Hyrsylän Mutka


on rakennettu muistoille

Juuri niin kuin etukäteen oletinkin. Hersyvä nauru ja pirteä olemus. Aira Samulin osaa ottaa vieraansa vastaan ystävällisesti.

Hyr1

Istun Nummi-Pusulassa kuuluisan Hyrsylän Mutkan hongasta rakennetun hirsilinnan pöydän ääressä turisemassa elävän legendan Aira Samulinin vieraana. Siemailen tuoretta Kulta-Mokkaa punaisin ruusuin koristellusta kahvikupposesta.

Tuskin on montaa Ykköstietä ajanutta, joka ei olisi huomannut tien varressa olevaa opaskylttiä: Hyrsylänmutka. Satunnaisen matkailijan ei kuitenkaan kannatta poiketa pidemmälle, mutta etukäteen varauksen tehneet ryhmät Aira Samulin ottaa mielellään vastaan. Ja uteliaita riittää, sillä karjalaistyylisessä Hyrsylän Mutkassa pistäytyy yli sata turistibussia vuodessa. Se tekee noin 5000 ihmistä. On siinä Airalla leipomista ja kahvin keittämistä! Harvalla käy yhtä monta vierasta.
Martat kylään


Tänään on vuorossa jo päivän toinen ryhmä. Vantaalainen marttakerho vahvistettuna muutamalla aviomiehellä, ”marteilla”, on tulossa tutustumaan Hyrsylän Mutkaan. Bussi kaartuu pihaan ja Airan ikätovereita tepastelee kohti komeaa hirsitaloa. Heidät ohjataan ensin rakennuksen alakertaan tutustumaan komeaan lelukokoelmaan. Sen suuruus yllättää monet. Satoja nukkeja ja nallekarhuja on laitettu hauskasti esille. Moni löytää tuttuja esineitä Airan lelukokoelmasta. Leluista huolimatta Hyrsylän Mutka on omistettu aikuisille. Lelumuseoon on ”pääsy kielletty” alle 50-vuotialta.

- Minulla on täällä 500 nukkea ja 200 nallea, tarkentaa Aira Samulin.

Kun kokoelmat on nähty, päästään itse asiaan. Vieraat liittyvät idolinsa seuraan. Aira kaataa kahvia ruusukuppeihin ja seurustelee leppoisasti faniensa kanssa. Räiskyvän 82-vuotiaan emännän kontrasti ikätovereihin on huomattava, mutta se ei haittaa. Kun kaikki ovat istuneet paikoilleen ja saaneet kahvikupposet eteensä, tunnelma tiivistyy. Talon emäntä ottaa ryhmänsä haltuun. Pirtti hiljenee kuuntelemaan karjalaisevakon koskettavaa tarinaa sodan jaloista Helsingin seurapiireihin.

Hyr2


 

Synnyinkoti Karjalassa


Aira Samulin syntyi vuonna 1927 rajan taakse jääneessä Suojärven kunnassa. Kotiseutu Hyrsylän mutka sijaitsi syvällä Neuvostoliiton puolella. Talvisodan aikana sen asukkaita ei evakuoitu Suomeen. Vaikka aikaa on jo kulunut, Airan äänensävy paljastaa, että tapahtuma on häpeäpilkku Suomen historiassa. Muisto on yhä kipeä.

- Hyrsylän mutkan asukkaita ryssiteltiin. Oletettiin, että me olimme venäläisten kätyreitä.

Talvisodan syttyessä Hyrsylä joutui ensimmäiseksi vihollisen miehittämäksi. Alue jäi täysin eristyksiin muusta maailmasta. Sotavankien vaihdon yhteydessä hyrsyläläisiä pääsi lähtemään. Vaitiolovelvoite säilyi kuitenkin pitkään. Vasta viime vuosina tapahtumista on keskusteltu, paljastaa Aira Samulin. Jatkosodan syttyessä Aira oli 12-vuotias. Evakkoon lähtö tapahtui pikaisesti vihollisen jo pommittaessa juna-asemia.

- Vain välttämättömän sai ottaa mukaansa. Olen ikionnellinen, kun oivalsin ottaa mukaan vanhan valokuva-albumin, kertoo Aira Samulin.

Kotiseudun muistoksi


1980-luvulla Aira kuuli, että Nummi-Pusulassa on Hyrsylä-niminen kylä. Siitä syntyi idea rakentaa tänne synnyinseudun muistoksi monumentti, uusi Hyrsylän Mutka.

- Kun idean toteuttaminen alkoi, olin jo lähes kuusikymppinen. Otin lainaa, hankin asiantuntijoiksi Bomban talon arkkitehdin ja hirsiasiantuntijoita, joiden avulla sain sopivat hirret. Täällä saa jopa kolmesta päällekkäisestä hirrestä metrin korkeutta. Vastaavanlaisia hirsiä on enää vaikea löytää. Minulle on luvattu, että tämä talo kestää seuraavat 500 vuotta. Se riittää minullekin, naurattaa energinen isoäiti Aira Samulin.

