Euroopan parhaat huvipuistot

 

Jenkit panostavat huvipuistobisnekseen, mutta enää ei tarvitse mennä merta edemmäs karuselliin. Euroopan parhaat huvipuistot pärjäävät hyvin vertailussa amerikkalaisiin esikuviinsa. 

Huv1


 

Huvipuistobisnes on kovaa kilpailua. On parasta olla suurin, korkein tai nopein. Amerikassa kilpailu on johtanut laitteiden huippunopeuksiin. Suurimmissa huvipuistoissa liikutaan jo äärirajoilla, esimerkiksi Ohion Cedar Pointissa Top Thrill Dragster (www.cedarpoint.com) syöksyy lähes 200 kilometrin tuntivauhdilla 122 metrin pudotuksen. Euroopan huippuvauhdit (127 km/h) saa Saksan Europa Parkin Silver Starilla, pudotusta 73 metriä.

Linnanmäen vuoristoradan huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa ja pudotusta vaivaiset 22 metriä. Kotimaiset huvipuistot häviävät kirkkaasti Euroopan parhaimmille. Megapuistot satsaavat miljoonia euroja laitteisiin ja vuosittaiset kävijämäärätkin mitataan miljoonissa. Suosituimmassa huvipuistossa, Pariisin Disneylandissa käy yli kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin Linnanmäellä.Legendaarisia huvipuistoja


Osa eurooppalaisista vanhoista huvipuistoista on saanut legendaarisen maineen; harvalla on yhtä oleellinen osa kaupungin historiassa, kuin Kööpenhaminan Tivolilla. Kööpenhaminan pohjoispuolella sijaitseva Bakken on, ainakin tanskalaisten mielestä, maailman vanhin huvipuisto. Sen historia voidaan jäljittää 1500-luvun lopulle.

Tukholmalaiset vierailevat Gröna Lundissa. Göteborgin Liseberg on Pohjoismaiden suurin ja suosituin huvipuisto. Wienistä löytyy keisarillinen Prater, jonka Riesenrad on maailman vanhin käytössä oleva maailmanpyörä. Praterin puisto muistetaan myös Harry Lime, Kolmas mies -elokuvasta.

Amerikkalaisia vaikutteita


Perinteisten huvipuistojen lisäksi Eurooppaan on tullut amerikkalaisia teemapuistoja Aku Ankkoineen ja Nakke Nakuttajineen. Vuonna 1998 jenkkien jättikonserni Six Flags osti ensimmäiset kuusi huvipuistoa Ranskasta, Hollannista ja Belgiasta. Uusin Six Flagsin rakentama Movie World –puisto valmistui Espanjaan lähelle Madridia.

Neljä suurta megapaikkaaDisneyland Paris 


Ken on tutustunut Disneyn megajätteihin Floridassa tai Kaliforniassa, saattaa pettyä pienimuotoisemmassa Disneyland Parisissa. Jälkimmäinen on silti yli 12 miljoonan vuotuisella kävijämäärällään Euroopan suosituin turistikohde. Disneyland Paris on pääasiassa koko perheelle suunnattu elämyspuisto ja toissijaisesti perinteinen huvipuisto. Vauhtihirmuillekin puisto tarjoaa elämyksiä, mutta ei samassa laajuudessa kuin esimerkiksi Saksan Europa Park tai Heide Park.

Jo huvipuiston portilla tulee selväksi paikan teema: aitoamerikkalaista Mikki-Hiirellä ja Aku Ankalla höystettyä Disney-viihdettä, keskellä Ranskaa. Vuonna 1992 avatun puiston alku oli nihkeä. Ranskalaiset eivät pitäneet amerikkalaistyylisestä huvipuistosta, ja ensimmäisten vuosien kävijämäärät jäivät kauas tavoitteistaan. Niinpä puistossa aloitettiin nopeasti saneeraus: Euro Disney –nimi muutettiin Disneyland Pariisiksi, ilmettä muutettiin ripaus eurooppalaisemmaksi muun muassa tutun Prinsessa Ruususen muodossa. Ravintoloihin tuli anniskeluoikeudet, mikä on amerikkalaisissa huvipuistoissa mahdottomuus.

