Viikonlopuksi Hampuriin

Katkaise kaamos ja lennä viikonlopuksi Hampuriin. Aamukoneella olet Elben rannoilla, kun muut vasta heräilevät. Perillä odottavat Euroopan parhaat shoppailupaikat ja Reeperbahnin syntiset ilot.ham1
City Break -loma on nyt muotia. Arkinen puurtaminen katkaistaan viettämällä lyhyt, mutta virkistävä kaupunkiloma. Parin tunnin lentomatkan päästä löytyy useita kohtuuhintaisia kohteita. Lentoyhtiöillä ja hotelleilla on edullisia viikonlopputarjouksia.

Kaikkea ei parissa päivässä ehdi nähdä, eikä tarvitsekaan. Ja rentoutua voi ilman ennakkosuunnitelmaakin. Enemmän saa toki irti, jos vaivautuu ottamaan hieman selvää kohteen  tarjonnasta. Olisiko Hampurin illassa menossa mielenkiintoinen musikaali? Miltä kuulostaisi tasokas Bundesliiga-matsi?Päivän voi aloittaa shoppailemalla


Suomalaiset käyvät Hampurissa mielellään tekemässä joululahjaostoksia. Hinnat eivät juurikaan eroa Suomen hinnoista, mutta ostosmahdollisuudet ovat valtavat. Innokkaimmat shoppaajat voivat hakea kaupungin turistitoimistosta ilmaisen oppaan, joka esittelee Hampurin parhaat ostospaikat.

Kelistä ei tarvitse välittää, sillä Hampurin keskusta on täynnä katettuja ostoskäytäviä. Elegantit marmorista, lasista ja teräksestä rakennetut galleriat sijaitsevat keskustassa yhtenä ryppäänä. Monta askelta ei tarvitse ottaa, kun pystyy siirtymään ostoskäytävästä toiseen.

Suosituimmat ostoskäytävät ovat Alterhaus, Hamburger Hof, Hanse Viertel, Galleria, Kaufmannshaus ja Bleichenhof, jotka sijaitsevat vieri vieressä. Gänsemarkt Passage on sekin vain kivenheiton päässä edellisistä.Mies jätetään hoitoon


Bleichenhofin alakerrassa on maksullinen päivähoitopaikka (Nox Bar) miehille. Nahkasohvat, televisio, lehdet, olut ja ruoka viihdyttävät isoja poikia sillä aikaa, kun vaimot ovat ostoksilla. Miehen voi jättää hoitoon kymmenellä eurolla. Vaimolle annettua kuittia vastaan miehen saa  myöhemmin takaisin.
ham2
Möltä saa kaiken


Mönckenbergstrasse
, tuttavallisesti on hampurilaisten lauantaipäivän kohtauspaikka. Raatihuoneen ja päärautatieaseman välisellä ostoskadulla on väkeä silloin mustanaan. Ostettavaa löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Hulinan keskellä voi pysähtyä Mönckenbergstrassen Mö-grillissä. Kaupungin parhaat bratwurstit myydään täällä.

Möltä löytyy muun muassa kaksi useampikerroksista jättiläistä: Sport Karstadt - kuntoilijan taivas ja Saturnus-elektroniikkatavaratalo. Jälkimmäisestä kannattaa käydä ostamassa CD:t ja DVD:t pikkurahalla Suomen hintoihin verrattuna.

Hampurissa asuu Saksan rikkaimpia henkilöitä. Heitä näkee Neuer Wall -kadulla, Hampurin 5th Avenuella. Paksulompakkoisia varten on luksuskauppoja Armanista Versaceen.

Edellä mainitutkaan eivät ole hampurilaisille riittäneet, sillä vastikään valmistunut Europa Passage mainostaa itseään Hampurin suurimpana ostospaikkana. Raatihuoneen lähellä, aivan ydinkeskustaan sijoittuvassa kompleksissa on yli sata kauppaa.

Päivän voi päättää Reeberbahnilla


Jokainen suuntaa sinne joka tapauksessa, ainakin Hampurin ensikävijät. St. Paulin punaisten lyhtyjen alue houkuttelee iltaisin tuhansia uteliaita. Tarjolla ei ole pelkkää syntiä. Alueella on suosittuja kahviloita, teattereita ja yökerhoja, joilla ei ole mitään tekemistä pornobisneksen kanssa.

Reeberbahnin poikkikatu Grosse Freiheit tuli kuuluisaksi neljästä liverpoolilaisista pitkätukasta, jotka aloittivat täältä maailmanvalloituksensa vuonna 1960. Indra Clubia ei kuitenkaan kannatta etsiä, sillä sitä ei ole enää.

Maksullista lempeä on tarjolla Herberstrassella, tosin vain uroksille. Naisilta kadulle on pääsy kielletty, samoin alle 18-vuotiailta. Kadun molemmissa päissä näköesteenä olevat rautaportit pitää ohittaa mikäli haluaa edes näyteikkunaostoksille.

ham3

Sunnuntaina aikaisin ylös


Fischmarkt
eli Kalamarkkinat on tapahtuma, jota ei pidä sunnuntaina ohittaa. Elbe-joen rannassa on aamuvirkkuja jo kello seitsemästä alkaen. Hampurilaiset ovat tekemässä edullisia hedelmä- ja kalaostoksia. Osa tulee jatkamaan pitkäksi venähtänyttä lauantai-iltaansa. Toritunnelma on tiivis meklareitten messutessa kilpaa shokkitarjouksiaan.

