Pikkurahalla maailmalle

 
Paimiolainen Ville Laitinen tutustui vapaaehtoistyöhön autiomaassa


Ulkomaille suuntautuvaan matkaan ei aina tarvita suuria rahasummia. Vieraaseen kulttuuriin ja uusiin ihmisiin voi tutustua osallistumalla vapaaehtoistoimintaan.

Vap2

Tarjolla on useiden kotimaisten ja ulkomaisten yleishyödyllisten järjestöjen organisoimaa vapaaehtoistyötä. Työ vaihtelee metsäistutuksesta lastenhoitoon.

Yleisin vapaaehtoistyönmuoto on työleiri. Niitä järjestetään eri puolilla maailmaa. Ne kestävät viikosta kuukauteen, mutta työjakso saattaa kestää vuodenkin. Kesä on suosituinta aikaa. Periaatteena on, että työtä tehdään ilmaiseksi, mutta paikallinen leiri-isäntä tarjoaa ruuan ja majoituksen. Henkilökohtaiset kustannukset riippuvat järjestäjästä, mutta yleensä matkat maksetaan omasta pussista. Sen lisäksi joutuu usein pulittamaan pienen lähtösumman, 100-120 euroa, järjestävälle organisaatiolle.

Kielitaito paranee

Kansainvälisille työleireille osallistuu väkeä ympäri maailmaa. Yhteinen kieli on yleensä englanti. Täydellistä kielitaitoa ei tarvita, sillä työleiri on monelle mainio keino parantaa omaa kielitaitoaan. Vapaaehtoistyön oleellisena tavoitteena on mahdollisuus perehtyä paikalliseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

Nimestään huolimatta työleirit eivät ole pelkkää puurtamista. Samalla, kun tulee tehdyksi jotain hyödyllistä paikallisen yhteisön hyväksi, voi tutustua erilaisiin ihmisiin. Kielitaito parantuu, koska yleensä työleireillä on ihmistä eri maista. Usein vain yksi tai kaksi osallistujaa samasta maasta. Yhteishenki kasvaa, kun työtä ja ruokaakin tehdä porukalla. Alkeellinen yhteismajoituskaan ei tuota ongelmia.

Varaudu alkeellisiin olosuhteisiin

Työleirin tehtävät eivät vaadi erityistä ammattitaitoa, mutta sitäkin enemmän halua sopeutua ja oma-aloitteisuutta sekä ennakkoluulottomuutta. Olosuhteet saattavat olla alkeelliset. Etenkin kehitysmaiden olosuhteet ovat erityisen vaativia. Vapaaehtoisen on myös oltava valmis tekemään monenlaista työtä. Esimerkiksi on osallistuttava aktiivisesti leirin arkiaskareihin.

Kansainväliset työleirit on tarkoitettu lähinnä nuorille, yli 18 vuotta täyttäneille. Joillekin leireille pääsee nuorempanakin. Vastaavasti on myös tarjolla työleirejä, joissa ei ole yläikärajaa. Osa soveltuu myös lapsiperheille. Suomesta lähtevät ovat usein naisia, mutta esimerkiksi muualta Euroopasta leireille tulevista osallistujista miehet ovat enemmistönä.

Vapaaehtoistyö voi olla talon maalaamista, ympäristönhoitoa, maataloustöitä tai lasten kanssa työskentelyä. Töitä tehdään kuudesta kahdeksaan tuntiin päivässä. Viikonloput ovat yleensä vapaat. Halutuimmat kohteet täyttyvät vapaaehtoisista nopeasti, joten hakemukset kannattaa jättää mahdollisimman aikaisin ennen kesää.

Ulkomaiden vapaaehtoistyöleireille pääsee muun muassa Kansainvälisen vapaaehtoistyön (KTV) tai Allianssin välityksellä. Molemmat ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia. KTV mainostaa itseään rauhanjärjestönä, joka haluaa edistää tasavertaisuutta, sosiaalista vastuunottoa ja ympäristön kunnioittamista. Molemmat organisaatiot järjestävät työleirejä myös Suomeen.

Allianssi on valtakunnallinen voittoa tavoittelematon nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Sen nuorisovaihto tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia ulkomailla työskentelyyn. Ensimmäiset lähtivät maailmalle vuonna 1994. Nyt yhteensä jo yli viisitoista tuhatta suomalaisnuorta on lähtenyt maailmalle parantamaan kielitaitoaan ja tutustumaan vieraisiin kulttuureihin.


Ville lähti abivuoden jälkeen Yhdysvaltoihin

Paimiolainen Ville Laitinen etsi internetin avulla mahdollisuutta lähteä vapaaehtoistyöhön ennen armeijan menoaan. Allianssin sivuilta löytyi mielenkiintoinen tilaisuus osallistua ympäristöhoitotyöhön Nevadan ja Arizonan autiomaassa Yhdysvalloissa.

