KaDeWe


Manner-Euroopan suurin ja mahtavin

Berliinin tunnetuin tavaratalo KaDeWe perustettiin sata vuotta sitten. Se on sekä tasokas shoppailupaikka että yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä.

Ost1

Käyköhän täällä kukaan ostamassa vain maidon ja leivän? Jälkimmäisiä on ainakin mistä valita: 400 erilaista. Makkaroita ja leikkeleitä on 1200 lajia ja juustojakin 1300 erilaista. Manner-Euroopan suurin tavaratalo Berliinin KaDeWe ylpeileekin huikeilla luvuilla. Vai mitä sanotte seuraavista?

Tavaratalossa on tilaa yhteensä 60 000 neliötä eli yhtä paljon, kuin Raision kauppakeskus Myllyssä. Pelkästään ruokaa, 33 000 erilaista tuotetta, on tarjolla kahden jalkapallonkentän kokoisella alueella. Koko tavaratalossa on peräti 380 000 tuotenimikettä. Viiniosastolla on tarjolla 2400 viinimerkkiä eri puolilta maailmaa. Mottona on suurten tavaratalojen tapaan: se mitä ei ole, se tilataan.

Lännen tavaratalo eli KaDeWe (Kaufhaus des Westens) painii raskaassa sarjassa yhdessä Pariisin Lafayetten ja Lontoon Harrods’in kanssa. Näistä Harrods mainostaa olevansa koko Euroopan suurin tavaratalo, mutta KaDeWen herkkuosasto on suurempi. KaDeWen kulinartistisesta keitaasta on tullutkin eräs Berliinin pakollisista nähtävyyksistä.


Värikäs menneisyys


Kaikki sai alkunsa sata vuotta sitten. Adolf Jandorf perusti arkkitehti Emil Schaudtin suunnitteleman tavaratalon vuonna 1907 nykyiselle paikalle Wittenbergplatzille. Tilaa oli 24 000 neliötä viidessä eri kerroksessa. Se oli siihen aikaan hyvin poikkeuksellista ja edistyksellistä.

Vuonna 1927 KaDeWe siirtyi Herman Tietzin ja Hertie-yhtiön omistukseen. Uuden omistajan johdolla tavaratalo nykyaikaistettiin 1930-luvulla, juuri ennen, kuin kansallissosialistit nousivat valtaan. Herman Tietz oli juutalainen alkuperäisen omistajan Adolf Jandorfin tapaan. Tietz joutui syntyperänsä takia vaikeuksiin ja pakenemaan Saksasta.

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat raskaasti Kufürstendammin aluetta. Myös KaDeWe sai osumia tuhoutuen varsin pahoin. Rakennus pysyi pitkään rauniona, kunnes vuonna 1950 saatiin viettää tavaratalon kahden ensimmäisen kerroksen avajaisia. Tapahtumalla oli valtava symbolinen merkitys sodan jälkeiselle Länsi-Berliinille. Usko tulevaisuuteen ja taloudelliseen kehitykseen voimistui.

Vuoteen 1956 mennessä KaDeWe oli peruskorjattu kokonaisuudessaan. Sen lisäksi tavaratalo sai kuudennen lisäkerroksen.

Ost2
Lännen näyteikkuna


Kylmän sodan aikana KaDeWestä tuli Länsi-Berliinin liike-elämän propagandistinen näyteikkuna, jolla oli helppo ylistää kapitalismin ylivertaisuutta. Lännessä kaikki oli hienompaa, kuin kommunistisen Itä-Berliinin puolella.

KaDeWe koki uuden tulemisen Saksan ja Berliinin yhdistymisen myötä. Vuonna 1996 tavaratalo koki jälleen uudistuksia. Muun muassa kuudennen kerroksen herkkuosasto sai jatkoa: rakennuksen katolle valmistui niin sanottu talvipuutarha ravintoloineen.

KaDeWessä käy päivittäin 40 000-50 000 ihmistä. Viikonloppuisin tuplasti enemmän. Silloin väkeä on talossa niin paljon, että siirtyminen osastolta toiselle on jo hieman hankalaa. Suurin osa asiakkaista on varakkaita berliiniläisiä ja osa ulkomaalaisia, joko shoppailemassa vakavissaan tai vain uteliaisuuttaan. Jokainen käy ainakin tutustumassa tavaratalon kuudenteen ja seitsemänteen kerrokseen.Legendaarinen herkkuosasto


Seitsemäs kerros tai Seitsemäs taivas, kuten paikalliset sanovat on pyhitetty kuudennen kerroksen kanssa herkuttelulle. Ensikertalaisella suu loksahtaa auki KaDeWen herkkuosastolla. Eri maiden tuotteet ovat vieri vieressä lipuilla ja nimikylteillä eroteltuina.

Kalaosastoa aromeineen ei kannata jättää väliin. Esillä on eksoottisia saaliita eri puolilta maailmaa. Berliiniläinen voi nauttia kala-aterian, jonka raaka-aine on pyydetty tuhansien kilometrien päässä kaukana Tyyneltä valtamerellä. Toki hinnat ovat sitten sen mukaiset.

