Vuoden parhaat kohteet

Viehättäviä kahviloita ja mielenkiintoisia museoita

Matkailusivu listasi vuoden 2010 Euroopan mielenkiintoisimmat matkailukohteet. Tehtävä oli vaikea, sillä voiko edes virolaisen Kihnu-saaren omaleimaista kulttuuria verrata maailman suosituimpaan matkakohteeseen Pariisiin?

Par1

Kymmenen parhaan listan valintaperusteena käyettiin kohteen yllätyksellisyyttä ja erilaisuutta. Kun näkee paljon, alkaa arvostaa pieniä yksityiskohtia, kuten kohteen henkilökunnan intohimoa tai pikkumuseon havainnollisuutta.
Lundgrenin tyttöjen kahvila

Ruotsista, pienestä Skäretin kylästä löytyy Lundgrenin tyttöjen punaisen mökin kahvila. Se on maan tunnetuin kahvipaikka, jonka vakiovieras oli jo Ruotsin kuningas Gustav VI Adolf.

Skäretin mökki on 1700-luvun kalastajamökki, jonka tyttöjen isä osti perheensä kesämökiksi. 1930-luvun lamavuosina perheenjäsenille syntyi ajatus perustaa kahvipaikka, jossa tarjoiltaisiin myös kotona leivottuja herkkuja. Yhteensä seitsemän tyttöä piti huolta kahvivieraistaan. Nyt on menossa jo kolmas sukupolvi.

Punainen tuparakennus sijaitsee kauniilla paikalla. Taustalla siintää sininen meri ja tuoksuvat kukat kukkivat. Palvelu on erittäin ystävällistä ja kakunpalat suuria.

Par2


 

High Chapparalin aitoa Villen lännen tunnelmaa

On harhaluulo kuvitella, että tietokoneajan lapsia eivät Tex Willerit ja Cit Carsonit kiinnosta. High Chapparalin tunnelma tarttuu aikuisiinkin. Jos haluaan kieltää lapsilta pyssyleikit, on se täällä mahdotonta. Nallipyssyjen sakea katku ja paukut täyttävät ilman. Lapset leikkivät niitä samoja leikkejä, mitä heidän vanhempansa aikoinaan.

High Chapparalin teemapuisto on tehty hyvin aidontuntuiseksi. Höyryveturi puuskuttaa asemalta toiselle, hevosvakkurit kulkevat ja pankkiryöstäjät pakenevat seriffiä.

Par3

Pohjanmeren museo - Euroopan suurin akvaario

Tanskassa Jyllannin niemimaan pohjoispäässä sijaitseva Hirtshalsin Pohjameren museon (Nordsømuseet) sisätiloissa on Euroopan suurin merivesiakvaario. Altaan koko on ällistyttävä: lasiseinän korkeus on kahdeksan metriä ja leveys liki viisikymmentä metriä. Seinämän paksuus on noin puoli metriä.

Pohjanmeren museon tilat on valaistu hämärästi, jotta lukuisat huippukunnossa olevat akvaariot pääsevät oikeuksiinsa. Niiden vesi on puhdasta ja kirkasta. Hylkeiden touhuja voi seurata ulkoaltaissa tai lasin läpi veden alla.

Par4

Ribe panostaa viikinkiaikaan

Tanskan vanhimman kaupungin Riben keskustassa sijaitseva Viikinkimuseo on toteutettu taidokkaasti. Esillä on runsaasti viikinkiajan koruja, aseita ja työkaluja.

Lisää viikingeistä kerrotaan Riben ulkopuolella sijaitsevassa Viikinkikeskuksessa. Senkin toteuttamisessa on nähty todella vaivaa. Lopputulos on Tanskan paras viikingeistä kertova museo. Alueella on paljon toimintaa ja nähtävää. Viikinkiasuihin pukeutuneita näyttelijöitä on kymmenittäin. On helppo siirtyä ajassa satoja vuosia taaksepäin.

Par4

Stralsund - Unescon suojeluksessa 

Mecklenburg-Etu-Pommeriin alue kuului Saksan jaon aikana DDR:lle. Osavaltiosta on tullut jälleen  Saksan suosituimpia loma-alueita. Unescon suojeluksessa oleva Stralsund kilpailee Itämeren etelärannan idyllisimmän kaupungin tittelistä. Keskiaikainen vanhakaupunki kertoo Hansaliiton vauraudesta. Stralsundia ympäröinyt kaupunginmuurikin on osittain säilynyt.