- Lennot Kaliforniaan piti hoitaa ja maksaa itse. Loppumatkan San Franciscosta Renon kaupunkiin matkustin bussilla. Siellä paikallisen organisaation edustajat olivat minua vastassa, kertoo Ville Laitinen.

Työporukan, jonka mukana Ville oli kuusi kuukautta, tehtävänä oli erilaiset ympäristöhoitoon liittyvät maisemointityöt. Palkkaa ei maksettu. Puolet ryhmänjäsenistä oli jenkkejä ja puolet nuoria eri puolilta maailmaa, muun muassa Japanista ja useista Euroopan maista. Ville oli porukan ainoa suomalainen.

- Herätys oli aamulla kello kuusi. Työt alkoivat kello seitsemän ja niitä jatkettiin, kunnes tuli pimeys. Töitä paiskittiin autiomaassa kahdeksan päivää peräkkäin, jonka jälkeen oli kuuden päivän vapaajakso, kertoo Ville Laitinen.

Vap3


 

Kylmät yöt teltassa

Villen vapaaehtoistyö oli rankkaa ruumiillista duunia. Olosuhteet autiomaassa eivät olleet luksusta. Yöt nukuttiin teltassa lämpötilan laskiessa lähelle nollaa. Makuupussi oli oma, mutta työvaatteet kypärineen sain paikalliselta organisaatiolta. Suihkuja ja vessoja ei ollut käytössä moneen päivään. Ruoka tehtiin porukalla ja murkinaa nautittiin iltanuotiolla. Jokainen joutui osallistumaan tiskivuoroihin. Karut olosuhteet kuitenkin yhdistivät porukkaa.

- Rutisijoita ja luusereita ei porukassa ollut, eikä niitä vapaaehtoistoimintaan kai yleensä eksykään. Oma kokemukseni oli vaikuttava, koska olosuhteet ja maisemat poikkesivat niin paljon Paimion vastaavista. Parasta oli upea luonto ja mukavat kaverit, muistelee Ville Laitinen ikimuistoista Amerikan matkaansa.

Jenkeissä, kun oltiin, työkieli oli englanti. Suomalaiselle lukion käyneelle nuorelle englannin kieli ei tuota ongelmia. Rahan takia ei kannata osallistua vapaaehtoistyöhön, mutta kielitaito parantuu.

- Voisin lähteä heti uudestaan, vakuuttaa Ville Laitinen.

 

Vapaaehtoistyötä tarjoavia organisaatioita

Allianssin nuorisovaihto

Eri pituisia vapaaehtoistyöhön liittyviä työleirejä Euroopassa ja muualla maailmassa.

www.alli.fi

 

Kansainvälisen vapaaehtoistyön (KTV)

Järjestää kansainvälisiä vapaaehtoistyöleirejä Suomessa sekä välittää 18 vuotta täyttäneitä vapaaehtoisia ulkomaisille leireille.

www.kvtfinland.org

European Voluntary Service (EVS)

Euroopan unionin Nuoriso-ohjelman vapaaehtoispalvelua maanosamme eri maihin. EU:n tuen avulla rahoitetaan matkat, asuminen ja taskurahat.

www.maailmalle.net

Maailmanvaihto ry, ICYE Finland

Maailmanvaihto lähettää suomalaisia nuoria vapaaehtoistyöhön yli 30 eri maahan Aasiaan, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Eurooppaan ja Oseaniaan 6-12 kuukautta kestäviin ohjelmiin. Vapaaehtoistyötä tehdään pääasiassa sosiaalityön kohteissal, kuten katulapsiprojekteissa, päiväkodeissa ja vammaisten huoltolaitoksissa.

www.maailmanvaihto.fi

Etelän vapaaehtoisohjelma, Etvo

Etvon tarjoama vapaaehtoistyö kehitysmaissa antaa kokemuksia kehitysyhteistyöstä esimerkiksi ympäristönsuojelun, ihmisoikeuksien tai kyläkehityksen parissa. Etvolainen saa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kehitysmaiden arkeen.

www.etvo.fi

Suomen Tinku

Kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on lisätä Andien alueen kulttuurien, kansan- sivistyksen ja kansanliikkeiden tuntemusta. Järjestää Etelä-Amerikkaan suuntautuvaa vapaaehtoistyötä. Vaaditaan espanjan kielen osaamista. 18 vuotta täyttäneille, ei yläikärajaa.

www.kaapeli.fi/~tinku

Up with People

Kansainvälinen koulutus- ja kulttuuriohjelma, jossa yhdistyy opiskelu, isäntäperheessä asuminen, maailmanlaajuinen kiertue ryhmässä ja musikaalinen show.

www.upwithpeople.org

Volunteer abroad

Järjestää vapaaehtoistyötä eri puolilla maailmaan. Haku tapahtuu maanosan, valtion, teeman ja keston perusteella.

www.volunteerabroad.com

Yhdistyneiden kansakunnat (YK)

Organisaatio välittää vapaaehtoistyötä eri alojen ammattilaisille ympäri maailmaa.

www.unv.org