Kesäpäivä Stadissa

Koko perhe viihtyy Korkeasaaressa ja Linnanmäellä

 
Päivä Helsingissä vierähtää nopeasti. Korkeasaari ja Linnanmäki – muuta ei tarvitakaan. Lapsille on tarjolla kesän kohokohta ja aikuisille nostalgisia muistoja.

 

Kor1

 

Koko päiväksi Korkeasaareen, kehotetaan laulussa. Silti kaikkea ei ehdi nähdä yhden päivän aikana. Kesäisenä Helsinki-päivänä kannattaakin olla ajoissa liikkeellä. Aamulla Korkeasaareen ja iltapäivällä Linnanmäelle. Aikuisilta tosin saattaa virta loppua kesken, mutta lapsilta ei.

Korkeasaaressa on koko maailma yhdessä paikassa. Se on kuin Noan arkki keskellä kaupunkia. Tarkemmin sanottuna Helsingin edustalla olevalla 22 hehtaarin Högholmenin saarella.

Päätös eläintarhan perustamisesta tehtiin yli sata vuotta sitten. Venäjän vallan aikana Korkeasaari oli sotilaskäytössä, mutta 1800-luvun lopulla saaresta tuli suosittu retkeilykohde. Eläintarhan avajaiset olivat vuonna 1889. Korkeasaari onkin eräs maailman vanhimmista eläintarhoista.

Paljon on muuttunut sadan vuoden aikana. Aikoinaan eläintarhat olivat viihdykettä lapsille ja aikuisille. Eläimet asuivat ahtaasti ja virikkeitä oli niukasti. Vaatimukset eläinten pidolle olivat noihin aikoihin toisenlaiset kuin nykyisin. Osa vanhoista eläintiloista on yhä käytössä, kuten Leijonalinna ja Karhulinna.

Uhanalaisten eläinten suojelu


Leijonalinnassa asuvat kohua herättäneet paviaanit, joita uhkasi lopettaminen. Paviaanien tilat olivat huonossa kunnossa ja kanta oli päässyt kasvamaan liian suureksi. Tilanne korjaantui, kun tilojen korjaustyöt voitiin tehdä eläintarhan saamilla testamenttivaroilla.

Nykyaikaisten eläintarhojen sydämenasia on uhanalaisten eläinten suojelu. Euroopan eläintarhat muodostavat verkoston, jonka avulla ponnistellaan yhdessä lajien säilyttämiseksi. Tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä tarhaamalla uhanalaisia eläimiä. Joillekin lajeille eläintarhat ovat olleet viimeinen turvapaikka.

Eläintarhojen suurin haaste on mahdollistaa harvinaisten lajien lisääntyminen ja palauttaminen takaisin luontoon. Uusia eläinkantoja on perustettu alueille, joilta laji on kokonaan hävinnyt, tai on vahvistettu olemassa olevia kantoja.

Kor2


Lumileopardi on Korkeasaaren vaakunaeläin


Korkeasaaressa voi tutustua yli 200 eri eläinlajiin tropiikin sademetsistä aina arktiseen tundraan. Amazonia- ja Africasia -taloissa on esillä laaja trooppisten alueiden eläinkirjo: käärmeitä, papukaijoja, pikkuapinoita, hämähäkkejä, sammakoita, lintuja ym. Borelia-talossa ovat nähtävänä pohjoisen havumetsäalueen eläimiä. Suosituimpia eläimiä paviaanien ohella ovat kissaeläimet ja karhut, joilla on omat osastot.

Korkeasaaren symboli on lumileopardi, kylmien Aasian vuoristoseutujen uhanalainen kissaeläin. Niitä on Korkeasaaressa yli sata.

Useilla eläimillä on erilainen päivärytmi, kuin ihmisellä. Kissaeläimet nukkuvat päivällä ja ovat yöllä aktiivisia. Lämpimänä kesäpäivänä monet eläimet löhöilevät varjossa. Jossain määrin eläimiä on pyritty aktivoimaan päiväsaikaan. Monet eläimet saavat ruuan parhaimpaan yleisöaikaan.

Kor3


 
Korkeasaareen tutustuminen


Eläintarhan alue on sokkeloinen ja nähtävää on paljon. Pienimmille lapsille voi vuokrata rattaat tai kärryt. Yleiskartan avulla löytyvät eri kohteet, myös ravintolat ja lasten leikkipaikat. Parhaiten eläintarhan arki selviää oppaan kanssa 1,5 tunnin yleiskierroksella. Teemakierroksella keskitytään tiettyihin aiheisiin.

Koululaisryhmille on valmiita paketteja tehtävämateriaaleineen. Lisätietoa opastuksista ja opintokäynneistä löytyy internet-osoitteesta www.korkeasaari.fi  tai soittamalla asiakaspalveluun (09-3103 7900).

