Zoolandia

Yhdistelmä eläimiä ja huvipuistoa


Suomen suvi on oikukas. Eilinen hellepäivä muuttuu huvipuistoaamuna vesisateeksi. Testiryhmän jäsenet, Lauri ja Aaro, eivät tahdo hyväksyä ajatusta luvatun peuhupäivän siirrosta tuonnemmaksi.

Zo1


 

Lapsia vesisade ja kastuminen haittaavat vähemmän kuin aikuisia. Onneksi synkkä sadeaamu muuttuu aurinkoiseksi iltapäiväksi ja päästään matkaan.

Vartin ajomatkan jälkeen 3-vuotias Aaro jo kyselee: Milloin ollaan perillä? Onneksi Liedon Zoolandia sijaitsee lähellä, noin 20 kilometriä Turusta. Helpoimmin perille löytää valtatie kympin liittymästä seuraamalla opasteita.

Zoolandia on alkuvaikeuksien jälkeen vakiinnuttanut paikkansa mukavana perhekohteena. Se avattiin vuonna 1984 ajautuen kuitenkin edellisen omistajan aikana konkurssiin. Vuodesta 1995 lähtien uuden yrittäjän hoivissa toimintaa on monipuolistettu. Nykyisin Zoolandia kerää ansaitusti kehuja siisteydestään.

Ei jonotusta

Ehkä aamun sade on karkottanut osan asiakkaista, sillä Zoolandian parkkipaikalla on tilaa. Paikan kävijämäärä on vuosittain noin 80 000. Näillä luvuilla ei kilpailla suurten kotimaisten huvipuistojen kanssa, mutta Zoolandian etuna onkin pienet ruuhkat ja lyhyet jonot.

Ilmaista kokoperheen viihdettä huvipuistot eivät kuitenkaan ole. Kuten muuallakin Suomessa, Zoolandiassa sisäänpääsymaksut kouraisevat vanhempien lompakkoa. Mutta ei se mitään, onhan tiedossa lapsille kesän riemuhetki.

Liedon huvipuisto-toimintakeskus-eläintarha -yhdistelmä on harvinainen Suomessa. Nimensä mukaisesti Zoolandiassa ovat eläimet pääosissa, mutta erilaiset vempaimet täydentävät kokonaisuutta. Huvipuiston laitevalikoima on vaatimaton suoden vauhdinhurmaa vain alle kouluikäisille.

Lipunmyynnin yhteydessä kannattaa ottaa mukaan opaskartta, sillä toimintaa ja nähtävää on melko suurella alueella. Huvipuistolaitteet on sijoitettu lähelle toisiaan, mutta eläimet aitauksineen ovat laajemmalla alueella. Eläinten hyvinvointiin ja oloihin on pyritty kiinnittämään huomiota. Jokaisella pitää olla riittävästi käyskentelytilaa.

Zo2


Runsas eläinvalikoima

Zoolandiassa on yli 200 yksilöä ja 70 eri eläinlajia. Valikoima painottuu suomalaiseen lajistoon ja kotieläimiin. Eksotiikkaa tarjoavat muun muassa laamat, kamelit ja emut. Täällä voi turvallisesti tuijottaa lasin takaa alligaattoria tai kuristajakäärmettä. Kesällä alligaattorin voi nähdä myös ulkoaitauksessaan.

Tuttuja kotieläimiä, kuten pupuja ja minipossuja, pääsee ruokkimaan ja silittämään. Ne nauttivat rapsuttamisesta. Zoolandiassa on monenlaisia lintuja. Lintulammella uiskentelee joutsenia. Emut ja strutsit asustelevat omissa aitauksissaan hevosten ja vallabien naapurissa. Lintutalossa voi ihmetellä papukaijojen väriloistoa.

Mennään katsomaan ensin alligaattorin hampaita, pyytää Lauri, joka muistaa vielä hyvin viimevuotisen Zoolandian käynnin. Alligaattoreilla on uima-allas terraariossaan. Opastetaulut kertovat perusasiat kustakin eläimestä. Alligaattoreilla on suussaan 80 hammasta. Kuluneiden tilalle kasvaa uudet, joten elinaikana alligaattorilla ehtii olla 3000-4000 hammasta. Tarkempi analyysi jää meiltä suosiolla tekemättä.

Käärmeistä suurin on yli viisi metriä pitkä tiikeripython Lyyli. Teksasin kalkkarokäärmettä, rottakäärmettä ja viljakäärmettä tarkastellaan silmästä silmään lasiruudun takaa. Korea sademetsien iguaani näyttää kasvinsyöjäksi pelottavalta. Useimmat terraarioissa lepäävät  matelijat ovat jähmettyneet paikoilleen, mutta iguaani selvästi osaa keikistellä takaisin lasin takana elehtiville poikaviikareille.