Disneyland Paris on jaettu viiteen teemapuistoon, jotka jokainen on suunnattu hieman eri kohderyhmille. Esimerkiksi Fantasylandissa pikkuväki pääsee karuselliin ja teekuppien kyytiin, Discoverylandissa saa kovempaa kyytiä Space Mountain Mission 2:n vauhdissa. Jo etukäteen kannattaa selvittää ilmaisten paraatien ja show-esityksien alkamisajat.

Huvipuistossa pitää varautua ruhtinaalliseen rahanmenoon sekä jonottamiseen. Viikonloppuja kannattaa ehdottomasti välttää. Pitkiä jonoja voi yrittää kiertää käyttämällä Fastpass-järjestelmää, joka tarjoaa aikarajatun pääsyn laitteisiin.

Osoite: Disneyland Paris sijaitsee Pariisin idänpuolella. Autolla ajetaan moottoritie A4:ää (Metz/Nancy) ja käännytään liittymästä Val d’Europe, Parc Disneyland. Pariisin keskustasta RER –juna vie 35 minuutissa Marne la Vallée/Chessy –asemalle, josta on 100 metriä puiston portille. Pariisin lentokentiltä on bussiyhteys huvipuistoon.

Avoinna: Aukiolot vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Ovet avataan klo 10.00 ja suljetaan pimeyden tultua. Paraatien ja show-esitysten ajat voi katsoa etukäteen puiston internet-sivuilta.

www.disneylandparis.com

Huv2


Parc Astérix 

Parc Astérix on omistettu Rene Goscinnyn ja Albert Uderzon luomille sarjakuvahahmoille. Ranskalaiset rakastavat gallialaisia taruhahmojaan Astérixia ja Obelixia, jotka luovat huvipuistoon ranskalaisen ilmapiirin.

Parc Astérix on ihanteellinen päivämatkakohde koko perheelle. Hyvin hoidettu alue on rakennettu pienen järven ympärille ja koostuu kuudesta eri teemamaailmasta. Puiston gladiaattoreiden ja sarjakuvasankarien gallialaisessa maailmassa on vauhdikkaita vempaimia vanhanajan karusellista suureen korkkiruuviin, joka kiepauttaa matkustajan seitsemän kertaa ylösalaisin!

Hetken voi hengähtää Poseidon-teatterin merileijonien ja delfiinien show-esitystä seuratessa. Nälkä lähtee villisikaa syödessä ja taikajuomaa siemaillessa. Suurten huvipuistojen tapaan on tarjolla hotellimajoitusta.

Osoite: Parc Astérix sijaitsee Pariisista 38 kilometriä koilliseen lähellä Charles de Gaullen lentokenttää. Autolla ajetaan Paris-Lille-valtatietä (A1) pitkin kohti lentokenttää, jonka ohitettua opasteet johdattavat perille. RER-linja vie Charles de Gaullen lentokentälle. Täältä jatketaan Astérix-puistoon sukkulabussilla, joka lähtee lentokentältä puolen tunnin välein. TGV-juna  tuo suoraan Charles de Gaullen lentokentälle, josta voit jatkaa sukkulabussilla Astérix-puistoon.

Paris / Parc Astérix-paketti: Myydään Pariisin RER- ja SNCF -asemilla. Sisältää: menopaluu metro + RER + sukkulabussi + sisäänpääsy puistoon.                                       

Avoinna: Puisto on auki päivittäin huhtikuusta elokuun loppuun, syyskuusta lokakuun puoleenväliin viikonloppuisin. Puisto on kokonaan suljettu lokakuun puolenvälin ja maaliskuun välisen ajan.

www.parcasterix.fr

Europa Park 

Lounais-Saksassa sijaitseva Europa Park hehkuttaa olevansa Saksan suurin huvipuisto. Kokoa ainakin riittää, sillä se levittäytynyt peräti 70 hehtaarin alueelle. Europa Park on Eurooppa pienoiskoossa, sillä se rakentuu 12 osasta, jotka on rakennettu eri maanosamme maiden tyyliin.