Velaksi rakennettu Hyrsylän Mutka nousi käsityönä. Aira sai tehdä lujasti keikkoja laskujen maksamiseksi. Samulinin yllätykseksi lehtien toimittajat kiinnostuivat projektista ja näin se sai paljon julkisuutta.

- Markkinoin Hyrsylän Mutkaa vain suomalaisille, vain niille, jotka myös tuntevat minut ja tietävät, mistä on kysymys, painottaa Aira Samulin.

Hyrsylän Mutkassa halutaan säilyttää talvi- ja jatkosodan ajan sekä Karjalan menettämisen ilmapiiri. Aira on kiertänyt ahkerasti huutokauppoja ja kirpputoreja hankkiessaan sopivia kalusteita ja astioita. Kodikas ja levollinen tunnelma on tärkeintä.

- Kun aika minut jättää, niin lelumuseo omalta osaltaan ylläpitää tätä taloa, paljastaa Aira suunnitelmiaan.

Hyr3

 

Myös miehet huomioitu


Koska Hyrsylän Mutkan vanhat astiat ja käsityöt kiinnostavat enemmän naisia, on Aira hankkinut miehiä kiinnostavia asioita. Hirsitalon pihalla on vanha veturi. Se tuo Airalle mieleen Viipurin ja rautatieläiset, olihan Airan äiti Viipurin aseman keskuksen hoitaja.

- Haapamäen museosta soitettiin ja luvattiin veturi halvalla, romuraudan hinnalla, markan kilo. Mutta kalliiksi se tuli, koska veturi painaa 35 00 kiloa, kertoo Aira Samulin.

Pihalla on sodassa käytetty tykki, jonka äärelle monet Hyrsylän Mutkassa vierailevat veteraanit jäävät muistelemaan. Pihalla on myös graniittinen patsas, joka on tehty valokuvien perusteella muistuttamaan sodassa kaatunutta Airan isää Viktor Suviota. Sotilashahmo on pystytetty kaikille sodassa kaatuneiden muistoksi. Patsaan miehellä on päällä mantteli, josta tehtiin myöhemmin Airalle oma takki.

- Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille. Tarinat siirtyvät seuraaville sukupolville muistuttaen, mitä edelliset sukupolvet ovat saaneet aikaan, esimerkiksi onnistuneet säilyttämään Suomen itsenäisyyden, herkistyy Aira Samulin lopuksi.

Tai melkein lopuksi. Yleisöltä tulee vakiokysymys, johon Aira on saanut vastata lukemattomia kertoja: Mikä on pitkän iän salaisuus.

- Katson tarkkaan, mitä syön, mutta olen silti kaikkiruokainen. Pitää nukkua tarpeeksi, liikkua ja venytellä. En polta enkä juo alkoholia, paitsi joskus iltakonjakit otan, paljastaa ikiliikkuja Aira Samulin.

Vantaalaiset martat saavat, mitä odottivatkin. Kokemus on täydellinen etenkin, kun Aira kysyy kuljettajalta kimppakyytiä bussilla Vantaalle.

- Kyllä se sopii. Jos ei mahdu, niin jätetään joku pois kyydistä, naurattaa bussinkuljettaja.
Aira Samulin (os. Suvio)

Ammatti  Taiteilija, yrittäjä.

Ikä  Ikinuori.

Koti  Asuu Helsingissä, toinen koti Nummi-Pusulassa Hyrsylän mutkassa

Lapset  Aikuiset lapset Jari ja Pirjo sekä kolme lastenlasta.

Motto  Hilma-tädiltä opittu viisaus, että pitää ojentaa jalkoja niin pitkälle kuin peittoa riittää.

Hyrsylän mutka  Ryhmien varaukset 040-5455 600, lisätiedot www.ekku.com/aira.

Hyr4

Ikiliikkuja matkailunähtävyytenä


Hattua pitää nostaa. Harva meistä onnistuu tekemään itsestään matkailubrändiä. Aira Samulin on onnistunut siinä. Ja mitä pidemmälle vuodet vierivät, sitä arvokkaammasta ”nähtävyydestä” on kysymys. Aira Samulinin lapsenlapset ovat todenneet isoäidin pysyvän nuorekkaana, koska hän juoksee rahan perässä. Totta on, että Airan ”harrastukset” ovat kalliita. Intohimoinen muistojen kerääminen tulee tyyriiksi, mutta vastineeksi me taviksetkin pääsemme nauttimaan Airan arvokkaista kokoelmista. Monta lelumuseota maailmassa nähneenä kumarran syvään Aira Samulin yksityiselle nukke- ja nallekokoelmalle. Suu loksahtaa auki, kun sen näkee.

Airan nivelet eivät ruostu. Siitä pitää huolen iloinen luonne ja tarkkaan valitut luontaistuotteet. Kuka aikoo anoa pankilta isoa asuntolainaa 80-vuotiaana? Ja suunnittelee vielä maksavansa kaikki velkansa pois.

Hyrsylän Mutka on rakennettu Airan muistoille, mutta monelle muullekin se tarjoaa mielenkiintoisen elämyksen. Parasta vierailussa, muun muassa vantaalaisille martoille, on idolinsa näkeminen ihka elävänä. Matkailuelämykset ovat joskus yksinkertaisia asioita.