Omatoimimatkailija menee minne mielii

Reissu vaatii aina ennakkovalmistelun


Osa matkaa sinne, minne nenä näyttää. Eräs motoristi laittoi oikean taskuun 1000 euroa ja vasempaan 1000 euroa. Kun oikean puoleinen tasku oli tyhjä, oli aika kääntyä takaisin.

Oma1


 

Onnistunut omatoiminen reissu on kuitenkin aina monen asian summa, ja siksi matkan suunnitteluun kannattaa varata aikaa, etenkin, jos matka suuntautuu kauemmaksi.

Todellisuudessa ei ole kovin helppoa tietää, minne mennä, miten sinne pääsee, mitä siellä tehdä ja kuinka kauan viettää siellä aikaa. Paras lähtökohta omatoimimatkalle on, kun siihen pystyy varaamaan niin paljon aikaa kuin mahdollista. On helpompaa olla ajoissa, kun myöhästyä kotiintuloaikataulusta. Liian tarkkoja suunnitelmia ei pidä tehdä, sillä kiire pilaa omatoimimatkailijan arvokkaimman asian - vapauden.

Pienellä budjetillakin pärjää

Matkan pituus on sidoksissa käytettävissä olevaan budjettiin. Kokenut omatoimimatkailija voi tulla toimeen hämmästyttävän pienellä summalla. Ensikertalainen aloittaa helpommalla matkareitillä. Kannattaa valita kohde, joka ei ole matkailun kannalta liian haasteellinen. Helppoja alueita Euroopan ohella ovat Yhdysvallat, Australia, Uusi-Seelanti tai Kuuba. Vaikeammasta päästä ovat esimerkiksi Intia, Kiina ja Tiibet. On iso etu, jos kohteessa on tuttu kontaktihenkilö. Hänen avullaan pääsee nopeammin sisälle paikalliseen kulttuuriin. Pääsee ehkä paikkoihin, joita ei omatoimisesti olisi edes mahdollista löytää.

Yksin vai seurassa

Matkan kannalta olennainen päätös on, matkustaako yksin vai seurassa. Toiset viihtyvät yksin, toiset haluavat matkakaverin jo pelkästään turvallisuuden takia. Yksin matkustaminen ei tarkoita sitä, että on koko matkan yksin. Kokeneet yksinään reissaavat tietävät, että on itse asiassa helpompaa tutustua tuntemattomiin kuin seurassa matkatessa. Monet reissaavat ainakin osan matkasta jonkun toisen kanssa. Aina törmää kulkijoihin, joiden kanssa on helppo aloittaa keskustelu: mihin olet menossa, mistä olet tulossa.

Yksinmatkaava on vapaa päättämään ajankäytöstä mielensä mukaan. Ei tarvitse tehdä kompromisseja. Yksin matkustavat palaavat kotiin mukanaan enemmän kokemuksia ja uusia ystävyyssuhteita kuin seurassa matkustavat. Yksin matkustava nainen on kuitenkin monessa kulttuurissa kummajainen. Tilanteessa auttaa pukeutumalla paikallisten tavoin ja välttämällä katsekontaktia. Vaaleat hiukset kannattaa peittää huivilla.

Oma2


 

Parisuhde koetuksella

Kaverin kanssa matkustaessa voi jakaa kokemukset ja säästää asumiskustannuksissa. Matkakumppanin valita on tärkeä. Vaikka toinen on kotimaassa paras kaveri, sen ei tarvitse merkitä ongelmatonta reissua erilaisissa olosuhteissa. Matkalla pitää tehdä kompromisseja. Pitkä reissu on hyvä testi kestävälle parisuhteelle. Eräs kokenut reissaajan neuvo on naisille: Matkatkaa pareittain tai nelistään, mutta ei koskaan kolmestaan. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa yksi jää helposti porukan ulkopuolelle.

Suuremmalla ryhmällä matkustaminen onkin jo erittäin haasteellista. Matkanteko hidastuu, jopa pysähtyy, jos yksinkin ryhmästä sairastuu. On vaikeampaa löytää majoitusta, tilaa bussista tai junasta. Kompromisseja joutuu tekemää alituisesti.

Pakettimatkalaiselle tärkeintä on vaivattomuus. Matkatoimisto hoitaa kaiken tarvittavan. Etukäteisvalmisteluja ei tarvita, koska matkanjärjestäjä päättää pakettimatkalaisen puolesta. Omatoiminen matkailija haluaa usein tehdä kaiken itse.

Joku ehkä lähtee reissuun sen enempää valmistautumatta. On kuitenkin järkevää hankkia tietoa kohteesta, paikallisesta kulttuurista ja historiasta. Näin välttyy yhteentörmäyksiltä ja erilaisen kulttuurin aiheuttamasta shokista. Kun on valmistautunut hyvin, voi omatoimimatkallakin keskittyä olennaiseen.