Lisää silmänruokaa löytyy notkuvilta vihannes- ja hedelmätiskeiltä. Säilykepurkkien valikoima on laaja. Mitähän kaikkea niissäkin on? Seuraavasta hyllystä löytyy eksoottisia itämaan herkkuja: muun muassa erilaisia teelajikkeita on lukemattomia. Löytyy kallista kaviaaria, tryffeleitä, hanhenmaksaa, käsintehtyjä suklaakonvehteja ja ties mitä.

Vain parhaiden valmistajien tuotteet kelpaavat, lupaa KaDeWe. Fazerin Sininen on kelpuutettu mukaan.

Kun makuhermoja on ärsytetty tarpeeksi, voi istahtaa nauttimaan talon herkuista. Gourmet-tasoisia pikaravintoloita on kymmenittäin. KaDeWen yli 2000 työntekijästä herkkuosastolla on 500, joista suuri osa on kokkeja ja kondiittoreita. Ruoka valmistetaan nopeasti asiakkaan silmien edessä ja asetellaan kauniisti lautaselle. Suurimpana vaikeutena on valinnan runsaus, etenkin jälkiruokien kohdalla. Mutta on mukava seurata sivusta, kun äveriäämmät berliiniläiset napostelevat ostereita samppanjan kera, talvella tietysti minkkiturkki yllä!

Ost3
Berliini on shoppailijan paratiisi

Toisen maailmansodan jälkeen Berliinin jako synnytti tilanteen, jossa monia asioita oli tuplaten. Idässä oli muun muassa oma yliopisto, eläintarha ja näkötorni. Länsipuolella oli omat vastaavat. Shoppailun kannalta Berliinissä oli varsinaisesti vain yksi ostosalue. Lännen Kurfürstendamm oli ostosparatiisi verrattuna Idän ankeisiin kauppoihin.

Yhdistymisen jälkeen Idän puolelle on tullut uusia ostoskatuja, jotka kilpailevat suosiossa Lännen isojen kauppojen ja pikkubutiikkien kanssa. Muurin murruttua Potsdamer Platzista on tullut Berliinin kolmas tärkeä ostosalue.

Berliiniin ovat tulleet kaikki tunnetuimmat suuret merkit ja ketjut Zarasta Hennes & Mauritziin. Pelkästään kävelemällä Kurfürstendammin päästä päähän saa kaiken minkä elämässä ylipäätään tarvitsee. Niille, jotka hakevat erikoisia design –tuotteita, ei Berliini tuota pettymystä. Kaupunkiin on rantautunut hätkähdyttäviä muotiluomuksia suunnittelevia designereita, joiden butiikit eivät mainosta itseään räiskyvin neonvaloin.LÄNNEN PUOLI


Kurfürstendamm ja sitä seuraava Tauentzienstrasse
on Lännen perinteistä ostosaluetta, joka on täynnä kansainvälisiä ja tuttuja merkkiliikkeitä. Tavarataloista suurimmat ovat KaDeWe ja Wertheim. Sivukaduilta löytyy lähinnä pienempiä designliikkeitä. Kranzler-Eck (Café Kranzlerin kulmassa) edustaa Berliinin uutta lasiarkkitehtuuria ja sen suojassa on useita pikkuliikkeitä. Kurfürstendammilla on myös omat internet-sivunsa (www.kurfuerstendamm.de), joiden avulla löytyy laaja kooste koko kadun liikkeistä.

Wilmersdorfer Strassen varrella Charlottenburgissa on useita kauppoja vieri vieressä ja hinnat ovat hieman edullisempia, kuin Kurfürstendammilla, mutta kauppoja löytyy vaativallekin shoppaajalle.

KaDeWe (Kaufhaus des Westens)


KaDeWe on Berliinin tunnetuin tavaratalo. Sieltä saa tietysti kaikkea mahdollista, mutta sen ruokaosasto herkkuineen on nähtävyys. Esillä on eksoottisia hedelmiä, kymmeniä teelajeja, satoja juustolajeja, satoja erilaisia viinejä, mereneläviä jne. Monet berliiniläiset viettävät KaDeWessä tuntikausia. Välillä nautitaan lounas tavaratalon ylimmässä kerroksessa olevassa tasokkaassa ravintolassa.

Osoite: Tauentzienstrasse 21-24.

Avoinna: Ma-pe 10-20, la 9.30-20.

Bussi: M19, M29, M46, 187. 

U-Bahn: Wittenbergplatz, U1, U2.

www.kadewe.de

Europa-Center


Europa-Center valmistui jo 1960 -luvulla, mutta noin sata liikettä tekee siitä yhä varteenotettava ostospaikan. Katettu ja suihkulähteillä koristeltu ostospaikka oli 40 vuotta sitten uutta ja erikoista. Europa-Centerissä on liikkeiden lisäksi ravintoloita, hotelli ja kasino.

Osoite: Tauentzienstrasse 9.

