Iso Omena - New York


Haukkaa pala palalta

Haukkaa Isosta Omenasta siivu kerrallaan. New York on suurkaupunki, jonka parasta antia on sen monipuolisuus. Jokainen kaupunginosa tarjoaa erilaisen elämyksen.

om1


 

Monille Manhattan on yhtä kuin New York. Se on kuitenkin vain yksi New York Cityn hallintoalueista. Muita ovat ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevat Bronx, Brooklyn, Queens ja Staten Island. Mutta Manhattanin 22 kilometriä pitkällä ja 3,5 kilometriä leveällä saarella on niin paljon nähtävää, että suurin osa matkailijoista viihtyy pelkästään siellä.

New Yorkin nähtävyyksien kirjo on laaja ja ne sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Järkevintä onkin tutustua Manhattaniin kaupunginosa kerrallaan. Näin säästää aikaa ja jalkoja. Jo ennen matkaa kannattaa saada yleiskäsitys Manhattanin eri kaupunginosista.

Downtown


Kaupunki sai aikoinaan alkunsa täältä. Nyt iso raha haisee Manhattanin eteläkärjessä. Wall Street ympäristöineen (Financial District) on New Yorkin rahamaailman keskus. Kiireiset jupit juoksevat paikasta toiseen pilvenpiirtäjien lomassa. Illaksi alue hiljenee.

Moni haluaa nähdä Ground Zeron, kaksoistornien paikan. Paljon ei ole nähtävänä, sillä tuhoutuneen World Trade Centerin paikalla on toistaiseksi vain korttelinkokoinen monttu.

Manhattanin eteläkärjestä Battery Parkista lähtevät lautat Vapaudenpatsaalle sekä Staten Islandille.

Downtownin laidalla East Riverin kupeessa sijaitsee South Street Seaport, vanha satama-alue. Laiturialueen (Pier 17) vanhat museolaivat, kaupat ja ravintolat houkuttelevat poikkeamaan. Kivenheiton päässä on New Yorkin kuuluisin ja kaunein silta Brooklyn Bridge.Kiinalaiskortteli (Chinatown)

Chinatownissa voi kokea aasialaista eksotiikkaa. Kiinalaisyhteisön asuinalue on kuin suoraan Kiinasta. Pagodikatokset, kala- ja vihanneskojut, rivissä roikkuvat kanat, kiinankieliset kyltit ja väentungos saa monet nauttimaan tunnelmasta. Useat tulevat tänne ruokailemaan. Kävely Chinatownin alueella on turvallista, kunhan varoo väentungoksessa taskuvarkaita.

Chinatown on kasvanut vuosi vuodelta. Uusia tulijoita saapuu vuosittain tuhansia, osa laillisesti, osa laittomasti. Kasvun myötä Chinatown on levittäytynyt yhä laajemmalle alueelle, osittain naapurikorttelissa olevan Little Italyn alueelle.om2


 

Lower East Side


Siirtolaisvirtojen ollessa suurimmillaan Lower East Siden rähjäiset korttelit täyttyivät Euroopasta tulleista muukalaisista. Italialaiset, irlantilaiset ja Itä-Euroopan juutalaiset ahtautuivat ankeisiin huoneistoihin. Alphabet City oli narkkareineen ja pikkurikollisineen pitkään Lower East Siden vaarallisinta seutua.

Nyt on toisin. Alueelle on avattu trendiklubeja, gallerioita ja ravintoloita. Kaduille levittyvät vaate- ja kenkäkauppiaat tuovat eloa Lower East Siden kortteleihin. Orchard Streetin sunnuntaimarkkinoilla on suorastaan tungosta.

East Village


East Village oli vielä 1960- ja 70 -luvuilla Manhattanin villeintä seutua. Kodittomat, hipit ja kapinalliset järjestivät siellä mielenosoituksiaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana seutua on pyritty siistimään. Päiväsaikaan alueella onkin viihtyisää, mutta iltapimeällä sinne ei kannata mennä.

om3


 

SoHo (South of Houston Street)

Vanha teollisuusalue oli 1960-luvulla uhattuna. SoHon korttelit haluttiin jyrätä maan tasalle. Onneksi rakennusten valurauta-arkkitehtuuri päätettiin säilyttää. Tyhjiin huoneistoihin avattiin gallerioita ja kahviloita. Vuokrahintojen nousun myötä alue on juppiutunut ja monet taiteilijat ovat joutuneet lähtemään muualle.

