Euroopan parhaat minimaat

Madurodamin lilliputtikaupunki

Olo on kuin Gulliverilla lilliputtimaassa. Madurodamissa Alankomaat on kutistettu. Iltahämyssä tuhansien lamppujen loistaessa tulppaanimaan pienin kaupunki on kiehtovimmillaan.

Min1


 

Varaa aikaa. Madurodamin miniatyyrimaassa tutut kanavamaisemat ja rakennukset on luotu laajalle alueelle uudestaan minikokoon uskomattoman tarkasti. Minimaassa kannattaa vierailla myös iltavalaistuksessa. Sitä mukaa, kun aurinko laskee, syttyvät Madurodamin iltavalot: 50 000 yksittäistä valopistettä luovat taianomaisen tunnelman.

Rakennusten ikkunoihin ilmestyneet valot, pimeydessä kiitävän junan valaistut vaununikkunat, lukemattomat katuvalot, Schipholin lentokentän kiitoradan valot ja etenkin kirkkojen koristelasien läpi tuikkivat valot synnyttävät sadunomaisen vaikutelman. Yötunnelman täydentävät majakkavalon pyyhkäisy yli koko alueen sekä kanavien ja satama-altaiden vedenpinnasta heijastuvat valonsäteet.

Jalkapallokentän kokoisella alueella on lukematon määrä pieniä yksityiskohtia, jotka voi kaikki löytää eri puolilta Alankomaita. Amsterdamin Dam -aukion monumentaaliset rakennukset, Kuninkaallinen palatsi ja Uusikirkko sekä kokonainen kanavan varren kortteli muodostavat jo yksinään ison kokonaisuuden.

Kaikki on 25 kertaa pienempää


Mukaan minimaahan on hyväksytty monipuolisesti erilaisia kohteita kaikkialta Alankomaista. Madurodamin fantasiamaailmaan on päässyt mukaan Haagin kuninkaallinen Binnenhofin linna, Goudan kaupungintalo, tyypillinen polderimaisema, nostosiltoja, tulppaanipeltoja jne. Vaikka kaikki yksityiskohdat on rakennettu mittakaavaan 1:25, on Amsterdamin Schipholin lentokentän pienoismalli häkellyttävän suuri. Pelkästään sen rakentaminen Madurodamiin kesti 2,5 vuotta.

Madurodamissa ei ole vain rakennuksia, vaan aimo annos lisää elävyyttä on saatu erilaisilla liikkuvilla yksityiskohdilla. Kaikkialla alueella kiertää pienoisrautatie, laivat kulkevat kanavissa, joiden sulkuportit nousevat ja laskeutuvat automaattisesti, ja autot huristelevat moottoritiellä. Schipholin lentokentän koneet rullaavat pitkin kiitorataa. Puuttuu vain, että koneet nousisivat oikeasti ilmaan.

Myös erilaiset äänet on otettu huomioon. Tiettyjen kirkkojen kellot soivat juuri samalla tavoin kuin todellisuudessakin. Tulppaanihuutokaupasta kuuluu meklarin kailotus ja PSV Eindhovenin jalkapallostadionilta raikaa fanien kova kannustus.

Nurmikko leikataan millinterällä


Jokaisen rakennuksen yksityiskohdan valmistaminen on tietysti vaatinut aikaa ja vaivaa, mutta varsinkin alueen miniatyyripensaiden ja puiden ”valmistaminen” on uskomaton taidonnäyte. Kaikki ovat nimittäin aitoja luonnon kasveja. Puut, jotka kasvaisivat luonnossa 20 metriä korkeiksi, kasvavat täällä samassa mittakaavassa kuin rakennukset. Tämä taikatemppu vaatii puiden jatkuvaa leikkaamista. Koko alueella on 5 000 yksittäistä minipuuta.

Erikoisvalmistettu nurmikko pitää leikata toistuvasti  ”millinterällä”, muuten neljä senttimetriä korkeat lehmät eivät näkyisi laitumella pitkän ruohon seasta.

Madurodam on ollut jo yli 50 vuotta Hollannin pienin kaupunki. Alun perin puiston toiminnalla tuettiin tuberkuloosiin sairastuneiden lasten opiskelua. Myös Hollannin kuninkaallinen perhe on omalta osaltaan tukennut minimaan toimintaa. Madurodamista onkin tullut eräs Hollannin suosituimmista nähtävyyksistä. Vuosittain puistossa vierailee lähes miljoona kävijää.

Avattu: 1952.

Pinta-ala: 62 626 km².

Kävijöitä: 800 000 / vuosi, 50 % ulkomaalaisia.

Autoja: 4 542 kpl.

Laivoja: 58 kpl.

Lentokoneita: 32 kpl.

Siltoja: 27 kpl.

Junarata:  4 km.

Rakennuksia: 338 kpl.

Ihmisfiguureja:16 000 (jalkapallostadionin katsomossa 6 000).

Lamppuja: 50 000 kpl.

Minipuita: 5 326 kpl.

Tulppaaneja: 30 000 kpl.


