Saariston Rengastie


Vesille ilman venettä

Saariston Rengastie tarjoaa mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon, vaikka ei omistaisi venettä. Matka taittuu kauniissa saaristolaismaisemissa autolla, moottoripyörällä tai jopa fillarilla.

Saa1


 

Hetken mielijohteesta ei kannata lähteä reissuun. Etukäteissuunnittelu on välttämätöntä. Muuten saattaa jumiutua lauttajonoihin. Pahimmassa tapauksessa voi joutua yllättäen etsimään yösijaa.

Nimensä mukaisesti Saariston Rengastie mahdollistaa ajamisen saariston läpi ympyrää, vasta- tai myötäpäivään. Useimmilla on lähtöpaikkana Turku. Toiset kiertävät reitin Paraisten ja Nauvon kautta Houtskariin, toiset Kustavin kautta Iniöön. Matkaa kertyy yhteensä 250 kilometriä, joten käytännössä reitin voi ajaa läpi yhden päivän aikana. Kannattaa kuitenkin kiirehtiä hitaammin, sillä maisemat ovat kauniit ja nähtävää on yllättävän paljon.

Useita merimatkoja


Saariston Rengastien kiinnostavuus perustuu matkan moniin merialueiden ylityksiin. Reitin varrelle osuu peräti kahdeksan merimatkaa. Lyhyet etapit siirrytään losseilla, pidemmät ylitykset maantielautoilla ja yhteysaluksella. Lisäksi autoilija ylittää kahdeksan korkeaa siltaa. Toistaiseksi koko kierroksen voi tehdä vain kesäkuukausien aikana, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa ympärivuotuisesti


Matkaan kannattaa lähteä täydellä tankilla, sillä polttoaineen hinta on saaristossa kalliimpi kuin mantereella. Käteistä pitää ottaa mukaan, sillä Nauvon ja Taivassalon jälkeen ei ole pankkiautomaatteja.

Ota selvää aikatauluista


Lossit liikkuvat kapeiden salmien yli päiväsaikaan tiheään tahtiin. Ruuhkahuippuina eli kesäviikonloppuisin lossijonot saattavat venähtää pitkiksi. Saariston Rengastien liikenteestä ajetaan 70 prosenttia heinäkuussa.

Korppoosta Houtskariin lauttoja liikennöi harvemmin, joten tämän välin lautta-aikataulu kannattaa tulostaa mukaan. Se löytyy osoitteesta www.lautat.fi. Samoin Houtskarista Iniöön liikennöivän M/s Antonia-aluksen ja Iniöstä Kustaviin liikennöivän M/s Auroran aikataulut kannattaa selvittää etukäteen. Ne löytyvät osoitteesta www.saaristoliikenne.fi.

 

Saa2


 

Seuraa ruskeita opaskylttejä


Saariston Rengastie on yksi Suomen virallisista matkailuteistä. Siitä osoituksena on teiden varsilla sijaitsevat ruskeat opaskyltit. Vuodesta 1996 alkaneen kehittelytyön ideana on tuoda elinvoimaa saaristoon ja mahdollistaa ympärivuotinen asuminen. Saariston elinkeinotoiminta perustuu nykyään vahvasti matkailuun. Tulokset ovat olleet positiivisia, sillä vuosittain noin 20 000 matkailijaa kulkee Rengastietä pitkin.

Reitin voi toki ajaa läpi vain maisemia ihaillen, mutta tien varrella on kosolti nähtävää. Viimeistään matkan aikana kannattaa poiketa matkailutoimistoihin ja neuvontapisteisiin. Niistä saa esitteitä ja tietoa tapahtumista sekä lauttojen aikatauluista. Yöpaikat tulisi kuitenkin varata jo ennen matkaa.

Infoa saa muun muassa Turun matkailuneuvonnasta (www.turkutouring.fi), Paraisten Saariston matkailuneuvonnasta (www.saaristo.org) ja Nauvon matkailuneuvonnasta (www.suomensaaristovaraus.fi). Opastusta saa myös Korppoossa, Houtskarissa, Iniössä ja Naantalissa.

Lähes välttämätön opas on Lauri Hokkisen kirjoittama kirja Rengastietä Turun saaristoon. Sen avulla on helppo suunnistaa kohteelta toiselle. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.saaristonrengastie.fi.

Pikku Rengastie lyhentää matkaa


Pikku Rengastie
tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos aika ei riitä koko Rengastien kiertämiseen. Matkaa kertyy vain runsas 100 kilometriä. Reitti oikaisee Nauvosta Seilin kautta Rymättylän eteläkärkeen. Matkan varrelle osuus yksi lossi- ja maantielauttamatka sekä yhteysalusmatka Rymättylän ja Nauvon välillä. 
Saa3

Iniö - vain lyhyen lauttamatkan päässä


Kustavin Heponiemeen on Turusta vain runsaan tunnin ajomatka. Valtion ylläpitämä ilmainen maantielautta M/s Aurora ajaa useita vuoroja päivässä ympäri vuoden Kustavista Iniön Kannvikin laituriin. Merimatka kestää ainoastaan 25 minuuttia.