Alueen valurauta-arkkitehtuurin helmi on Greene Street, jonka varrella on 50 entisöityä arvorakennusta.

Greenwich Village


Alue on tunnettu kirjailijoiden ja runoilijoiden boheemista elämästä. Alueen suuri baari- ja kahvilatiheys houkuttelee sinne nuorta väkeä iltaisin. Village on myös New Yorkin gay-elämän keskus.

Asuntojen vuokrat ovat nykyisin korkeat. Katujen varsilla on kauniita brownstone-taloja, joiden julkisivut portaineen ovat tulleet tutuiksi monista TV-sarjoista.

Midtown


Midtownin laajalle alueelle mahtuu monen näköistä New Yorkia, länsiosan Chelsean rauhallisista kortteleista Time Squaren alituiseen hyörinään. Midtown tulee kaikille New Yorkin matkailijoille tutuksi, sillä suosituimmat hotellit ja nähtävyydet sijaitsevat yhtenä ryppäänä alueen ytimessä.

Time Square ja Theater District ovat Manhattanin sykkivä sydän, joka vetää iltaisin puoleensa matkailijoita. Neonvalojen loiste ja Broadwayn musikaalit ovat New Yorkia omimmillaan. Kaupungin levein valtaväylä Fifth Avenue leikkaa Manhattanin kahtia itä- ja länsiosaan. Kadun varren kaupat tarjoavat yltäkylläisesti glamouria. Myös maailman suurimmaksi tavarataloksi itseään tituleeraava Macy’s löytyy täältä.

Midtownin lukuisten pilvenpiirtäjien joukosta nimekkäimmät ovat Empire State Building ja Chrysler Building. Huomaamatta ei jää myöskään Rockefeller Centerin rakennuskompleksi. East Riverin rannalta löytyy Yhdistyneiden kansakuntien päärakennus. Urheiluhulluille hyvä tutustumiskohde on Madison Square Garden. Kulttuurinähtävyyksistä merkittävin on Modernin taiteen museo MoMa.


om4

Keskuspuisto (Central Park)

Keskellä Manhattania sijaitseva Keskuspuisto on elintärkeä virkistyskeidas kaupunkilaisille. 1800-luvun puolessa välissä alueelle rakennettiin 800 metriä leveä ja neljä kilometriä pitkä luonnonmukainen puisto puineen ja vesialueineen.

Keskuspuiston vehreydestä nauttivat kävelijät, hölkkääjät, rullaluistelijat, frisbeen heittäjät jne. Talvella alueella voi luistella ja hiihtää. Löytyypä puistosta pieni eläintarhakin.

Puisto on päiväsaikaan turvallinen vierailukohde, mutta hämärän tultua sinne, kuten muihinkaan  New Yorkin suurimpiin puistoihin, ei pidä mennä.


om5


 

Upper East Side


Keskuspuiston itäreunaa kulkeva Fifth Avenue tunnetaan myös nimeltä Museomaili. Sen varrella on New Yorkin suosituimpia museoita. Metropolitan Museum of Art (The Met) on maailman kolmanneksi suurin museo.  Mahtipontisen rakennuksen laajat taidekokoelmat kattavat Kreikan ja Rooman taiteesta Picasson luomuksiin. Aikaa kokoelmien tutustumiseen kannattaa varata riittävästi.

Kivenheiton päässä Metistä on Guggenheim-taidemuseo, joka jo arkkitehtonisesti on nähtävyys. Sisätiloissa on 1900-luvun klassikkoja sekä uudempaa taidetta.

Upper East Side on New Yorkin kerman asuinaluetta. Monet rakennukset ovat arvostettujen arkkitehtien suunnittelemia. Talojen edustalla katoksen alla päivystävät ovimiehet pitävät ulkopuoliset loitolla.