Puistossa on miellyttävä liikkua, vaikka ei kävisi yhdessäkään laitteessa. Sesonkikaudella yli 3000 työntekijää huolehtii asiakkaiden viihtymisestä ja upeista kukkaistutuksista. Vempaimiin kelpaavalla pääsylipulla pääsee nauttimaan myös esityksistä, esimerkiksi ritarien turnajaisista.

Huvipuiston ravintolatarjonta on ällistyttävä: eri maiden ruokakulttuurit ovat edustettuina laidasta laitaan. 1400-luvun linnassa voi nauttia lounaan posliinilautasilta rokokooasuihin pukeutuneiden tarjoilijoiden palvellessa. Baijerilaisessa biergartenissa porsaanpotkan saa halvemmalla.

Europa Park tunnetaan hurjista vuoristoradoista. Silver Star syöksyy 130 kilometrin tuntivauhdilla. Europa Mir –vuoristoradan vaunut kieppuvat vinhasti akselinsa ympäri. Lisäksi alueella on useita vauhdikkaita vesivuoristoratoja. Yhteensä laitteita on yli sata.

Koska yksi päivä ei tahdo riittää, kannattaa alueella yöpyä. Luksuslomaan kuuluu yöpyminen neljän tähden Colosseo-hotellin italialaisissa tunnelmissa. Vaihtoehtoina ovat myös keskiaikainen espanjalainen linna Alcazar, espanjalaista maatilaa muistuttava El Andaluz tai portugalilaista luostaria muistuttava hotelli. Edullisin yö löytyy intiaanihenkeen rakennetusta tiipii-kylästä.

Osoite: Europa Park sijaitsee Saksassa, Rustissa, lähellä Ranskan ja Sveitsin rajaa. Seuraa opasteita moottoritie A5:ltä.

Avoinna: Maaliskuun puolesta välistä lokakuun loppuun (9-18, keskikesällä pidempään). Lisäksi puisto on auki joulun aikaan.

www.europapark.de

Huv3
Heide Park 


Heide Park avattiin vuonna 1978 ja uusia laitteita tulee vuosittain. Huvipuiston perinteisin on maailman suurin puinen vuoristorata. Uusin on Desert Race, vauhdikas ajo läpi autiomaan. Laite on Saksassa ensimmäinen katapulttiperiaatteella toimiva vuoristorata.

Erilaisia vempaimia on laajalla alueella kymmenittäin, joten huvipuistoa varten kannattaa varata koko päivä. Valitettavasti viikonloppuisin on valtavat ruuhkat.

Heide Parkissa on panostettu koko perheen viihtymiseen. Hurjimmastakin menosta pitävät saavat varmasti huvipuiston korkeahkolle pääsymaksulle vastinetta. Myös rauhallisempia laitteita on riittävästi perheen pikkuväelle. Koko alue on siisti ja hyvin hoidettu kukkaistutuksineen ja suihkulähteineen. Ruokailupaikkoja on runsaasti.

Niille, jotka haluavat viipyä puistossa pidempään, löytyy alueelta tasokkaita hotelleja ja mökkimajoitusta.

Osoite: Soltau, moottoritie A7:n liittymä Soltau-Ost, seuraa opasteita. Huvipuisto sijaitsee noin 60 kilometriä Hampurista etelään

Avoinna: Maaliskuun puolesta välistä lokakuun loppuun, joka päivä 9-18.

www.heide-park.de

Huv4

Viisi pienempää


Saksassa on kymmeniä huvipuistoja. Pelkästään suositun matkailureitin Weser-joen (www.weser.de) varrella on useita elämyspuistoja. Jokea seuraava reitti tarjoaa paljon lapsiperheille. Alueella on lukuisia tasokkaita huvipuistoja, luonnonsuojelualueita, linnoja, luostareita ja romanttisia pikkukaupunkeja ristikkotaloineen, jotka liittyvät Grimmin veljesten satuihin. Bremenin soittoniekat, Hamelnin pillipiiparin tai Prinsessa Ruususen muistavat varmasti jokainen. Weseria voi kulkea myös jokilaivoilla purjehtien. Ohessa on esitelty Weserin alueen parhaat koko perheelle suunnatut huvipuistot.

