Rakkaudesta Vironperään

Valtioneuvos Johannes Virolaisen koti on täynnä muistoja

Hankoon vievän tien varrella Lohjan eteläpuolella on vaatimaton kyltti – Vironperä. Soratie johtaa vihreäksi maalatun maatilan päärakennuksen eteen. Talon ulkonäöstä ei voi päätellä, että täällä asui eräs Suomen vaikutusvaltaisimmista politiikoista ja kohua herättänyt julkkispari.

Vir1


Porstuasta sisälle tuvan puolelle astuessa oivaltaa oitis, että vastaavanlaista kotimuseota ei löydy muualta Suomesta.

Johanneksen ja Kyllikin rakkaustarina kiinnostaa ihmisiä eniten. Vironperä oli kotimuseona jo Kyllikin eläessä. Vierailijoiden ensimmäinen kysymys oli aina, onko Kyllikki paikalla, muistelee Irene Stenroos.

Stenroos on Kyllikki ja Johannes Virolaisen miniä.


Kotimuseo avautui 2003


Vironperä avautui kotimuseona vuonna 2003, kolme vuotta Johannes Virolaisen kuoleman jälkeen. Kyllikki muutti taloon 1980-luvun alussa. Johannes antoi tuoreelle aviovaimolleen vapaat kädet sisustaa Vironperä uudestaan. Niinpä huonekalut, matot, astiastot, kellot ja taulut vaihtuivat. Kahdesta yksityiskohdasta Johannes piti kuitenkin kiinni: talossa ei syödä margariinia eikä juoda alkoholia.

Kyllikille ja Johannekselle oli kerääntynyt vuosien varrella paljon erilaisia esineitä, mitaleja, ansiomerkkejä, viirejä ja matkamuistoja. Johannes Virolaisen kerrotaan pitäneen elämänsä aikana yli 10 000 puhetta.

– Pelkästään Johanneksen puhujapalkkioina tulleita esineitä on täällä sadoittain. Kyllikki järjesti kaiken omille paikoilleen, ja esineitä kävi moni ihmettelemässä jo pariskunnan eläessä. Kun Johannes kuoli, ei Kyllikki yöpynyt kertaakaan täällä, mutta kävi Helsingistä Vironperällä lähes päivittäin, Irene Stenroos kertoo.

Ainutlaatuinen poliittinen ura


Johannes Virolaisen valtiomiesura oli poikkeuksellinen. Hän oli kansanedustajana 42 vuotta ministerinä 6 169 päivää eli pitempään kuin mukaan muu. Silti hän ehti pitkällä urallaan jopa pudota kerran eduskunnasta.

Sinnikäs Virolainen palasi vielä kerran Arkadianmäelle vuoden 1987 vaaleissa. ”Tasavallan isäntärengin” värikäs elämä päättyi vuonna 2000. Virolainen valittiin vuonna 2009 ylivoimaisesti ”Kaikkien aikojen karjalaiseksi” Karjala-lehden äänestyksessä.

Tuskin on toista suomalaista, joka on ajanut yhtä suurella intohimolla kotiseutunsa Karjalan asioita. Raittiusmies Virolaisen väitetään sanoneen Nikita Hrutsheville, että hän ottaisi jopa ryypyn, jos Karjala palautettaisiin takaisin.

Vir2

Osti maatilan Lohjalta


Johannes Virolainen syntyi lähellä Viipuria Yläsommeen kylässä vuonna 1914. Vanhemmat laittoivat opinhaluisen poikansa oppikouluun. Ylioppilaaksi tulon jälkeen opiskelu jatkui Helsingin yliopistossa. Virolainen valmistui maa- ja metsätieteen kandidaatiksi ja agronomiksi juuri ennen sotavuosia. Myöhemmin hän väitteli tohtoriksi.

Johannes Virolaisen eduskuntaura alkoi vuonna 1945 Maalaisliiton edustajana. Jo vuonna 1951 hän ylsi ensimmäisen kerran ministeriksi. Sen jälkeen Virolainen istui ennätykselliset 15 kertaa ministerinä eri hallituksessa.

Virolaisen kuuluisin tappio lienee keskustan puheenjohtajavaalien häviäminen Paavo Väyryselle. Tapahtumasta on jäänyt elämään Virolaisen vaalien jälkeinen kommentti: ”Kansa on puhunut, pulinat pois!”

