Vanhan lumoissa


Euroopan kirpputoreja

Kirpputorien ilmapiiri kiehtoo mielikuvitusta ja tyydyttää uteliaisuutta. Vanhan tavaran katseleminen ja hypisteleminen on jännittävää. Monet ostavat huumassa esineitä, joita tarvitsee vasta seuraavan muuton yhteydessä. 

Kir1


 

Kirpputorit vetävät matkailijoita puoleensa kaikkialla maailmassa. Lähes jokaisesta kaupungista löytyy vanhaa tavaraa myyviä toreja ja liikkeitä. Eräät kirpputorit ovat muodostuneet jo klassikoiksi. Osa, esimerkiksi Itä-Euroopan alueen uudet kirpputorit, on vasta elinkaarensa alkutaipaleella.

Useimmat tyytyvät kiertämään kirpputorialuetta sattumanvaraisesti. Mukavaa on, vaikka ei ostaisikaan mitään. Vanhan tavaran katselu herättää mukavia lapsuuden muistoja. Joskus on häkellyttävää katsella vanhojen lelujen myyjän valikoimaa, josta löytyy esineitä oman lapsuuden ajalta.

Hyviltä kirpputoreilta voi löytää kadonnutta markkinameininkiä. Katusoittajat luovat fiilistä, helppoheikki pitää omaa showtaan, hintoja tingitään, ja nälkäkin lähtee torikahvilassa makkaraa mutustellessa.

Satunnainen kävijä saattaa lopuksi tyytyä ostamaan turhuuden markkinoilta jotain kiinalaista ns. uusantiikkia eli uutta tavaraa, joka on antiikin näköistä. Sukat, T-paidat, tossut, kengät, kirjat ja vanhat vinyylilevyt kuuluvat myös vakio-ostoksiin. Ja voi sieltä joskus saada kaupan kylkiäisenä ihan oikean kirpunkin.

Ammattilaiset, keräilijät tai tiettyä tavaraa etsivät tulevat paikalle jo aikaisin aamulla. Paras tavara ei välttämättä ehdi edes myyntipöydälle asti, kun se on jo vaihtanut omistajaa. Kokenut kirpputorin kävijä pystyy näkemään sekamelskasta yhdellä silmäyksellä pöydän annin. Hän osaa kiertää alueen systemaattisesti kulkematta kuitenkaan toria läpi pöytä pöydältä.

Kokeneet ovat hintatietoisia ja sortuvat harvoin ostamaan tavaraa ylihintaan. He pystyvät tekemään salamannopeita päätöksiä, sillä hyvät ja edulliset tavarat eivät kauan pöydillä loju.

Kir2


 

Wenzel Hagelstam on tunnettu helsinkiläinen antiikkiguru ja TV-kasvo, joka on kiertänyt monet eurooppalaiset kirpputorit ja antiikkimarkkinat. Hänellä on selkeä käsitys siitä, mihin maahan pitää suunnata, jos haluaa tehdä hyviä ostoksia tosimielellä.

- Ranska on Euroopassa selvä ykkönen. Se on vanha ja iso maa, jossa antiikin keräämisellä on pitkät perinteet. Antiikkia koskeva lainsäädäntö on myös tiukka, jonka ansiosta väärennöksiä esiintyy harvemmin, Wenzel Hagelstam tietää.

Pariisi on yksittäisenä kohteena antiikinkeräilijöiden ja kirpputorifriikkien mekka, mutta Hagelstamin mielestä myös Ranskan maaseudulla riittää nähtävää.

- Moni ranskalainen pikkukyläkin saattaa tiettynä viikonloppuna muuttua antiikkimarkkinapaikaksi. Kaikki saavat tulla myymään ja ns. provinssiesineitä voi ostaa edulliseen hintaan, kertoo Wenzel Hagelstam.

Naapurimaa Ruotsi ei ole käynyt sotia 300 vuoteen. Maahan on kertynyt paljon vanhaa kamaa. 1600-luvulla käydyn 30-vuotisen sodan aikana ryöstelevien sotilaiden ansiosta arvotavaraa siirtyi  runsaasti Ruotsin puolelle.

- Lisäksi Ruotsiin tuli toisen maailmansodan melskeissä monta junavaunullista antiikkia miehitetyistä maista. Tavara jäi sittemmin Ruotsin puolelle, kertoo Wenzel Hagelstam.

Italiasta luulisi löytyvän paljon antiikkia. Tavallisia kirpputoreja on tietysti paljon, muun muassa. Roomassa, mutta Italian antiikin hinnat ovat nykyisin korkeat.