Faktat


Perustettu
  1889.

Omistaja  Helsingin kaupunki.

Eläinlajeja  Yli 200.

Kasvilajeja  Yli 1000.

Vierailijoita  Noin 0,5 miljoonaa vuodessa.

Yhteydet  Parkkipaikkoja (Mustikkasaari) on niukasti. Korkeasaareen pääsee touko-syyskuussa vesibussilla vartissa kaupungin keskustasta. Kauppatorilta ja kesä-elokuussa Hakaniemestä. Myös metrolla ja bussilla 11 pääsee lähes perille.


Avoinna  Touko-elo 10-20, syys 10-18, loka-maalis 10-16, huhti 10-18.

www.korkeasaari.fi


Helsinki-päivän kruunaa Linnanmäki


Hesalaisia hemmotellaan, sillä heillä on tasokas huvipuisto keskellä kaupunkia. Siellä voi käydä vaikka jokaisena kesäpäivänä. Kaikki sai alkunsa Lasten Päivä -tapahtumista, joita hyväntekeväisyysjärjestöt pitivät aktiivisesti toisen maailmansodan jälkeen. Vähitellen kypsyi ajatus huvipuistosta keskelle Helsinkiä. Vuonna 1950 kaupunki vuokrasi maapalstan Vesilinnanmäeltä, aluksi vain kolmeksi vuodeksi. Ensimmäiset laitteetkin olivat väliaikaisia kyhäelmiä.

Huvipuistosta tuli heti menestys. Niinpä toimintaa kehitettiin ja huvipuistosta tuli pysyvä. Kummitusjuna saatiin jo ensimmäisen kesän lopulla. Kuuluisin laite, vuoristorata avattiin toisena kesänä eli vuonna 1951. Sama puusta rakennettu vuoristorata on yhä käytössä.

Kun saatiin varmuus siitä, että toiminta jatkuu pidempään, väliaikaiset rakennukset ja vempaimet purettiin. Tilalle rakennettiin uudet. Vuonna 1956 rakennettu Peacock on vanhin nykyisistä rakennuksista. Samana vuonna perustettiin Lasten Päivä -säätiö, joka on pyörittänyt toimintaa siitä lähtien. Säätiö jakaa vuosittain tuotostaan avustusta lastensuojelutyöhön.

Nostalgisia muistoja


Nykyinen Linnanmäki kestää vertailun muihin eurooppalaisiin huvipuistoihin, suurimpiin lukuun ottamatta. Laitteita on uusittu kehityksen myötä. Etenkin viimeisten vuosien aikana Linnanmäellä on tapahtunut enemmän muutoksia, kuin koskaan aikaisemmin. Ne papat ja mammat, jotka nyt käyvät lastenlapsiensa kanssa Lintsillä, eivät enää löydä oman lapsuutensa vempaimia. Yksi huvipuiston suosituimmista ja ikimuistoisimmista on ollut jo pitkään pois: Vedenneitohalli. Moni muistaa vielä miten pallon osuessa maaliin, sai kirkuvan neitokaisen molskahtamaan veteen.

Kor5


Uusi maailmanpyörä


Vuonna 1964 pystytetty maailmanpyörä, Boston-pyörä eli nykyisin Helsingin pyörä, on Linnanmäen symboli. Alkuperäinen siirrettiin Tykkimäelle vuonna 2005. Tilalle tuli Suomen suurin maailmanpyörä, jonka kehä kulkee ylimmillään 75 metrin korkeudessa merenpinnasta, reippaat toistakymmentä metriä edellistä maailmanpyörää korkeammalla.

Linnanmäki ei ole pelkästään lasten satumaapuisto, vaan myös aikuiset on otettu huomioon. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa konserteista taikuriesityksiin. Lasten lystinpitoa on mukava seurata puiston penkiltä tai ravintolan terassilta. Mikään ei estä aikuisiakaan kokeilemasta Lintsin uusia vempaimia. Ne ovat tosin hieman räväkämpiä, kuin lapsuusajan jo pois purettu Naurutalo.

Faktat


Perustettu
  1950.

Omistaja  Lasten Päivä-säätiö.

Laitteita  35 kpl. Vanhin yhä käytössä oleva vuoristorata vuodelta 1951.

Vierailijoita  Yli miljoona vuodessa. Linnanmäki on Suomen suosituin nähtävyys.

Osoite  Tivolikuja 1, Vesilinnanmäki.


Avoinna  Touko-elokuussa joka päivä, syyskuussa vain pe-su, juhannuksen jälkeen koulun alkuun klo 11-22, muina aikoina lyhyempi aukioloaika (kts. www.linnanmaki.fi).