Legendaarisimmat jalkapallostadionit


Tutustu futishullujen pyhättöihin

 

Jalkapallostadionit, -museot tai itse ottelut eivät ole vain futishullujen kiinnostuksen kohde. Jalkapalloseura voi olla enemmän kuin seura, yhteiskunnallinen instituutio, jonka huippupelaaja on Jumalasta seuraava.

 

jal1

Ensimmäinen kerta oli hämmentävä kokemus. Olin seuraamassa suuren maailman jalkapallo-ottelua vuosia sitten. Lontoolaisen Chelsean kotistadionille Stamfort Bridgelle oli ahtautunut liki 50 000 katsojaa, rutkasti enemmän kuin mitä kotimaan jalkapallokatsomoissa olin tottunut näkemään.

Brittifutiksen innostukseni taustalla oli tietysti legendaarinen selostaja Aulis Virtanen. 1970-luvulla koettiin lauantai-illan huumaa parhaimmillaan, kun turkulainen samettikurkku selosti: Arsenal erottuu mustavalkovastaanottimissa tummempana ja Leeds vaaleampiasuisena joukkueena.

Kuuden miljoonan katalaanin tuki

Suomi on yksi harvoista maista, jossa Kuningas Jalkapallo ei ole maan suosituin urheilulaji. Toisin on muualla. Espanjassa katalaanien symboli FC Barcelona on ollut aina enemmän kuin tavallinen jalkapalloseura. Francon diktatuurin aikana Katalonian keltapunaraitaisen lipun käyttö oli kielletty, jolloin Barçan sinipunaisesta tuli sen korvike. Seuran tunnuslause Més que un club (Enemmän kuin seura) viittaa kansallismielisten katalonialaisten kamppailuun autonomiansa puolesta. Oma jalkapallojoukkue on katalaanien maajoukkue ilman valtiota.

Vaikka ei olisi järin kiinnostunut jalkapallosta, kannattaa vierailla FC Barcelonan Camp Noulla, Euroopan suurimmalla jalkapallostadionilla. Stadionin yhteydessä oleva pitkäaikaisen presidentin Joseph Lluís Núñezin mukaan nimetty jalkapallomuseo on Katalonian suosituin ja koko Espanjan kolmanneksi suosituin museo.

Jalkapallo yhdistää katalaaneja ja vie ajatukset pois arjen köyhyydestä. Barcelonassa oman kylän poikien pelatessa aika pysähtyy. Nuhjuisen kahvilan pöytien ääressä televisiota tuijotellen katalaanien sydämet lyövät samaan tahtiin Barçan voiton puolesta.

Otteluiltoina Barcelonan Las Ramblasin yläpäässä sijaitsevalle Katalonian aukiolle kokoontuu hyvissä ajoin Barçan kannattajia kommentoimaan tulevaa peliä. Voitto-ottelun jälkeen meteli aukiolla on entistä kovempi. Jalkapallohuuma voi tarttua satunnaiseen turistiinkin, mutta villiä menoa kannattaa seurata sivummalta.

Barcelonassa tunnelma on korkeimmillaan, kun kotijoukkue pelaa Real Madridia vastaan. Tärkeintä ei olekaan Espanjan mestaruus, vaan sijoittuminen sarjataulukossa arkkivihollisen edelle. Klassikko-otteluihin pääsylippua on liki mahdotonta saada, mutta tunnelmasta voi nauttia paikallisessa pubissa. Ja jos hyvin käy, paikan isäntä voi tarjota ilmaiset kierrokset Barçan voiton kunniaksi.

jal2


 

Camp Nou

Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion. Euroopan jalkapalloliiton Uefan luokittelema viiden tähden stadion kokee muutaman vuoden sisällä muodonmuutoksen, jonka suunnittelijana on huippuarkkitehti Norman Foster.

Valmistumisvuosi: 1952.

Kapasiteetti: Nykyään 98 109 katsojaa.

Yleisöennätys: 120 000 (5.3.1986 FCB-Juventus).

Osoite: Avda de Aristides Maillol.

Metro: Linja 3, Maria Cristina, Collblanc.

Jalkapallomuseo

Museo esittelee kattavasti Barçan satavuotista historiaa. Kahden kerroksen näyttelytilat on jaettu eri osastoihin. Esillä on runsaasti valokuvia, muistoesineitä, pelipaitoja ja mestaruuspokaaleja. Jos on tarkkana, voi löytää myös Jari Litmasen valokuvan.

Opastettu kierros: Joka 15 min, kesto 45 min.

www.fcbarcelona.com, www.barcelonaturisme.com

Estadio Santiago Bernabéu


Väitetään, että Real Madridilla on enemmän vihamiehiä kuin ystäviä, silti seura on Euroopan menestynein jalkapalloseura. Kuninkaalliset pelaavat stadionilla, joka on nimetty seuran pitkäaikaisen ja menestyneimmän puheenjohtajan Santiago Bernabéaun muistoksi. Stadionilla on pelattu lukuisia arvo-otteluita, muun muassa MM-kisojen loppuottelu Italia-Brasilia vuonna 1982. Mestareiden liigan loppuottelu pelataan Bernabéulla vuonna 2010.

www.realmadrid.com

jal3

Futismatsiin Milanoon


Italialaisesta jalkapallosta kiinnostuneelle Milano on oiva kohde, sillä perille pääsee lentämällä edullisestikin. Kannattaa verrata Blue1:n (SAS), Finnairin ja Ryanairin hintoja.

