tekee ison loven matkabudjettiin. Kattavan matkavakuutuksen avulla selviää lääkärimaksuista ja hoitokuluista sekä mahdollisesta kotiinkuljetuksesta. Suosituimmissa lomakohteissa on niin sanottuja turistilääkäreitä, jotka laskuttavat suoraan potilaan vakuutusyhtiötä.

Ikä-ihmisten matkustajavakuutuksen kysyntä on kasvanut, koska eliniän ennuste on noussut ja monet eläkeläiset muuttavat lämpimiin lomakohteisiin pidemmäksikin ajaksi. Myöntämiseen vaikuttavat ikärajat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Lyhyissä matkakohtaisissa vakuutuksissa ikäraja on usein korkeampi kuin pidempikestoisilla matkoilla. Kun ikää on riittävästi, jatkuvaa vakuutusta ei saa lainkaan. Vakuutuksen päättymisikäraja tulee tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Kannattaa selvittää mahdollisen kotivakuutuksen antama turva, jotta ei hanki turhaan päällekkäistä vakuutusturvaa.

Kuolemantapaukset ulkomailla ovat erittäin harvinaisia. Paluumatka kotiin sinkkiarkussa on erittäin kallista. Ilman vakuutusta kuljetuskustannukset lankeavat perikunnalle.

- Kun seniori lähtee matkalle, hänen tulee ilmoittaa lähdöstään lähiomaisille. Matkanjohtajan olisi hyvä tietää lähiomaisen yhteystiedot, jos jotain sattuu matkalla. Kännykkä pitää muistaa pitää päällä myös matkan aikana, muistuttaa Irmelin Isokoski.

Kaikkien ulkomailla matkaavien kannattaa tallentaa omaan kännykkäänsä niin sanottu ICE-koodi (In Case of Emergency). Se tarkoittaa omaisen puhelinnumeron tallentamista muistioon ICE-nimellä. Lyhenteen voi lisätä nimen eteen, esimerkiksi ICE Paavo Mäkinen. ICE-numeroita voi tallentaa useampia. ICE-koodin henkilön tulisi olla sellainen, joka osaa kertoa soittajalle esimerkiksi lähiomaisen sairauksista ja lääkityksestä.

Sen3


 

Panosta majapaikan sijaintiin


Hotelli kannattaa valita tarkoin. Tärkeintä on sen sijainti lähellä nähtävyyksiä, mutta ei kuitenkaan vilkasliikenteisen kadun varrella. Liikuntarajoitteisen tulee selvittää portaiden määrä ja lähiympäristön korkeuserot.

- Useimmalle suomalaiselle seniorille hotellin taso ei tarvitse olla luksusta, kunhan sänky on hyvä. Aina se ei valitettavasti ole mahdollista. Usein tyyny on joko liian pehmeä tai kova. Kylpyhuoneessa suihku on parempi kuin amme, kertoo Irmelin Isokoski.

Parasta seniori-ikäisten matkailussa on matkustusajankohdan valinta: ei tarvitse matkustaa silloin, kun on kallis sesonkiaika. Lisää säästöä saa, jos on valmis lähtemään äkkilähdöllä. Kun on vielä mahdollisuus olla ”talvipakolaisena” hieman pidempään, laskee matkan suhteellinen hintakin.

Seniorin muistilista


Hoida vakuutusasiat kuntoon.

Katkaise posti.

Varo taskuvarkaita, koska seniori-ikäinen on suosittu kohde.

Käytä lentosukkia pidemmillä lennoilla.

Kävele ja venyttele lennon aikana.

Ilmoita poissaolosi lähiomaisille.

Ota mukaan eläkeläiskortti.

Älä ahnehdi liian tiukkaa päiväohjelmaa.

Ota taksi, kun väsymys yllättää.

Muista juoda vettä riittävästi.

Tuo tuliainen kukkien kastelijalle.

Seniorikurssiyhdistys


Seniorikurssiyhdistys perustettiin Pohjoismaisten kansanopistojen yhteistyön pohjalta vuonna 1987. Yhdistys on toiminut itsenäisenä jo yli 20 vuotta. Jäseniä on koko Suomesta. Paimiolainen Irmelin Isokoski on ollut mukana alusta alkaen toimien matkajohtajana ja yhdistyksen toiminnanjohtajana.

- Seniorikurssiyhdistys järjestää teemallisia retkiä kotimaan kohteisiin ja ulkomaille. Yhdistyksen matkat suuntautuvat paikkoihin, jotka eivät yleensä kuulu kaupallisten matkanjärjestäjien ohjelmaan. Jäseniksi pääsee liittymään, kun ikää on kertynyt vähintään 55 vuotta, kertoo Irmelin Isokoski.

Seniorikurssiyhdistyksen matkat markkinoidaan vain jäsenkirjeiden avulla. Matkat on suunniteltu ikäihmisille. Monet ovat hyväkuntoisia, mutta päivän ohjelma laaditaan aina niin, että liikuntarajoitteisetkin voivat nauttia matkailusta. Suosituille yhdistyksen patikkamatkoille valikoituu toki vain hyväjalkaisia.

- Silloinkin ohjelma laaditaan niin, että päivistä ei tule liian raskaita, kertoo Irmelin Isokoski.

Monet Seniorikurssiyhdistyksen matkalaiset lähtevät mukaan mukavan seuran vuoksi. Yksin voi olla, mutta moni haluaa ehdottomasti majoittautua toisen kanssa, myös ventovieras hyväksytään.

-         Näin monista on tullut hyviä ystäviä ja ovat he tekemisissä myös matkan jälkeen, Irmelin Isokoski paljastaa.

seniorikurssiyhdistys@kolumbus.fi

www.seniorikurssimatkat.com