 

Upper West Side


Keskuspuiston länsipuoli on miljonäärien reviiriä. Tunnetuin luksuskerrostalo lienee Dakota, jonka kuuluisin asukas John Lennon murhattiin kotitalonsa edessä.

Puiston reunassa sijaitsee Luonnonhistoriallinen museo, joka on eräs New Yorkin suosituimmista kohteista. Kulttuurinautintoja, muun muassa oopperaa ja balettia tarjoaa Lincoln Center. Upper West Siden pohjoisosassa sijaitsee Columbian yliopiston alue.

 


Harlem


Harlem elää uutta nousua. Keskuspuiston pohjoispuolella sijaitseva mustien asuinalue on siistiytynyt viime vuosina. 1930-luvun loistoa musiikkiklubeineen ei ehkä vielä löydy, mutta vähitellen rähjäiset korttelit ovat muuttuneet moderneiksi toimisto- ja asuinalueiksi. Samalla myös tonttien hinnat ovat nousseet, ja afroamerikkalainen kulttuuri on jo osittain saanut väistyä.

Harlemin espanjankielistä länsiosaa kutsutaan El Barrioksi. Tällä nuhjuisella alueella mustan väestön tilalle ovat tulleet latinot, etenkin puertoricolaiset.

Harlemiin voi tutustua omatoimisesti kävellen tai paikallisbussin ikkunasta katuelämää seuraten. Turvallisemman Harlem-elämyksen voi kokea Gray Linen neljän tunnin kierroksella, jonka kohokohta on vierailu mustien svengaavassa messussa (Abyssinian Baptist Church).

Harlemin kuuluisin musiikin ykköspaikka on yhä Apollo Theater, joka vuosikymmenien ajan tarjosi monelle afroamerikkalaiselle artistille tien menestykseen.


 


Kaupunginosasta toiseen


New Yorkissa ei voi eksyä, sillä kaupungin katuverkosto on laadittu yksinkertaiseksi. Itä-länsisuunnassa kulkeva katu on nimeltään street ja pohjois-eteläsuunnassa on avenue. Jokainen katu on numeroitu. Muutamilla kaduilla on myös oma nimensä, kuten Broadwaylla, joka kulkee diagonaalisesti Manhattanin poikki.

Manhattanin kortteleista (block) suurin osa on suorakaiteen mallisia, joten matkan etäisyyden arviointi onnistuu helposti laskemalla korttelien määrän yhteen. Kymmenen korttelia on noin 1,6 km.


Kävellen


Maasto on tasaista. Hyvät jalkineet ja selkäreppu ovatkin New Yorkin reissulla pakolliset matkavarusteet.


Metrolla (Subway)


New Yorkin metro on turvallinen. Vaunuja on siistitty ja junat ovat nykyaikaisia. Myöhäisillan vuoroja kannattaa välttää, vaikka osa linjoista toimii yölläkin.

Metro on nopein tapa päästä paikasta toiseen. Itä-länsisuunnassa reittejä on vähemmän, mutta muuten reittiverkko on kattava. Linjat on merkitty karttoihin eri värein ja numeroin tai kirjaimin. Lisäksi on ilmoitettu pääteaseman nimi. Osa junista on paikallisjunia (local), jotka pysähtyvät kaikilla asemilla. Pikajunat (express) pysähtyvät vain tietyillä melko harvoilla asemilla.

Bussilla


Bussi on ruuhka-aikana hidas, mutta muutoin sen avulla on mukava tapa tehdä lähes ilmainen sightseeing-kiertoajelu kaupungilla. Bussien reittikartasta löytyy muutamia linjoja, jotka kulkevat tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Osa linjoista kulkee koko Manhattanin läpi pohjoisesta etelään ja päinvastoin. Kaupungin matkailutoimistosta saa selkeän bussireittikartan.

Taksi (Yellow Cab)


Taksi otetaan yleensä lennosta tai hotellien, rautatieasemien ja nähtävyyksien edestä. Tariffit on merkitty auton kylkeen. Hinnat ovat edullisemmat, kuin Suomessa. Lopulliseen summaan lisätään aina noin 15 % tippiä.


New York netissä


www.nycvisit.com

www.ny.com

www.nyc.gov