Upeasti kunnostetut goottilaiset tiilirakennukset ovat Pohjois-Saksan komeimpia. Vuosisatoja vanhojen porvaristalojen välissä mutkittelee keskiaikaisia katuja. Stralsundin sataman täyttivät aikoinaan hansakauppiaiden koggi-alukset, nyt lukuisat huviveneet ja kalastusalukset.

Par5


 

Peenemünde - V2, Hitlerin salainen ase


Sodan jälkeen Peenemünden tukikohta jäi Itä-Saksan alueelle lähes unohduksiin.

Natsien rakettien suunnittelukeskus on nykyisin suosittu sotahistoriallinen matkailunähtävyys.

Suurimman huomion vie natsien rakentama valtava voimalaitos, jonka suojiin on pystytetty rakettien valmistukseen liittyviä havainnollisia näyttelyitä. Piha-alueella on esillä Hitlerin kunnioitusta herättävä kostoase V2-ohjus. Siitä tuli avaruusteknologian uranuurtaja.

Ensimmäiset Wernher von Braunin johdolla suunnitellut V2-ohjuksen onnistuneet laukaisut tapahtuivat vuonna 1942. Sodan lopussa tukikohdan insinöörit, Wernher von Braun mukaan lukien, antautuivat amerikkalaisille. Osa henkilökunnasta ja V2-ohjuksista joutui venäläisten puolelle.

Par6


 

Zwickaun automuseo


Zwickaun Automobilmuseum August Horch  ei ole suuri, mutta se on eräs Euroopan mielenkiintoisimmista automuseoista. Kahteen kerrokseen sijoitetut 80 entisöityä autoa ja autoiluun liittyvä rekvisiitta on asetettu nähtäville kiinnostavasti ja tyylikkäästi.

August Horch (1868-1951) oli saksalainen autonvalmistuksen pioneeri. Hän perusti A. Horch & Cie -yhtiön, jonka ensimmäinen auto valmistui vuonna 1901. Fuusioiden myötä syntyi lopulta Auto Unioni AG 1930-luvulla. Audin neljä rengasta on sen symboli. Myöhemmin Auto Union siirtyi Volkswagenin tytäryhtiöksi. Zwickaun automuseossa on legendaariselle Trabantille varattu oma osasto.

Par7

Brysselin Hotel Nuga

Moni kaipaa majapaikaltaan yksilöllisyyttä ja hyvää sijaintia. Silti hotellin tulisi olla kukkarolle ystävällinen. Perhehotelli Nuga on nappiosuma. Brysselin keskustassa sijaitseva idyllinen Hotel Nuga on todellinen helmi. Se on tismalleen omistajiensa näköinen ja oloinen.

Hotel Nugan aula on niin kodikas, että moni asukas viihtyy siellä koko illan. Entinen katukissakin Carima lekottelee takkatulen lämmössä. Koko hotelli on täynnä mielenkiintoisia esineitä, joita omistajapariskunta on kerännyt kirpputoreilta. Hotellin kaikki huoneet ovat persoonallisesti sisutettuja. Keskustan hälinä ei kuulu pienellä sivukadulla sijaitsevaan hotelliin. Halutessaan voi nukkua ikkuna auki, harvinaista keskellä miljoonakaupunkia.

Par8


Völklingenin teollisuusmiljöö Saksan lounaiskolkassa sijaitseva Völklingenin on hätkähdyttävän näköinen rumilus: suunnattoman suuri vanha terästehdas. Maisemat olisivat idylliset, mutta paikallinen arkkitehtuuri on ankean teollisuusmiljöön pilaamaa.

Völklingenin terästehtaan ruostuneet savupiiput törröttävät kohti taivasta. Rumia tehdasrakennuksia on harvoin pidetty perintönä, joita tulisi säilyttää tuleville sukupolville. Asenteet ovat muuttuneet ja maisemanpilaajista on tullut suosittuja kulttuurikohteita.

Vuonna 1986 lopettaneen Völklingenin rautaruukin tiloissa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia. Se on samalla teema- ja elämyspuisto. Tehdas on päässyt Unescon maailmaperintöluetteloon.

Par9

Carrara tunnetaan valkoisena hohtavasta 

marmoristaan

On mielenkiintoista vierailla kaivoksella, josta tätä valkoista arvokiveä on louhittu vuosisatojen ajan. Carraran kylä tuottaa 70 prosenttia Italian marmorituotannosta. Marmori näkyy myös kylän katukuvassa. Ei pelkästään lukuisina patsaina, vaan myös isoina tuhat kiloa painavina kivenjärkäleinä ja laajoina jätekivikasoina. Monissa ateljeissa voi seurata kiven muokkautumista patsaiksi ja koriste-esineiksi.