Empire State Building


Chrysler Building - maailman kaunein pilvenpiirtäjä

 

On pilvenpiirtäjiä ja pilvenpiirtäjiä. Vaikka New Yorkin symboli Empire State Building ei ole ollut moniin vuosiin maailman korkein rakennus, se on kiistatta ”taivaanraapijoista” kaikkein tunnetuin. Syyskuun yhdennetoista terroristitapahtumien jälkeen siitä tuli jälleen New Yorkin korkein rakennus.

 

es1


 

World Trade Centerin kaksoistornien romahdettua turistit jonottavat nyt entistä innokkaammin Empire State Buildingin näköalatasanteelle. Iltapäivän ruuhkatunteina uteliaiden jono kiemurtelee rakennuksen sisätiloissa ulottuen usein ulos kadulle asti. Turvatarkastus on nykyisin entistä tiukempi. Vaikka jenkit ovat suulaita, ei turvamiehen kanssa kannata lörpötellä turhia. Pahimmillaan ruuhkissa saattaa mennä helposti kolmekin tuntia. Aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla saattaa päästä sisälle ilman jonotusta. Empire State Buildingin nettisivujen On-Line -palvelun avulla voi ostaa pääsylipun etukäteen.

Loistohotelli purettiin pois tieltä

1900-luvun alussa Empire State Buildingin paikalla sijaitsi New Yorkin ylellisin loistohotelli Waldorf-Astoria. Tontti vaihtoi omistajaa ja General Motors, uuden hankkeen rahoittaja, päätti rakentaa hotellin tilalle 102 kerroksisen pilvenpiirtäjän - maailman korkeimman rakennuksen. Siitä tulisi korkeampi kuin kilpailijan 77-kerroksinen Chrysler Building.

Kunnianhimoiset suunnitelmat kokivat heti aluksi kolauksen. Amerikan ”kultaisen kaksikymmentäluvun” symbolin rakentaminen alkoi, kun Yhdysvallat syöksyi kohti lamaa. Uudesta pilvenpiirtäjästä tulikin 1930-luvun talouslaman nujertamisen symboli. Laman ja toisen maailmansodan vuoksi suurin osa rakennuksen toimistotiloista pysyi tyhjänä 1950-luvulle asti. Siihen saakka sitä kutsuttiin pilkkanimellä Empty (tyhjä) State Building.


Tekniset ratkaisut mullistavia

Vaikka pilvenpiirtäjän rahoitus järjestyi, oli rakennukseen liittyvät tekniset ratkaisut suurin haaste. Empire State Buildingin tuli valmistua ennätysajassa, 20 kuukaudessa. Katuja ei saanut sulkea, joten tavaratoimitukset tuli tapahtua minuuttiaikataulun mukaisesti. Rakennustyö aloitettiin tammikuussa vuonna 1930. Työ edistyi ällistyttävällä vauhdilla: yksi kerros päivässä. Teräsrunko alkoi kohota korkeuksiin. Jo seuraavana vuonna aikataulun mukaisesti vietettiin avajaisia. Kunniavieras Yhdysvaltain presidentti Herbert Hoover sai kytkeä pilvenpiirtäjän valaistuksen. Empire State Buildingista tuli maailman ensimmäisen yli 100-kerroksinen rakennus.

Vaikka ei olisi koskaan käynyt New Yorkissa, Empire State Buildingin tunnistaa lähes jokainen. Se on ikuistettu kymmeniin elokuviin. Niistä kuuluisin lienee King Kong, jossa jättigorilla roikkuu rakennuksen seinässä. Tom Hanks ja Meg Rayan kohtasivat toisensa Empire State Buildingin näköalatasanteella elokuvassa Uneton Seattlessa.

es2


Keskellä Manhattania

Kaikkien pilvenpiirtäjien ”äiti” näkyy kaikkialle Manhattanin saarella. Se sijaitsee 34. Streetin ja Fifth Avenuen  kulmassa lähes keskellä Manhattania. Virallinen osoite on 350 Fifth Avenue, mutta pelkkä nimi Empire State Building riittää viemään postin oikeaan osoitteeseen. Rakennus nousee porrastetusti ylöspäin kaventuen. Tiukkojen rakennusmääräysten mukaan mikään rakennus ei olisi saanut olla Fifth Avenuen varrella korkeampi kuin 38 metriä. Tätä korkeammalla olevien kerrosten täytyi olla kauempana kadun reunasta.