- Italia on hyvin kallis maa, koska siellä on myös varakkaimmat ostajat. Yleensä antiikki on hinnaltaan tavallisen turistin ulottumattomissa. Sen sijaan hauskannäköistä uustuotantoa on paljon kirpputoreilla esillä, tietää Wenzel Hagelstam.

Viro on lähellä ja maan antiikkimarkkinat ovat avautumassa. Euroopan unionin myötä tavaran tuominen Suomeen on helpottunut. Tallinnan valikoimat ovat kuitenkin vielä suppeat.

- Viron maaseudulla oli paljon edullista antiikkia, mutta se pitäisi vain ensin löytää sieltä, otaksuu Wenzel Hagelstam

Bryssel ja etenkin New York ovat ammattilaisten keskuspaikkoja, jossa tavaran ostajalta vaaditaan jo vankkaa asiantuntemusta.

Asiantuntija Wenzel Hagesltamin neuvot vasta-alkajille

1. Kerro ensi myyjälle kuka olet ja mistä tulet. Kysele ja keskustele, sillä se synnyttää luottamuksen ostajan ja myyjän välille. Älä ole mystinen tuppisuu, sillä se herättää myyjässä ihmetystä, joskus jopa pelkoa.

2. Älä tingi enää kauppiaan ilmoittamasta alimmasta hinnasta. Se ei ole lännessä tahdikasta. Jätä silloin ostamatta. Vastaavasti idässä basaariostoksia tehtäessä pitkä tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin.

3. Suuria löytyjä et voi enää tehdä. Rembrandtit ja Fabergét on jo haettu pois. Silti voit tehdä hyviä kauppoja. Osta sellaista, joka miellyttää juuri sinua.

4. Voit saada hienosta liikkeestä heidän B-tavaraansa halvemmalla kuin mitä sama tuote maksaisi vaatimattomassa liikkeessä, jossa kyseinen tuote myydään heidän A-tavaranaan.

5. Opettele tunnistamaan kullan ja hopean merkinnät.

6. Pidä huolta rahoistasi. Kirpputoreilla vilisee taskuvarkaita.KIRPPUTORIEN KLASSIKOT


Marché aux Puces de St-Ouen

Pariisissa on enemmän ulkoilmatoreja kuin yhdessäkään toisessa Euroopan kaupungissa. Tarjonta on laajaa. Suurin osa kirpputoreista on kaupungin laitamilla. Niistä vanhin ja tunnetuin, mutta ehkä myös kallein on Marché aux Puces de St-Ouen. Kuuden hehtaarin alueella on yli 2000 myyntipöytää.

Kirpputori sijaitsee Pariisin pohjoispuolella lähellä Clignancourtin metroasemaa, josta on vartin kävelymatka melko rähjäisen alueen läpi. Kirpputorialue muodostuu useammasta pienemmästä eri aloihin erikoistuneesta torista. Mukaan mahtuu myös muutama isompi rakennus, jotka ovat täynnä myytävää tavaraa. Artikkelivalikoima vaihtelee huippukalliista antiikista arvottomaan krääsään. Joillakin toreilla voi maksaa esim. kalliit antiikkihuonekalut luottokortilla.

Marché aux Pucesin alueelle tultaessa vastassa on ensin Mustamäen torin tapaisia rättikauppiaita. Heidät kannattaa ohittaa ja siirtyä huomattavasti mielenkiintoisimmille kojuille.

Kir3

Marché Vernaison

Tämä on kirpputorialueen vanhin tori, joka perustettiin vuonna 1885 entisen kaalimaan paikalle. Kuten nykyisinkin alueella myytiin jo silloin antiikkihuonekaluja. 1920-luvulla alue katettiin. Paikka on varmasti koko kirpputorialueen viehättävin. Marché Vernaison on niiden pariisilaisten suosiossa, jotka haluavat sisustaa asuntonsa vanhaan malliin. Se on erikoistunut myös messinkiin, tinaan, leluihin ja soittimiin.


Marché Biron

Tori perustettiin vuonna 1925 Marché Vernaisonin jatkeeksi. Myös se on erikoistunut antiikin myymiseen. Sitä pidetään keräilijöiden aarreaittana. Esillä on runsaasti aseita, jalokiviä, huonekaluja, tauluja, lasitavaraa, kiinalaista posliinia, soittimia, postikortteja ym.Marché Dauphiné

Alue on Marché aux Pucesin uusin ja suurin torialue, jolla on lähes 300 kauppiasta. Pääpaino on antiikkitavaroissa. Valikoimaa pidetään korkeatasoisena.

Marché Paul Bert ja Marché Jules Valles myyvät lisää antiikkia. Marcé Malik on erikoistunut vaatteisiin.