Toki eläimet ovat Laurista ja Aarosta mielenkiintoisia, mutta Zoolandian vempaimet, ajopelit, viidakkoseikkailurata, pomppulinnat, pelihuoneet ja kiipeilyseinä vievät voiton. Pääsylipun hinnalla kaikki laitteet ovat vapaasti käytettävissä. Uusin laite, toimintahallin Soft-tykit, keräävät heti pikkuväen huomion. Jees, leikitään pappa kaupunkisotaa, kehottavat pikkuvintiöt. Vastapuolen pelaajaa voi turvallisesti tykittää pehmeillä palloilla.

Zoo3
Suomen eläintarhojaKorkeasaari


Suomen vanhin ja tunnetuin. Korkeasaaressa voi tutustua yli 200 eri eläinlajiin tropiikin sademetsistä aina arktiseen tundraan. Sijaitsee Helsingin edustalla. Lisätiedot www.korkeasaari.fiMerimaailma Sealife


Altaita pienestä vuorovesialtaasta isoon valtamereen, yhteensä yli 50 näyttelyallasta.
Nähtävänä on muun muassa 10 eri hailajia, koralliriutan värikkäitä kaloja, piraijoja, nuolimyrkkysammakoita, rauskuja, meduusoja, merihevosia ja monia muita. Yhteensä näyttelyssä on noin pari sataa lajia ja yli tuhat yksilöä. Sijaitsee Helsingissä. Lisätiedot www.sealife.fi.


Särkänniemi


Särkänniemen huvipuistossa sijaitseva lasten eläintarha, 30 eläinlajia, yhteensä 200 eläinyksilö. Sijaitsee Tampereella. Lisätiedot www.sarkanniemi.fi.


Maretarium


Lähtökohta on opetuksellinen, keskittyy suomalaisten lajien ja vesistöjen esittelyyn. Nähtävillä yli 50 kotimaista kalalajia. Sijaitsee Kotkassa. Lisätiedot www.maretarium.fi. 
Ysitien lemmikkieläinpuisto

Puiston yli sataan lemmikkiin kuuluu muun muassa poneja, aasi, karitsoita, ankkoja, pupuja, kissanpentuja, riikinkukko, strutseja, emuja ja villisikoja. Sijaitsee Leppälahdella lähellä Jyväskylää. Lisätiedot www.ysitienlemmikki.fi.

Ähtärin eläinpuisto


Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto, 65 eläinlajia, joista suurin osa on talviseen ilmastoon sopeutuneita havumetsävyöhykkeen lajeja. Eläinpuiston uusimmat asukkaat ovat lumileopardit. Sijaitsee Ähtärissä. Lisätiedot www.ahtarinelainpuisto.fi.

Kiteen eläinpuisto


Eläinpuistossa on kotieläimiä ja Suomen luonnon villieläimiä, mutta myös muiden maiden eläimiä, esimerkiksi alpakoita ja strutseja. Sijaitsee kuutostien varrella Kiteellä. Eläinpuiston yhteydessä on Pajarinhovin matkailukeskus. Lisätiedot www.kiteezoo.fi.

Ranuan eläinpuisto


Suomen pohjoisin eläintarha, 65 eläinlajia, jotka suurimmaksi osaksi kotimaisia. Erikoisuutena Suomen ainoat jääkarhut. Sijaitsee Ranualla noin 80 kilometriä Rovaniemeltä. Lisätiedot www.ranuazoo.com.

Zo3Kallista lystinpitoa


Huvipuistobisnes on kovaa kilpailua. On parasta olla suurin, korkein tai nopein. Suurimmissa huivipuistoissa liikutaan äärirajoilla, esimerkiksi Ohion Cedar Pointissa Top Thrill Dragster syöksyy lähes 200 kilometrin tuntivauhdilla 122 metrin pudotuksen. Vertailun vuoksi: Linnanmäen vuoristoradan huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa ja pudotusta vaivaiset 22 metriä.

Kotimaiset huvipuistot ja eläintarhat häviävät kirkkaasti parhaimmille. Ulkomaiset megapuistot satsaavatkin miljoonia euroja laitteisiin ja vuosittaiset kävijämäärät mitataan miljoonissa. Sen sijaan sisäänpääsyhinnoissa suomalaiset huvipuistot pärjäävät ulkomaalaisille. Sata euroa häviää lompakosta helposti ruokiin ja sisäänpääsymaksuihin. Silti huvipuisto tai eläintarha ei ole Suomessa omistajalleen kultakaivos. Siitä pitää huolen verotus, lyhyt ja oikukas Suomen suvi.

Muista huvipuistoista poiketen Lasten Päivän Säätiön ylläpitämä Linnamäki nauttii erikoisasemasta yleishyödyllisten yhteisöjen verohuojennusta koskevan lain perusteella. Verottajan mukaan Linnanmäen verovapaus synnyttää kilpailuhaitan muille vastaavaa toimintaa harjoittaville yrityksille. Tähän mielipiteeseen yhtynevät monet yksityisvaroin ylläpitämien huvipuistojen ja eläintarhojen omistajat. Korkein hallinto-oikeus oli asiasta kuitenkin eri mieltä. Verohuojennuksesta huolimatta Linnanmäki on Suomen kallein huvipuisto.