Talvinen Rovaniemi


Sekoitus satua ja todellisuutta

Paljon on vettä virrannut Kemijoessa siitä, kun Niilo Tarvajärvi visioi 1950-luvulla Suomea ja Lappia viralliseksi Joulupukin kotimaaksi. Radiosta tuttu Markus-setäkin oli jo vuosikymmeniä aikaisemmin vihjaissut suositussa lastenohjelmassaan Joulupukin asuvan Korvatunturilla. Tästä kaikki alkoi. Lopputulosta voi nyt ihailla Rovaniemen kupeessa, tismalleen Napapiirillä sijaitsevassa Joulupukin Pajakylässä.

rov1


 

Joulupukkikin ymmärsi, että Korvatunturi sijaitsee aivan liian syrjässä. Eivät lapset sinne Koillis-Lapin kaukaiseen kolkkaan pääse häntä katsomaan. Niinpä siirto lähemmäksi Napapiirille kuulosti järkevältä. Nyt joulu on Rovaniemen Pajakylässä vuoden jokaisena päivänä ja pukki on tavattavissa kesälläkin.

Sodan jälkeen rauniona


Rovaniemen, Lapin portin, kehittyminen suosituksi matkailukaupungiksi ja maakunnan keskukseksi on ollut nopea. Alku oli vaikea, olihan koko kaupunki tuhottu saksalaisten sotilaiden toimesta miltei kokonaan. Vain muutama rakennus oli jäänyt heidän jäljiltään polttamatta. Ennen toista maailmansotaa Rovaniemi tunnettiin vilkkaana markkinapaikkana. Väkeä saapui Rovaniemen markkinoille ympäri Suomea aina kaukaa Venäjältä saakka. Kaupankäynnin ohella Rovaniemi oli Lapin suursavotoiden ansiosta puutavarakaupan keskus. Uitot olivat tärkeä osa kylän kesäarkea. Tukkijätkien välillä varsin riehakaskin vapaa-ajanvietto väritti Rovaniemen katukuvaa.

Sodassa tuhottu Rovaniemi rakennettiin uudestaan. Alvar Aalto suunnitteli uuden keskustan niin sanotun Poronsarvi-asemakaavan. Arkkitehdin piirustuspöydällä syntyivät myös kirjasto, kaupungintalo ja teatteri- ja kongressikeskus Lappia-talo. Aallon ideoimana korkeat kerrostalot puuttuvat yhä Rovaniemeltä.

rov2


 

Turistitulva alkoi ensimmäisestä Concorde-lennosta


Ensimmäinen tunnettu ”turisti” oli Yhdysvaltain presidentin puoliso Eleanor Roosenvelt, joka vieraili Rovaniemellä vuonna 1951. Vierailun kunniaksi Napapiirille pystytettiin ensimmäinen hirsimökki. Roosenveltin majaksi ristitty rakennus on yhä olemassa. Vuonna 1985 otettiin iso askel, kun ensimmäinen Concorde-lento Englannista laskeutui Rovaniemen lentokentälle. Jo sitä ennen oli aloitettu vastaamaan Joulupukille eri puolilta maailmaa saapuviin kirjeisiin.

Vuosi vuodelta matkailun merkitys on kasvanut. On hämmästyttävää, miten 65 000 asukkaan Rovaniemi vastaanottaa vuosittain yli puoli miljoonaa matkailijaa. Erikoisinta on se, että suurin osa turisteista on ulkomaalaisia. Eniten heitä tulee Venäjältä, Saksasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Aivan oman erityisen ryhmän muodostavat itäaasialaiset, kuten kiinalaiset ja japanilaiset turistit. Monelle, liian monelle suomalaiselle matkailijalle, Rovaniemi on vain läpikulkupaikka. Meillä on kiire pohjoisempana sijaitseviin Lapin laskettelukeskuksiin.

rov3


 

Helsingin jälkeen eniten ulkomaalaisia matkailijoita


Ulkomaiset matkailijat tekevät Rovaniemestä kansainvälisen kohteen. On outoa, miten kaduilla, museoissa ja hotelleissa kuulee enemmän vieraita kieliä kuin suomea. Katuvarsiopasteetkin ovat yleensä englanniksi. Nimet Artic Snow Hotel, Santapark, Arctic Circle Snowmobile Park tai Arctic Circle Huskypark kertovat, miten kohteiden asiakkaat tulevat enimmäkseen ulkomailta.

Rovaniemen vilkkain matkailusesonki on talvikausi marraskuusta huhtikuuhun. Pelkästään joulumatkailijoita saapuu lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia. Rovaniemen kentälle laskeutuu liki parisataa konetta joulusesongin aikana. Osa saapuu turvamiehineen omilla yksityisillä suihkukoneillaan. Mediankin edustajia vierailee vuosittain Rovaniemellä lähes 50 eri maasta.

Suurin mielenkiinto kohdistuu toki Joulupukkiin, mutta ulkomaisia matkailijoita kiinnostavat myös paikallisten ohjelmapalveluyritysten tarjoamat elämykset. Moottorikelkka-, poro- ja huskykoirasafarit ovat erittäin suosittuja. Miltä kuulostaisi koiravaljakon kyydittämänä suoraan lentokentältä Joulupukkia katsomaan? Entä yöpyminen lumesta ja jäästä tehdyssä hotellissa porontaljojen päällä untuvapussiin kääriytyneenä? Ja sitä ennen lumisaunan pehmeistä löylyistä nauttiminen. Sekin on mahdollista Rovaniemellä.


 

Mielenkiintoisia kohteita Rovaniemellä


Joulupukin Pajakylä


Rovaniemellä on joulu joka päivä. Napapiirin kohdalle on vuosien aikana syntynyt monipuolinen Joulupukin Pajakylä. Siellä toimii useita matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Mielenkiintoisin kohde on tietysti Kammari, jossa Joulupukki on tavattavissa joka päivä. Kannattaa myös vierailla Joulupukin postikonttorissa.

Osoite: Napapiiri, 8 km pohjoiseen Rovaniemen keskustasta.

www.santaclausvillage.info

www.santaclauslive.com


 
Santapark


Santapark on teemallinen elämyspuisto. Maan alla on Joulupukin oma kotiluola, työhuone, Joulumuorin piparila ja Tonttukoulu. Santapark on avoinna joulusesongin aikana ja kesäisin.

Osoite: Napapiiri, 2 km Joulupukin Pajakylästä.

www.santapark.com

rov4

 Arktikum


Lappiin ja arktisiin alueisiin erikoistunut museo sijaitsee Rovaniemen keskustassa. Sen tiloissa toimii Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus. Esillä on muun muassa Rovaniemen pienoismallit vuosilta 1939 ja 1944.

Osoite: Pohjoisranta 4.

www.arktikum.fi

Tiedekeskus Pilke


Suomen kolmanneksi suurin puutalo sisältää tiedekeskus Pilkkeen. Se kertoo metsien kestävästä käytöstä. Pilke sijaitsee Arktikumin vieressä.

Osoite: Ounasjoentie 6.


www.tiedekeskus-pilke.fi


Kulttuuritalo Korundi

Rovaniemeläisten ylpeys kulttuuritalo Korundi avasi ovensa viime keväänä. Sodan tuhoista säilynyt vanha postiautojen varikko on nyt taidemuseon käytössä. Kunnostustöiden yhteydessä valmistui myös konserttisali Lapin kamariorkesterille.

Osoite: Lapinkävijäntie.

www.korundi.fi

rov5