Osoite: Rue des Rosiers

Metro: Porte-de-Clignancourt

www.les-puces.com

Kir4


 

Lontoossa on kymmeniä katutoreja

Lontoo on myös kirpputorifanien paratiisi.  Värikkäät katumarkkinat ovat auki satoi tai paistoi. Aluksi torit olivat erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin, mutta nykyisin tavaravalikoima on jokaisella torilla monipuolisempi. Torit antavat elävän kuvan eri kaupunginosien monikulttuurisesta katuelämästä.

Petticoat Lane Market lienee Lontoon tunnetuin katutori, mutta nykyisin myös hintavin.

Sunnuntaisin auki oleva tori houkuttelee tuhansittain turisteja. Petticoat Lanella myydään kaikenlaista tavaraa, mutta tekstiilit ovat pääartikkeli. Erityisesti nahkatakkivalikoima on laaja. Tunnelma pikaruokabaarien värittämällä torilla on aina meluisa ja värikäs.

Portobello Road Market on auki laajimmillaan perjantaisin ja lauantaisin. Alue muodostuu kolmesta peräkkäisestä torista, joissa tavaravalikoima vaihtelee alueittain. Yli 2000 myyntikojun tarjonta on monipuolista. Esillä on kaikkea mahdollista antiikista vihanneksiin. Portobello Road oli aikoinaan Euroopan kuuluisin kirpputori, mutta nykyisin Made in China -tuotteet ovat pilanneet paikan tunnelmaa.

Petticoat Lane Market

Osoite: Middlesex St.

Metro: Aldgate East, Aldgate, Liverpool St.

www.eastlondonmarkets.com

Portobello Road Market

Osoite: Portobello Road

Metro: Notting Hill Gate, Ladbroke Grove

www.portobelloroad.co.uk


Strasse des 17. Juni on Berliinin tunnetuin kirpputori


Lontooseen tai Pariisiin verrattuna Berliinissä on ollut kirpputoreja vähemmän, mutta nyt yhdistyneessä Berliinissä tarjonta on lisääntynyt.

Oman mausteensa Berliinin kirpputoritunnelmaan tuo Kreuzbergin kaupunginosan turkkilaistyyliset basaarialueet, joissa myydään vaatteita, turkkilaisia makeisia ja leivonnaisia, mausteita, teetä ja tietenkin dönereitä eli kebabeja.

Berliinin suosituin kirpputori on Strasse des 17. Junilla sijaitseva suuri Trödelmarkt-alue, joka jakautuu kahteen osaan. Tiergartenin S-Bahn-aseman puoleisessa päässä on esillä lähinnä antiikkia. Mukaan mahtuu kirjoja, lehtiä, erilaisia messinkiesineitä, oven kahvoja, lukkoja ja valaisimia. Charlottenburgin sillan toisella puolella myydään taidetta sekä käsitöitä nahasta silkkiin. Myyntipöydät ja esineet ovat siistissä järjestyksessä. Alueesta on tullut suosittu nähtävyys, ja siksi tungos on aina valtava.

Osoite: Strasse des 17. Juni

S-Bahn: Tiergarten

Metro: Ernst-Reuter-Platz (U2)

Bussi: n:o 100

Madrid


Madridin vanhankaupungin sydämessä lähellä Plaza Mayoria pidetään sunnuntaisin suuret El Raston kirpputorimarkkinat, joiden perinne ulottuu 1500-luvulle.

Wien


Naschmarkt
on Wienin vilkkain tori, jossa myydään lähinnä elintarvikkeita. Torialueen loppupää on varattu varsin värikkäälle kirpputorille (Flomarkt). Kunst und Antikmarkt Tonavan kanavan rannalla on erikoistunut antiikin myymiseen.

Kir5

Rooma


Torit ovat olennainen osa Rooman katukuvaa. Tavaravalikoima vaihtelee kukista huonekaluihin. Eräs tunnetuimmista on sunnuntaisin auki oleva Porta Portesen kirpputori Trasteveren alueella. Viime vuosina Rooman katukuvaan on ilmaantunut myös afrikkalaisia katukauppiaita.

Amsterdam


Waterlooplein
on erityisesti turistien suosima kirpputori, jonka vilkkaalla torilla myydään kaikkea pikkurihkamaa sekä uusia ja vanhoja vaatteita.

Budapest


Ecserin kirpputori sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Isolla teollisuusalueen tontilla sijaitsevalla kirpputorilla myydään huonekaluja, vaatteita, kommunismiajan krääsää, antiikkia ym. Tori on auki joka päivä, mutta valikoima on runsain lauantaisin.