Vaikka politiikka vei Johannes Virolaisen mennessään jo nuorena, oli hän koko elämänsä ajan myös maanviljelijä. Hän osti itselleen maatilan Lohjalta vuonna 1952 ja nimesi sen Vironperäksi lapsuusmaisemiensa mukaan. Talon emäntänä toimi vuosikymmenien ajan Kaarina Virolainen. Pariskunta vihittiin vuonna 1939. Pitkään kestänyt suhde kuitenkin kariutui kestettyään vuosikymmeniä.Vir3


Avioon kohun saattamana


Televisiosta tuttu Kyllikki Stenroos nousi varasijalta eduskuntaan vuonna 1977. Hänen poliittinen uransa Arkadianmäellä jäi lyhyeksi, mutta suhde eduskunnan puhemiehen Johannes Virolaisen kanssa täytti lehtien etusivut 1970-luvun lopulla. Kitkerän avioeron katsottiin romuttavan poliittisen uran ja pyhänä pidetyn avioliiton kulissit.

Johannes ja Kyllikki vihittiin vuonna 1981. Kyllikki Virolainen kuoli vuonna 2009. Hänet on haudattu Johanneksen viereen Lohjan Pyhän Laurin kirkon hautausmaalle.

– Eräs mielenkiintoisimmista Vironperän yksityiskohdista on Kyllikin Linnan juhlissa käyttämistä juhla-asuista tehty kokoelma. Anoppini oli Linnassa kolmessa eri roolissa: ensin toimittajana, sitten kansanedustajana ja lopuksi Johanneksen vaimona, Irene Stenroos sanoo.

Vironperän sisustus kertoo isännän energisestä elämästä. Poliittisen uran ja maataloustöiden ohella Virolainen kirjoitti 22 kirjaa. Niistä viimeisimmän juuri ennen kuolemaansa. Työpöydän päällä on esillä vanha matkakirjoituskone, jolla Johannes naputti kirjoituksiaan.

– Yritimme ehdottaa Johannekselle tietokonetta. Ei olisi tarvinnut enää korjauslakkaakaan, mutta Johannes ei koskaan suostunut luopumaan kirjoituskoneestaan, Irene Stenroos muistelee.

Suurin osa esineistä lahjoina


Suurin osa Vironperän esineistä on saatu lahjoina. Osa niistä on erittäin arvokkaita. Ehkä erikoisin on valokuva, jossa Johannes poseeraa Kauniit ja rohkeat -tv-sarjan Macyn kanssa.

– Johannes seurasi innokkaasti Kauniita ja rohkeita. Sarjan tähti Macy tuli tänne kerran helikopterilla tervehtimään faniaan. Valokuva on siitä muistona, koska moni ei muuten olisi uskonut, Irene Stenroos toteaa.

Vironperän salin seinällä on myös Nikita Hrutshevin lahjoittama maisemamaalaus. Talon kuuluisin teos lienee kuitenkin venäläisen Ilja Galzunovin maalaama muotokuva Johannes Virolaisesta.


– Muotokuva on sijoitettu huoneeseen, jota Kyllikki kutsui nimellä kansainvälinen huone. Sinne on kerätty muun muassa eri valtioiden päämiehiltä saatuja lahjoja, Irene Stenroos kertoo.


 

Näin pääset Vironperään


Toisille on suotu energiaa enemmän kuin muille. Valtioneuvos Johannes Virolaisen elämä oli harvinaisen värikäs. Vaikka hän sai elää pitkän elämän, on vaikea edes kuvitella, miten hän ehti tehdä kaiken. Vironperä huokuu ei pelkästään Johanneksen vaan myös Kyllikin aikaansaannoksia. Vierailu Vironperällä on ikimuistoinen elämys.

Onneksi Kyllikki ja Johannes toivoivat jo eläessään, että heidän kodistaan tulisi kotimuseo. Johanneksen ja Kaarinan avioliitto oli lapseton.

Nykyisin Vironperää isännöi Kyllikin ensimmäisestä avioliitosta syntynyt poika Erik vaimonsa Irenen kanssa. Vironperä on avoinna lähinnä ryhmille. Kesäisin järjestetään myös tiettyinä päivinä yleisökierroksia. Varaus tapahtuu Lohjan matkailutoimiston välityksellä.

Vir4