Avoinna: Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin 9-20 välillä, osa liikkeistä on auki myös sunnuntaisin.

Bussi: X9, X10, M19, M29, X34, M46, 100, 109, 110, 145, 149, 200, 204, 245, 249.

S-Bahn: Zoologischer Garten S3, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten U2, U9, Wittenbergplatz U1, U2.

www.europa-center-berlin.de


Stilwerk


Stilwerk sijaitsee Kurfürstendammin lähellä sijaitsevalla Kantstrassella. Viidessä kerroksessa on 57 kauppaa, jotka myyvät mm. kodin sisustamiseen liittyviä tavaroita.

Osoite: Kantstrasse 17.

Avoinna: Ma-pe 10-20, la 10-18, su 14-18.

Bussi: 149.

S-Bahn: Zoologischer Garten, S3, S5, S7, S9, Savignyplatz, S5, S7, S9.

U-Bahn: Zoologischer Garten, U2, U9, Uhlandstrasse, U1.

www.stilwerk.de
IDÄN PUOLI


Berliinin yhdentymisen jälkeen Idän ostosmahdollisuudet ovat parantuneet roimasti. Berlin-Mitten halki kulkeva Friedrichstrasse on palannut sotaa edeltävään loistoonsa. Uusi arkkitehtuuri ja kalliit liikkeet antavat kadulle luksusilmeen. Galeries Lafayette ja sen vieressä sijaitseva ostoskeskus Quartier 206 ovat kiehtovia nähtävyyksiä. Quartier 205 on korttelin kolmesta kauppakeskittymästä edullisin ja monipuolisin. Friedrichstrassella on myös omat internet-sivunsa (www.friedrichstrasse.de), joista löytyy laaja kooste koko kadun liikkeistä.

Alexanderplatzin ympäristö rakennettiin täyteen DDR:n aikana ja nyt alue on jälleen muuttumassa, sillä siitäkin tulee ultramodernia ostos- ja liikealuetta. Aukion Galeria Kaufhof (Alexanderplatz 9) on jo käynyt läpi perusteellisen remontin.


Friedrichstrassen ostosalue


Bussi
: 147.

S-Bahn  Friedrichstrasse S1, S2, S5, S7, S9.

U-Bahn: Friedrichstrasse U6.

Ratikka: 12.

www.friedrichstrasse.de


Galeries Lafayette


Osoite
: Friedrichstrasse 76 – 78.

Avoinna: Ma-la 10-20.

Buss: 147.

U-Bahn: Französische Strasse U6.

www.lafayette-berlin.dePOTSDAMER PLATZ


Berliiniä jakaneen muurin aikana Potsdamer Platz oli täysin autio. Muurin murtumisen jälkeen 1990 -luvulla alueelle nousi moderni liikekeskus lukuisine kauppoineen. Potsdamer Platzista tuli heti uuden Berliinin tärkeimpiä ostospaikkoja. Suosittu ostoskeskus Arkaden lukuisine kauppoineen on rakennettu kolmeen kerrokseen.


Arkaden


Osoite
: Alte Potsdamer Strasse 7.

Avoinna: Ma-la 10-20.

Bussi: M29, M41,123, 148, 200.

S-Bahn: Potsdamer Platz S1, S2.

U-Bahn: Potsdamer Platz U2, Mendelssohn-Bartholdy-Park U2.

www.potsdamer-platz.netStrasse des 17 Juni on Berliinin suosituin kirpputori


Berliiniläinen viettää mielellään aikaansa lauantai- ja sunnuntai-aamupäivisin kaupungin kirpputoreilla. Lontooseen tai Pariisiin verrattuna katumarkkinapaikkoja on ollut Berliinissä vähemmän. Pitkään jaettuna ollut kaupunki on vaikuttanut vaihtoehtojen niukkuuteen, mutta nyt yhdistyneessä Berliinissä tarjonta on lisääntynyt.

Oman mausteensa Berliinin kirpputoritunnelmaan tuovat Kreuzbergin kaupunginosan turkkilaistyyliset basaarialueet (Maybachufer Strasse), joissa myydään vaatteita, turkkilaisia makeisia ja leivonnaisia, mausteita, teetä ja tietenkin dönereitä eli kebabeja.

Berliinin suosituin kirpputori on Strasse des 17. Junilla sijaitseva suuri Trödelmarkt -alue. Se jakautuu kahteen osaan. Tiergartenin S-Bahn -aseman puoleisessa päässä myydään lähinnä antiikkia. Mukaan mahtuu kirjoja, lehtiä, erilaisia messinkiesineitä, oven kahvoja, lukkoja, huonekaluja jne. Charlottenburgin sillan toisella puolella on tarjolla taidetta ja käsitöitä nahasta silkkiin. Myyntipöydät ja esineet ovat siistissä järjestyksessä. Penkominen ei ole kovin soveliasta. Alueesta on tullut suosittu nähtävyys, ja siksi tungos on aina valtava.

Osoite: Strasse des 17. Juni.

Auki: La-su 10-17.

S-Bahn: Tiergarten.

Ost4