- Kesäsesonki alkaa pääsiäisestä ja kiihtyy kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Heinäkuu on ruuhkaisin. Kun koulut alkavat, sesonki hiljentyy. Elokuussa on vielä ulkomaalaisia, saksalaisia, italialaisia ja venäläisiä, kertoo Auroran kahvion pitäjä Saija Finnberg.

Rengastien varrella sijaitseva kaksikielinen Iniö kuuluu uuteen Länsi-Turunmaahan (nyk. Parainen), mutta kaupungin keskus Parainen sijaitsee kaukana, yli kahden tunnin matkan päässä. Iniössä on vakituisia asukkaita vain 250. Jokaiselle riittäisi liki kolme kilometriä kallioista rantaa. Yli tuhannesta saaresta ja luodosta koostuvalla Iniöllä on rantaviivaa 700 kilometriä.

Luonto pääosassa


Maatalous, kalastus ja merenkulku työllistävät iniöläisiä, mutta matkailun merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Niille, jotka ovat kiinnostuneita luonnonrauhasta ja hiljaisuudesta, Iniö on paratiisi. Tosin keskikesällä pääsaaren vierasvenesatama täyttyy viimeistä paikkaa myöten.


Hieman ennen kirkonkylää opasviitta johdattaa suositulle luontopolulle. 2,5 kilometrin pituista reittiä pitkin pääsee saaren korkeimmalle kohdalle, josta avautuu esteetön näkymä Saaristomerelle. Iniön tärkein nähtävyys kauniin saaristoluonnon lisäksi on harmaakivikirkko. Se on nimetty Ruotsi-Suomen viimeisen kuninkaan Kustaa IV Adolfin tyttären Sophia Wilhelmiinan mukaan.

Kesällä Iniön kirkonkylässä avautuu useita ruoka- ja majapaikkoja. Pieni saaristolaiskauppa on avoinna ympäri vuoden. Vanhoja perinteitä noudattaen kylän keskustaan nostetaan koristeltu juhannussalko. Kiireetön matkailija voi siirtyä Dalenin laiturista vaijerilossilla viereiselle Keistiön saarelle. Lossivuoroja ajetaan harvakseltaan. Kesäkuukausien aikana Dalenin laiturista voi jatkaa yhteysalus M/s Antonialla Houtskariin ja edelleen Rengastietä pitkin Korppoon ja Nauvon kautta mantereelle. 

Saariston Rengastie


Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Turku.

Pituus: 250 km.

Neljä maantielauttamatkaa, kolme lossimatkaa, yksi yhteysalusmatka, kahdeksan isoa siltaa.

Korppoon ja Houtskarin välinen yhdeksän kilometriä pitkä lauttamatka on Suomen pisin.

Houtskarin ja Iniön välinen yhteysalus M/s Antonia kulkee kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Aikataulut www.lautat.fi, www.saaristoliikenne.fi.

Lisätietoa www.saaristonrengastie.fi, www.saaristo.org, www.suomensaaristovaraus.fi, www.turkutouring.fi.


 

Saa4

 
Saariston Rengastie & Pikku Rengastie


Mikä


Lauri Hokkinen. Abonisos. 88 s.

Sisältö

Rengastien asiantuntija Lauri Hokkinen on kirjoittanut oivan oppaan Turun saariston halki kulkevasta matkailutiestä. Kirjassa esitellään seikkaperäisesti, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon jo ennen matkalle lähtöä. Kirja etenee kohteelta toiselle alkaen Kuusiston linnanraunioista Houtskarin Saaristomuseon kautta Turkuun. Kohde-esittelyn lisäksi taustoitetaan saaristolaisten elämää ja tapahtumia. Hokkinen kertoo myös vinkit tuliaisten ostoon.

Hyvää


Jos ei pelkkä maisemien ihailu riitä, kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan Hokkisen opaskirja. Sen avulla on helppo seurata reitin yksityiskohtia. Moni kohde jäisi näkemättä ilman opastusta. Kirjassa on mukana matkan suunnitteluun liittyviä tärkeitä internet-osoitteita. Liitteenä on myös havainnollinen kartta.

Mitä opin

Kuulostaa helpolta: lähteä matkaan ja ajaa Rengastie ympäri. Todellisuudessa matkan onnistumisen kannalta ennakkosuunnittelu on tärkeää. Lautta- ja yhteisalusten aikataulujen sovittaminen ja satamien selvittäminen vaatii paneutumista. Hyvä kartta on välttämätön.