Tietoa runsaasti saatavilla

Omatoimimatkailijan tiedonhakumenetelmät ovat moninkertaisesti helpottuneet. Lähes kohteesta kuin kohteesta löytyy kirjallisuutta, matkaoppaiden valikoima on laajentunut ja internetin mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lisääntyneen omatoimimatkailun ansiosta kavereiden kokemukset ja vinkit ovat arvokkaita.

Lentolipun varaaminen 

Omatoimimatkankin suurin kustannus on lentoliput. Halvimman lennon metsästäminen on työlästä, mutta saattaa onnistuessaan säästää matkabudjetista ison summan rahaa. Yleensä mitä aiemmin on liikkeellä, sitä todennäköisempää on halvimman lennon löytäminen.

Oma3

Ensimmäiseksi kannattaa tilata lentoyhtiöiltä sähköiset uutiskirjeet. Näin mahdolliset tarjoukset eivät mene hukkaan. Seuraavaksi voi tehdä matkahakuja niin sanottujen hakurobottien avulla (Kilroy, E-Bookers, Supersavers, Travellink jne.). Hakurobotin hakema hinta ei välttämättä ole halvin. Pitää myös varmistaa, että nettihinta on kokonaishinta veroineen ja muine maksuineen.

Omatoimimatkailijan vakuutusturva on aina heikompi kuin pakettimatkalaisen. On hämmästyttävää kuinka moni liikkuu maailmalla ilman minkäänlaista vakuutusturvaa. Matkavakuutus on edullinen. Se tulisi olla aina voimassa, myös Euroopassa matkustaessa. Kuljetus kotiin suomalaiseen sairaalaan ei ole halpaa.

Matkatoimisto auttaa omatoimimatkailijaakin

Aasian tsunamionnettomuus paljasti omatoimimatkailijoita suuren määrän. Suuri luonnonkatastrofi herätti myös ymmärtämään, mikä on vastuullisen matkanjärjestäjän arvo ongelmien ilmaantuessa. Tsunami on äärimmäinen esimerkki, mutta pienemmissäkin ongelmissa, kuten lakkotapauksissa, matkatoimiston apu voi olla korvaamaton.

Internetin yleistyessä voisi kuvitella, että matkatoimistojen perinteinen rooli  muuttuu. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Kaikilla ei ole tietokonetta nettiyhteyksineen, ja vaikka olisikin, moni haluaa yhä tehdä matkasuunnitelmansa luotettavan matkatoimiston avulla. Osa surffaa ensin netissä, mutta turvautuu kuitenkin lopulta matkatoimiston palveluun.

- Suuria muutoksia ei ole tapahtunut, myymme edelleenkin räätälöityjä paketteja, seuramatkoja, lentolippuja, varaamme hotelleja, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Eija Ropponen Suomen matkatoimistosta.

Yhä useamman suomalaisen turistin matka suuntautuu entistä kauemmaksi Euroopan
ulkopuolelle. Kynnys omatoimisen kaukomatkan räätälöimiseen nousee. Silloin moni kääntyy
matkatoimiston puoleen.

- Loma on ainutkertainen elämys. Oikeanlaisen matkan myyminen on matkatoimistoille aina haaste. Varsin monet haluavat täydellisen paketin: lennot, majoituksen, kuljetukset, opaspalvelut jne. Asiakkaat arvostavat vaivattomuutta ja ennen kaikkea matkatoimiston tuomaa turvallisuutta, korostaa Eija Ropponen.

Oma4


 

Netissä surffaileva omatoiminen matkailija tekee päätöksiä omalla riskillä. Matkatoimiston kautta varaaminen tuo kuluttajasuojan. Asiakkaalle myytävä majapaikka on aina asianmukainen, esimerkiksi yhden tähden hotelleita ei asiakkaalle edes tarjota.

Matkatoimistoilla on huolehtimisvelvollisuus asiakkaistaan. Ongelmien ilmaantuessa voi aina ottaa yhteyttä matkatoimistoonsa. Tarvittaessa matkatoimisto ottaa yhteyttä asiakkaaseen, esimerkiksi tsunami-tapauksessa. Asiakkaalle tiedotetaan henkilökohtaisesti tärkeistä asioista, kuten lentoaikataulujen muuttumisesta.

Suomalainen matkailija on nykyisin vaativa. Hyvää palvelua halutaan ja sitä myös odotetaan. Matkailualalla kilpailu on kovaa ja tyytymätön asiakas voi aina siirtyä kulman taakse toiseen matkatoimistoon. Hyvästä palvelusta halutaan myös maksaa.

- Palvelumaksuhinnasto on aina esillä ja asiakkaat ymmärtävät hyvin, että tehdystä työstä ja turvallisuudesta joutuu maksamaan pienen korvauksen, kertoo Eija Ropponen.