Taskussani on 36 euroa maksanut pääsylippu Milanon ylpeyden, Inter Milanin kotiotteluun. Ostin sen ennakkoon edellisenä päivänä yhdestä keskustan lipunmyyntipisteestä. Italiassakin on jouduttu panostamaan entistä enemmän turvallisuuteen, ja lipun myynnin yhteydessä henkilöllisyyteni varmistettiin passin avulla. Siitä otettiin jopa valokopio.

San Siro -stadionin portilla henkilöllisyyteni varmistetaan vielä kerran: pääsylipussa olevan nimen pitää olla sama kuin passissani. Viimeisessä kontrollipaikassa lipussa oleva viivakoodi varmistaa lipun aitouden ja lopulta pääsen stadionin sisäpuolelle. Tämä on nykymeininkiä suuren maailman tyyliin, turvallisuus ennen kaikkea.

Viime kaudella Sisiliassa puhjenneiden jalkapallomellakoiden jälkeen Italiassa tiukennettiin turvatoimia, ja muun muassa San Siro ei täyttänyt turvallisuusvaatimuksia. Nyt San Sirolle on asennettu vaadittavat turvalaitteet. Se on yksi 23 stadionista, jonka UEFA on luokitellut viiden tähden stadioniksi.

Kotijoukkueen Inter Milanin voitto tyydyttää kannattajia, joten satunnainen jalkapalloturistikin voi poistua turvallisesti ottelun jälkeen stadionilta hotelliin. Toista on silloin, kun San Sirolla pelataan paikallisottelu Inter vastaan Silvio Berlusconin AC Milan. Silloin mukaan tulee myös politiikka.

Paikallisotteluissa turistin ei turvallisuussyistä ehkä kannata pukeutua kummankaan joukkueen väreihin. Jalkapalloon liittyviin lieveilmiöihin kannattaa suhtautua vakavasti. Järkevä jalkapalloturisti kiertää vellovat ihmismassat kaukaa. Kannattajien väliset kahakat ovat arkipäivää jalkapallo-otteluiden yhteydessä.

San Siro tunnetaan myös nimellä Stadion Meazza, Giuseppe Meazzan mukaan. Hän oli legendaarinen italialainen jalkapalloilija. Alkuaikoina stadion kuului Milanon toiselle ylpeydelle AC Milanille, mutta toisen maailmansodan jälkeen myös Inter Milan alkoi pelata kotiottelunsa siellä. Koska Giuseppe Meazza liitetään vahvasti Interiin, kutsuvat AC Milanin kannattajat stadionia yhä San Siroksi.

Stadion on kokenut monia muutoksia lähes satavuotisen historiansa aikana. Kerroksia on lisätty tasaisin välein: ylin kolmas kerros rakennettiin vuoden 1990 Italiassa pelattuihin MM-kisoihin. Samalla stadionin katsomotilat saivat katon. Stadionin yhteydessä on myös molempien milanolaisjoukkueiden yhteinen jalkapallomuseo.

San Siro on toiminut kahdesti MM-areenana (1934 ja 1990) sekä vuonna 2001 Mestareiden liigan loppuottelupaikkana.

Lippuja San Siron otteluihin


Inter Milan

Banca Popolare de Milano

Osoite: Piazza Media 4 (lähellä Scala-oopperaa) sekä kaikissa muissa kyseisen pankin toimipisteissä.

www.inter.it

AC Milan

Cariplo Bank

Osoite: Via Verdi 5 sekä kaikissa muissa kyseisen pankin toimipisteissä.

Milan Point Shop

Osoite: Pizza XXIV Maggio.

www.acmilan.com

Kuljetus San Sirolle

Ensin metrolla (M1) Lotto-asemalle, josta on ilmainen nonstop-bussikuljetus stadionille. Ottelun jälkeen ei ole bussikuljetuksia. Kävely stadionilta Lotto-metroasemalle kestää noin 15-20 minuuttia. Myös ratikka numero 16 vie läheltä Duomoa suoraan stadionille. Kannattaa mennä ajoissa paikalle.


 

Brittiläisiä jalkapallostadioneita

Lontoo on stadionbongareiden unelmakohde, pelaahan suurkaupungin alueella useita Valioliigan joukkueita, muun muassa Chelsea, Tottenham ja Arsenal. Sami Hyypiän Liverpoolin stadionilla Anfield Roadilla on vieraillut moni suomalainen. Wembleyn ohella legendaarisiin brittistadioneihin kuuluu Old Traffort, Manchester Unitedin kotiareena.

Wembley Stadium

Kuuluisa Wembleyn stadion on brittifutiksen pyhättö. Se ei ole minkään seurajoukkueen omassa käytössä. Englannin maajoukkue pelaa siellä kotiottelunsa. Samoin Wembleyllä pelataan FA Cupin ja Liigacupin finaalit sekä kansainvälisiä arvo-otteluita.