Yli 100 miljoonaa ihmistä on jo vierailut Empire State Buildingissa sen valmistuttua lähes 80 vuotta sitten. Vain harva New Yorkin matkailijoista jättää tutustumistilaisuuden väliin. Sisään astuessa tullaan kolme kerrosta korkeaan tuloaulaan, jossa marmori ja pronssi kiiltävät. Aulassa on taideteos ”Maailman kahdeksan ihmettä”, joista yksi on mukana Empire State Building.


es3


 

Tuloaulasta vierailijat siirtyvät lipunmyyntiin ja edelleen jonottamaan hissijonoon. Rakennuksen kuuluisa näköalatasanne sijaitsee 86. kerroksessa 320 metrin korkeudessa. Hissi vie perille 336 metrin minuuttivauhdilla. Näköalatasanteen ympärillä on verkkoaita estämässä itsemurhia. Silti yli 30 ihmistä on onnistunut teossaan.

Ylhäältä avautuu henkeäsalpaava 360 asteen panoraama, ainutlaatuisin kaupunkinäkymä, mitä voi kuvitella. New York muuttuu yläilmoista pienoismalliksi, jossa autot voi erottaa vain värikkäinä täplinä. Hyvällä ilmalla taivaanranta sijaitsee 60 kilometrin etäisyydessä. Voimakkailla kaukoputkilla näkee yhä kauemmaksi. Seuraavalta vielä korkeammalla sijaitsevalta näköalatasanteelta näkee Pennsylvanian ja New Jerseyn osavaltioihin.

Huonolla säällä ylös menoa kannattaa harkita. Rakennuksen huippu saattaa olla pilvien peitossa. Tuuli puhaltaa voimakkaasti ja talvikeleillä tarvitaan villapipo. Sadesäällä koetaan erikoinen ilmiö: ylöspäin nousevien ilmavirtausten vuoksi sade tulee alhaalta ylöspäin.

Empire State Building numeroina


Valmistui:
1. maaliskuuta 1931.

Korkeus: Antennin huippu 449 m, kattokorkeus 281 m. New Yorkin korkein ja USA:n toiseksi korkein rakennus.

Kerroksia: 102, portaita liki 2 000. Maan alla on useita kerroksia.

Paino: 370 000 tonnia, maanalaisen laatan paksuus on kahden kerroksen paksuinen.

Hissejä: 73.

Ikkunoita: 6 500.

Työntekijöitä: 20 000. Noin 1 000 liikeyritystä.

Lisätiedotwww.esbnyc.com

es4

Art Deco -tyylinen kaunokainen


Empire State Building on ehkä kuuluisin,  mutta Chrysler Building on maailman kaunein pilvenpiirtäjä. Kilpailijansa tavoin Chrysler Building on ikuistettu moniin elokuviin ja TV-sarjoihin, muun muassa suosittuun Sinkkuelämä- sarjaan. Kiiltävä metallirunkoinen rakennus on olennainen osa Manhattanin siluettia.

Chrysler Building valmistui vuotta aikaisemmin kuin Empire State Building. Se sai pitää vain vuoden maailman korkeimman rakennuksen titteliä. Chrysler Building, 77-kerroksinen 318 metriä korkea pilvenpiirtäjä, sijaitsee osoitteessa 405 Lexington Avenue, lyhyen kävelymatkan päässä Time Squarelta.

Chrysler Buildingin rakentaminen aloitettiin vuonna 1928, vuosi aikaisemmin, kun Wallstreetin pörssikurssit romahtivat. Työvauhti oli nopea: neljä kerrosta viikossa. Empire State Buildingin tavoin useita työntekijöitä sai surmansa huippuvaarallisessa työssä.

Chrysler Buildingin ulkonäkö on silmiä hivelevän kaunista ruostumatonta terästä. Pinta on koristeltu muun muassa Chrysler-auton yksityiskohdilla, kuten pölykapseleilla ja jäähdyttimen säleiköillä. Huippua koristaa kolme metriä korkeat ananasviipaleet. Sisätiloissa on käytetty teräksen lisäksi marmoria ja graniittia. Vaikka rakennus suunniteltiin alun perin Chrysler-yhtiön pääkonttoriksi, ei sitä koskaan käytetty tähän tarkoitukseen. Nimi on säilynyt.

Lisätiedot


www.cbsforum.com