Moni suuntaan kulkunsa suoraan sisätiloihin, vanhaan huutokauppahalliin. Aamuhuuruinen sisäilma on sakeana tupakansavusta. Hampurilaiset ryystävät olutta, hoilaavat torvimusiikin tahdissa ja mutustelevat makkaraa hapankaalin kera. Jo puoli kymmeneen mennessä meteli hiljenee ja torialue sulkeutuu.Näe kaupunki laivan kannelta


Fischmarktin jälkeen kannattaa lähteä satamaristeilylle, onhan Hampurin satama Euroopan toiseksi suurin. Landungsbrücken laiturilta lähtevät laivat vievät joko risteilylle suurelle satama-alueelle tai Speicherstadtin kanaviin vanhojen punatiilisten varastojen varjoon.

Kun aikaa on rajallisesti, saa Hampuristakin hyvän kokonaiskuvan kiertoajelun avulla. Kaksikerroksiset Stadtrundfart-bussien päätepysäkit ovat päärautatieasemalla ja Landungsbrückenillä. Bussit toimivat myös Hop on, Hop Off –periaatteella eli matkan varrella voi hypätä pois tutkimaan haluamaansa kohdetta pidemmäksikin ajaksi.Trendikästä citykulttuuria


Sunnuntaipäivää voi viettää myös kävellen muiden tapaan muodissa olevassa HafenCityssä. Hampurin vanhasta satama-alueesta on tullut trendipaikka ravintoloineen ja kävelyreitteineen. Suoraan veden pinnasta nousee 2000-luvun urbaanimiljöö.

Speicherstadtin vanhat punatiiliset makasiinit on kunnostettu. Suola- ja maustevarastot on muutettu asuinnoksi ja toimistotiloiksi. Eräässä rakennuksessa on eksoottinen Maustemuseo (Spicy´s Gewürzmuseum) ja toisessa on kaupungin suosituin kohde Miniatur Wunderland, joka pojan ja isän unelma.
ham4Missä yöpyä


Lyhyellä kaupunkilomalla kannattaa panostaa hotellin sijaintiin ja laatuun. Vaikka Hampurin joukkoliikenne toimii moitteettomasti, on keskustan hotellilla etunsa. Hotellin varauksen voi tehdä internet-osoitteesta
www.hamburg-tourism.de.Hotel Hafen Hamburg


Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla lähellä satama-aluetta. Hieman luksusta kaipaavalle suosittelen tornihuoneistoista. Sieltä avautuu hieno näköala satamaan.

Osoite: Seewartenstrasse 9.

Metro/S-Bahn: Landungsbrücken.

www.hotel-hamburg.de

Best Western Hotel St. Raphael


St. Raphael tarjoaa tuttua Best Western -laatua. Hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä päärautatieasemalta. Huoneet on sisustettu tyylikkäästi.

Osoite: Adenauerallee 41.

www.straphael-hamburg.bestwestern.de
Lentokentältä kaupunkiin


Hampurin lentokenttä sijaitsee kahdeksan kilometriä keskustasta pohjoiseen. Lentokenttäbussi (Airport Express) kulkee 15-20 minuutin välein lentokentän ja päärautatieaseman välillä. Matka kestää noin puolituntia ja lippu maksaa 5 euroa.

Taksi lentokentältä keskustaan maksaa 20-30 euroa.

Viikonlopun parhaat palat


Fischmarkt


Suositut kalamarkkinat pidetään sunnuntaiaamuisin läpi vuoden. Talvikuukausina (16.11.-14.3.) aloitetaan seitsemältä, kesällä jo pari tuntia aikaisemmin. Torialue sijaitsee Elbe-joen rannassa lähellä Landungsbrückenia.

Metro/S-Bahn: Landungsbrücken.


Laivaristeilyt


Satama-alueelle tai Speicherstadtin kaupunginosaan risteilevien laivojen lähtölaituri on Landungsbrücken. Hinta on 10 euroa.

Metro/S-Bahn: Landungsbrücken.Miniatur Wunderland


Maailma pienoiskoossa koostuu maailman pisimmästä junaradasta.

Avoinna: Ma-pe 9.30-18, ti 9.30-21, la-su 8.30-20.

Metro: Bauwall.

www.miniatur-wunderland.deMaustemuseo


Museo esittelee mausteiden tarinan monipuolisesti. Itse voi vahvoja aromeja tutkia haistamalla ja sormin hypistelemällä.

Osoite: Am Sandtorkai 32.

Avoinna: Ti-su 10-17.

Metro: Bauwall.

www.spicys.de
Musikaalit


Broadway-tyyppiset musikaalit täydentävät Hampurin laajaa musiikkitarjontaa. Esitykset ovat suosittuja, joten lippu pitää varata ajoissa (www.hamburg-ticket.de, www.stage-entertainment.de ja www.hamburg-tourism.de). Eri teattereiden musikaali-, revyy- ja kabaree –vaihtoehtoja on useita. Alla on kaksi suosituinta musikaalia.

Kannattaa myös tarkistaa Harkimo-hallin eli Color Line Arenan tarjonta.


Mamma Mia!


Operettenhaus Hamburg
(
Spielbudenplatz 1)

Perustuu Abban suosittuihin hitteihin.

www.stage-entertainment.deDer König der Löven


Theater im Hafen Hamburg (
Landungsbrücken/Hafen).

Disneyn Leijonakuningas musikaalina.

www.stage-entertainment.de

                                                             Bundesliigaa


Hamburger Sportverein
(HSV) on Hampurin ylpeys. Tasokkaista jalkapallo-otteluista kiinnostuneiden kannattaa kurkata seuran internet -sivuille (www.hsv.de). Sen kautta voi varata lippuja otteluihin.


Hampurin turisti-info

Osoite: Päärautatieasema, Kirchenallee ja Landungsbrücken, laitureiden 4 ja 5 välissä,


Hampuri netissä


www.hamburg.de

www.hamburg-tourism.de