Osoite
: Madurodam sijaitsee Haagin ja merenrannalla sijaitsevan Scheveningenin välissä Hollannissa.

www.madurodam.nl

Min2


 

Mikä on minimaa

Minimaapuistot ovat yleisölle avoinna olevia kohteita, joissa esitellään pienoiskoossa esimerkiksi tietyn maan kaupunkeja ja maaseutua. Toiset kohteet ovat lähinnä vain rakennuksia tietyssä mittakaavassa. Suurimmat minimaat ovat suuria puistomaisia alueita, joihin sijoitetut rakennukset ovat ”luonnollisessa” ympäristössään. Osa minimaista on rakennettu sisätiloihin.

Vanhin alkuperäinen minimaa on Bekonscot Englannissa, joka avattiin jo vuonna 1929. Sen jälkeen monet muutkin maat ovat seuranneet perässä. Osa puistoista on perustettu hyväntekeväisyystarkoituksessa esimerkiksi tukemaan erityislapsiryhmien elämää.

Lähes kaikista Euroopan maista löytyy oma minimaansa. Monet ovat tasokkaita ja kalliisti rakennettuja. Laadukkaan minimaan paras puoli on monipuolisuus, sillä ne kiehtovat aikuisia siinä kuin lapsia. Hyvin hoidetut istutukset ja kahvilapalvelut tekevät jo sellaisenaan minimaapuistoista mukavia levähdyskeitaita.

Euroopan parhaat minimaat


Klein-Erzgebirge


Saksan vanhimmassa minimaassa on yli 170 Erzgebirge –vuoristoalueen kiinnostavaa ja kaunista rakennusta, linnoja ja palatseja sekä satoja pikkuhahmoja.

Osoite: Richard-Wagner-Straße 2, Oederan, Saksa.

www.klein-erzgebirge.de

 

Bekonscot

Euroopan vanhin minimaa esittelee Englantia oli yli 70 vuotta sitten. Kohde on eräs maanosamme tasokkaimmista minimaapuistoista. Bekonscotissa on nähty paljon vaivaa rakennusten lisäksi myös ympäristön toteuttamisessa. Miniatyyrimaiseman järvien ja vuorten välissä puksuttaa minijuna.

Osoite. Warwick Road, Beaconsfield, Buckinghamshire, Englanti.

www.bekonscot.com

France Miniature

Pariisin lähellä sijaitseva minimaa kehuu olevansa Euroopan suurin minimaapuisto (5 ha), joka esittelee koko Ranskaa varsin monipuolisesti. Alueelle mahtuu satoja pikkutaloja ja palatseja, tuhansia ihmis- ja eläinhahmoja, järviä, jokia, jopa merenrantaa. Mukana ovat tietysti myös tunnetut monumentit Eiffeltorni mukaan lukien.

Osoite: 25, route du Mesnil (Bd André Malraux), 78990 Elancourt, Saint-Quentin-en-Yvelines, Ranska.

www.franceminiature.com

Italia in Miniatura

Italian ensimmäisen minimaan yhteydessä on myös vauhtia ja elämyksiä tarjoava huvipuisto vuoristoratoineen. Minimaassa italialaiset kohteet ovat pääosissa, mutta myös muiden eri Euroopan maiden tunnettuja rakennuksia on pienoiskoossa.

Osoite: Via Popilia, Viserba di Rimini, Italia.

www.italiainminiatura.com

Mini-Europe

Brysselin Atomium -muistomerkin juurella sijaitsevassa minimaassa voi tehdä kiertomatkan eri puolille Eurooppaa. Euroopan unionin alueelta on kerätty 300 pienoismallia eri maista.

Osoite: Avenue du Football 1, Bryssel, Belgia.

www.minieurope.com

Swiss Miniatur

Sveitsiläistä luontoa esittelevä minimaa muodostuu alppimaisemista ja tunnetuista rakennuksista. Lisää elävyyttä tuovat pienoisrautatiet, laivat ja hiihtohissit. Kaikki on rakennettu mittakaavassa 1:25.            

Osoite: Melide (lähellä Luganoa ja Italian rajaa), Sveitsi.

www.swissminiatur.ch/ie

Min3


 

Minimundus

Itävaltalaisella Minimunduksella on perinteitä, sillä se on ollut toiminnassa jo lähes 50 vuotta. Kokoelmiin kuuluu 170 rakennusta, jotka edustavat viittä eri mannerta. Puisto on auki kesäiltaisin myöhään, joten silloin kannattaa nauttia minimaan kiehtovasta iltavalaistuksesta.

Osoite: Villacher Strasse 241, Klagenfurt (liittymä moottoritie A2:lta), Itävalta.

www.minimundus.at

Legoland

Tanskalaisten oma ylpeys Legoland on rakennettu muihin minimaihin verrattuna poikkeavalla tavalla: legopalikoista. Lopputulos on fantastinen, sillä koko puistoalue on hyvin aidontuntuinen. Legopuistoja on perustettu yhteensä neljä eri puolille maailmaa.

Osoite: Billund, Tanska. Günzburg (Baijeri), Saksa.

www.lego.com/legoland

Lisätietoa Euroopan minimaista

www.i-a-m-p.org


 

Min4