Alkuperäinen Wembley purettiin vuosituhannen vaihteessa ja paikalle rakennettiin uusi areena. Vanhan stadionin pääportin molemmin puolin rakennetut kaksoistornit olivat vuosikymmenien ajan Wembleyn symbolit. Vanhalle Wembleyllä oli istumapaikkoja 76 000, uudella 90 000. Muiden stadionien tapaan myös siellä järjestetään megakonsertteja.

Wembleyn opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin (9.30-17.30). Lähtöjä on joka 15 minuutti.

www.wembleystadium.com

Emirates Stadium

Arsenalin lentoyhtiön mukaan nimetty Emirates stadion on huippunykyaikainen ja eräs maailman kalleimmista jalkapallostadioneista. Vanha areena oli kuuluisa Highbury. Kannattaa tutustua Arsenalin tasokkaisiin internet-sivuihin ja tehdä virtuaalimatka upealla stadionilla.

www.arsenal.com

White Hart Lane

Tottenham Hotspur FC:n kotistadion White Hart Lane on tullut tutuksi monista TV-lähetyksistä. Gary Liniker, Glenn Hoddle ja Martin Peters olivat kuuluisia Tottenhamin pelaajia.

www.tottenhamhotspur.com

Stamfort Bridge

Jo vuodesta 1905 lähtien Stamfort Bridge on ollut Chelsean kotiareena. Stadionin suunnitteli kuuluisa skotlantilainen arkkitehti Archibald Leitch, joka on suunnitellut useita brittiläisiä stadioneita, muun muassa White Hart Lanen ja Old Traffortin. Venäjän rikkain mies Roman Abramovich on laittanut avokätisesti rahaa maailmanluokan pelaajien ostoon.

www.chelseafc.com

Anfield Road

This is Anfield -teksti opastaa vierasjoukkueen pelaajat pukuhuoneesta kentälle. Liverpoolin kotikenttää pidetään yhtenä Brittein saarten pelokkaimmista peliareenoista. Syynä on tietysti Liverpoolin maine. Valioliigan äänekkäimmät kannattajat löytyvät Anfieldin Kop-nimisestä päätykatsomosta. Sami Hyypiä siirtyi Liverpooliin vuonna 1999 ja nousi heti fanien suosioon. Seuran nettisivuilla häntä tituleerataan jo Liverpool-legendaksi. Anfield oli alun perin Evertonin kotikenttä.

www.anfield.com

www.liverpoolfc.tv

Old Traffort

Manchester Unitedin kotistadion on eräs maailman tunnetumpia, lähinnä Manun kansainvälisen menestyksen takia. Valioliigaotteluiden ohella Old Traffortilla pelataan FA Cupin välieräottelut. Vuonna 2003 stadionilla pelattiin Mestareiden liigan loppuottelu.

www.manutd.com

jal4


 

Nykyaikaisin areena

Allianz Arena

Münchenissä sijaitseva sponsorin mukaan nimetty Allianz Areena on maailman nykyaikaisin ja kallein (340 miljoonaa euroa) jalkapallostadion. Sen erikoisuus on väriä vaihtava ulkoasu sen mukaan kuka stadionilla pelaa: Bayern Müchenin pelatessa se hohtaa punaisena, TSV 1860 Münchenin pelatessa sinisenä, muina aikoina valkoisena. Stadion näkyy hyvin ajettaessa moottoritietä pitkin Münchenin itäpuolella. Opastettuja kierroksia järjestetään pelipäivien ulkopuolella päivittäin klo 10-18 (www.allianz-arena.de). Stadionilla on myös FC Bayernin fanituotekauppa.

Lisää stadioneita

Internet-sivut www.worldstadia.com esittelee kattavasti satoja eri jalkapallostadioneita ympäri maailmaa. Pelkästään Englannista on mukana 627 stadionia. Mukana on myös runsaasti valokuvia eri peliareenoista.

Opastetut kierrokset ja liput matseihin

Vaikka ei onnistuisi saamaan lippuja matseihin, useimpiin stadioneihin voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Näillä pääsee tiloihin, joihin on muuten mahdotonta päästä. Kierroksella esitellään pelaajien pukukopit, lehdistöhuoneet, hierontapöydät, porealtaat, aitiot ja itse pelikenttä vaihtopenkkeineen.

On maagista koskettaa peliareenan silkinpehmeää nurmikkoa tai istua kentän reunalla pelaajille varatuilla istumilla. Monilla stadioneilla on myös paikallisen joukkueen jalkapallomuseo. Yleensä kulku museosta ulos onnistuu vain matkamuistomyymälän kautta.

Matsilippuja voi varata etukäteen seurojen nettisivujen välityksellä. Paikan päällä lippuja voi ostaa ennakkomyyntipaikoista, jotka kerrotaan seurojen nettisivuilla. Lisätietoa kannattaa kysyä paikallisesta turistitoimistosta. Toki lippuja voi saada myös ottelupäivänä stadionin lipunmyynnistä.