Lapin hulvatonta luovuutta


Pohjoisen matkailuyrittäjät tarjoavat elämyksiä


Mitä kireämpi pakkanen, sitä isompi elämys. Ja aina parempi, mitä korkeammat lumikinokset. Lapin matkailukohteissa monet negatiivisena koetut asiat muuttuvat eksoottisiksi elämyksiksi. Pelkkä lumessa kieriskely voi olla intialaiselle lapselle lomamatkan ikimuistoisin kokemus.

lap1


 

Kirkasvetisestä lähteestä kuksalla kauhaistu juomavesi saa ulkomaalaisen hämmentymään. Elämys on myös pelata yöttömän yön aikana golfia aamuun asti.

Lapin matkailuyrittäjiä ei voi syyttää mielikuvituksen puutteesta. Erikoiset olosuhteet poikivat villejä ideoita. Eikä pelkästään vain ideoita, vaan monet ovat myös onnistuneet tuotteistamaan pähkähullultakin vaikuttavan suunnitelmansa. Tarjonta on laaja. Se ulottuu megaluokan Santaparkista, Joulupukin kotiluolasta, tunnelmalliseen vierailuun lappilaiseen hirsikotiin.

Karut olosuhteet ovat opettaneet pohjoisen asukkaita tekemään yhteistyötä. Yksi moottorikelkkasafari ei riitä houkuttelemaan turisteja. Verkostoituminen on välttämätöntä. Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n osakkaina on noin 150 yritystä. Ne tarjoavat ohjelma-, elämys-, majoitus- ja ravintolapalveluita ympäri vuoden.

Lapissa matkailuyrittäjät ymmärtävät, miten naapuriyrityksessä vieraileva turisti poikkeaa myös seuraavassa kohteessa. Matkailijan päiväohjelmaan voidaan sisällyttää koiravaljakkoajoa, saunomista lumisaunassa, avantouintia, vierailua porotilalla ja yöpymistä lumihotellissa. Esimerkiksi Jukka Honkasen moottorikelkkayritys tekee yhteistyötä Taina Riskilän omistaman Sirmakko-porofarmin ja huskey-koirapuiston kanssa. Saman päivän aikana turisti pääsee huristelemaan moottorikelkalla lumisessa jänkämaisemassa, kokemaan vauhdikasta menoa poron ja Siperianhuskeyn vetämässä pulkassa.

Seuraavana esiteltävät kaksi kohdetta kertovat oivasti, mitä lappilainen kekseliäisyys ja ennakkoluulottomuus saa aikaiseksi.

Yövy lumen sisässä luonnon keskellä


Mitäs siinä sohvalla makaat, eikös sinun pitäisi olla kurssilla, komensi vaimo miestään Villeä, jonka opinnot olivat jo loppusuoralla. Ville Haavikko oli puolivahingossa ilmoittautunut lumi- ja jäärakentamisen kurssille. Hyvä niin, sillä kurssi muutti pariskunnan tulevaisuuden suunnitelmat. Kurssilla näytettiin kuvia Ruotsin puolella jäästä ja lumesta tehdystä hotellista. Ville päätti toteuttaa saman, mutta paljon suuremassa mittakaavassa. Lopputulos on ällistyttävä.

Ville ja Heidi Haavikon jäinen valtakunta sijaitsee puolen tunnin automatkan päässä Rovaniemeltä. Lehtojärven rannalle, keskelle korpea, rakennettiin lumihotelli, Arctic Snow Hotel. Oleellista on se, että lumesta ja jäästä rakennettu kokonaisuus sulaa keväällä pois. Kaikki on rakennettava seuraavana talvena uudestaan.

- Ei se harmita, paremminkin helpottaa. Talvi on aina niin kiireinen ja työteliäs, kertoo Ville Haavikko.

Kuten niin monelle muullekin Lapin yrittäjälle, myös Ville Haavikolle lumen ja pakkasten tulo on tärkeää. Lisälunta saadaan tykittämällä ja jäälohkareita irrotetaan jäätyneestä Lehtojärvestä. Muotteja käyttämällä ja satojen työtuntien jälkeen alueelle nousee joka vuosi erilainen kokonaisuus.

- Jäästä ja lumesta tehdyn kappelin rakennan joka vuosi. Meillä vietetäänkin jäähäitä joka talvi. Seremonioiden jälkeen voi ottaa onnittelumaljat jäälasista ja herkutella juhla-aterian Lumiravintolassa, kertoo Ville, joka vaimonsa kanssa vihittiin tietysti omassa jääkappelissaan.

Lapin äärielämyksestä kiinnostunut voi yöpyä lumihotellissa. Vaikka ulkona paukkuisi pakkanen, pysyttelee sisätilojen lämpötila parissa pakkasasteessa. Untuvamakuupussin suojassa ja porontaljojen päällä nukkuu sikeästi. Lumihotellin lämmityskustannukset ovat olemattomat!

Etenkin ulkomaalaisille pehmeät löylyt lumisaunassa on suuri elämys. Saunakin on tietysti tehty lumesta ja jäästä.

- Saunan ulkopuolella on lämmin vesipalju. Sinne pulahtamalla ja rommitotia siemailen voi nauttia ylle kaartuvista revontulista, ehdottaa Ville Haavikko.


Arctic Snow Hotel (Lumihotelli)

Navigaattoriin: Lehtoahontie 27, Sinettä.

Puh: 040 7690395.

www.arcticsnowhotel.fi

lap2
Tutustu lappilaiseen käden taitoon ja elämäntyyliin


Ei meidän tarvitse matkustaa ulkomaille, koska koko maailma tulee meille kylään, toteavat Ari ja Irene Kangasniemi. Tälläkin kertaa tuvan pöydän ympärille on kokoontunut muutaman hengen ryhmä Ukrainasta.

- Suurin osa meille kylästämään tulleet ovat ulkomaalaisia. Kaukaisin vieras tuli Tulimaasta, Etelä-Amerikan kärjestä. Erityisesti japanilaisille on suuri kunnia, kun saavat tulla vierailemaan toisen kotiin, kertoo Irene Kangasniemi.

Pariskunnan matkailuidea on yksinkertainen, mutta erittäin toimiva. Molemmat ovat taitavia käden työn taitajia. Hirrestä rakennetun kotitalon yhteydessä on verstas, jossa Ari Ja Irene valmistavat luonnonmateriaaleista koriste- ja käyttöesineitä, kuten puukkoja, lusikoita, suola- ja sokerikuppeja. Päämateriaali on poronsarvi. Myös asiakkaat voivat kokeilla kädentaitojaan. Itse tehdyt matkamuistot syntyvät asiantuntijan opastuksella.

Vierailun päätteeksi siirrytään tuvan puolelle kahvittelemaan. Ari ja Irene hankkivat lähes kaiken syötävän luonnosta. Talon pakastimet täyttyvät poronlihasta, marjoista ja sienistä.

Kylään tulleilla kansalaisuuksilla on eroja.

- Intialaiset ovat aivan ihmeissään, kun asumme keskellä metsää hirsitalossa. Heille ihan kaikki on uutta ja ihmeellistä. Venäläiset ovat kiinnostuneita ruokakulttuuristamme. Yksi eloisa eteläeurooppalainen vastaa pari tusinaa kohteliasta japanilaista, kertoo Ari Kangasniemi.

Tuvan lämmin ja leppoisa tunnelma aiheuttaa kylään tulleiden ukrainalaistenkin kohdalla tutun reaktion: ilta venähtää pitkäksi ja vieraita on vaikea saada lähtemään.


Koru- ja taidekäsityö Kangasniemi


Navigaattoriin:
Ounasjoen itäpuolentie 925. 

Puh: 040 718 0232 tai 0400 857 672. 

www.hornwork.fi

lap3


 

Etelän matkailuyrittäjille mallia pohjoisesta


Jo pelkkä viikonloppu Rovaniemellä riitti kertomaan, miten esimerkillisesti matkailuasiat paikkakunnalla hoidetaan. Syntyi vahva vaikutelma eri yrittäjien välisestä hyvästä yhteistyöstä, jossa myös Rovaniemen kaupunki on tiiviisti mukana. Eräs matkailualan yrittäjä ilmaisi asian näin: Ei täällä kukaan yksin pärjää.

Siinä, kun monet Etelä-Suomen matkailuyrittäjät näkevät muut kilpailijoina, nähdään pohjoisessa naapuri voimavarana. Lappi on täynnä ohjelmatuottajia, joiden annit täydentävät toinen toisiaan. Matkailijalle räätälöidään loman ajaksi monipuolisia paketteja, joilla tuotetaan elämyksiä laidasta laitaan. Päiväohjelma muodostuu useamman yrittäjän tarjonnasta.

Yhteismarkkinoinnista huolehtii Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy, jossa on mukana Rovaniemen kaupungin lisäksi lähes kaikki alueen matkailuyritykset. Tuskin on toista kotimaista kaupunkia Rovaniemen ohella, jonka matkailupalvelut esitellään omilla internet-sivuilla yhdeksällä eri kielellä! Kannattaa kurkistaa osoitteeseen www.visitrovaniemi.fi.

Tutustuin viikonlopun aikana moniin lappilaisiin energisiin ja innovatiivisiin nuoriin yrittäjiin. He olivat onnistuneet toteuttamaan hulvattomia ideoitaan. Oli hämmästyttävää huomata, miten myös vanhempi väki oli opetellut puhumaan vieraita kieliä. Rovaniemellä käykin kansainvälisiä vieraita Helsingin jälkeen eniten Suomessa!