Magic Park Verden 


Keskelle metsää rakennettu huvipuisto tarjoaa tuttuja vempaimia karusellista tukkijokeen. Puistossa voi nauttia taikuri- ja sirkusesityksiä. Myös oikeisiin eläimiin voi tehdä tuttavuutta.

Magic Park Verdenin tarjonta on suunnattu koko perheelle, mutta ennen kaikkea perheen pienimmille. Yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat kaipaavat vauhdikkaampaa menoa, kuin mitä täällä on tarjolla.

Osoite  Walsdore-Bremen, liittymä Verden Ost (A27).

Avoinna  Maaliskuusta lokakuun loppuun 9-18.

www.magicpark-verden.de

Serengeti Park 


Saksan Serengeti Park muodostuu neljästä seikkailumaailmasta: Safaripuisto (Tierland), Vesipuisto (Wasserlar), Huvipuisto (Freizeitland) ja Apinamaasta (Affenland). Pääsylippu sisältää kaikki neljä seikkailumaata.

Jos aikaa on rajallisesti, kannattaa ensin keskittyä Safaripuistoon, jossa eläimet ovat Ruotsin Kolmårdenin tapaan vapaina luonnollisessa ympäristössä. Puisto on jaettu maantieteellisesti ja eläinryhmittäin 15 eri osaan. Alueen läpi kulkee yhdeksän kilometriä pitkä reitti, jota pitkin voi kulkea autollaan omalla vastuulla tai Serengeti Parkin busseilla.

Osoite: Hodenhagen, liittymä Westenholz (A7).

Avoinna: Huhti-loka 10-17.

www.serengeti-park.de

Potts Park Mindenin kaupungin kupeessa sijaitseva Potts Park on eräs Saksan vanhimmista elämyspuistoista. Siellä on Heurekan tyylinen tiedeosasto Terra phänomenalis sekä perinteinen huvipuisto. Se sopii parhaiten alakouluikäisille, mutta kiehtoo toki kaikenikäisiä. Potts Parkin tarkoituksena on tuottaa lapsille kokemiseniloa toiminnan kautta.

Potts Parkin yleisilme on moderni ja huoliteltu. Kukkaistutukset, hoidetut pensaat ja huippusiistit vessat tekevät paikasta viihtyisän. Lasten vessat ovat jo arkkitehtonisesti hauskoja.

Osoite: Mindenin pohjoispuolella, seuraa opasteita.

Avoinna: Huhti-syys 10-18, loka 10-17.30.

www.pottspark-minden.de


 

Münchelagenin dinosauruspuisto 

Loccum-Münchelagenin dinosauruspuisto (Dinopark) on kiehtova paikka. Dinopark on rakennettu aitojen fossiililöytöjen ympärille. Koko perheen Dinopark ei ole varsinainen huvipuisto, vaikka alueella onkin dinosaurusaiheisia leikkipaikkoja pikkulapsille. Keskeisintä on 2,5 kilometrin pituinen kävelyreitti läpi maapallon historian. Reitin varrelle on sijoitettu taitavasti tehtyjä oikean kokoisia dinosauruksia aikajärjestyksessä. Korkein on yli 45 metrinen Seismosaurus, maailman korkein dinosaurusmalli. Kun kävelee reitin läpi, oppii samalla asioita maapallon evoluutiosta.

Osoite: Rehburg-Loccum, seuraa opasteita.

Avoinna: 1.3.-26.10. joka päivä 10-19.

www.dino-park.deRastiland ja Kids-Dinoworld

Rastiland sijaitsee Hildesheimin ja Hamelnin välisen tien B1 varrella. Paikalle löytää opasteiden avulla. Huvipuisto tarjoaa perinteisiä vempaimia ja elämyksiä perheen nuoremmalle väelle. Murrosikäiset pitänevät vauhdikkaimmista laitteista.

Parasta viihdykettä tarjoaa huvipuiston kupeessa sijaitseva Kids-Dinoworld, lasten oma peuhapaikka. Sisätiloissa on mahtava puuhamaailma perheen pienimmille: liukumäkiä, kiipeilytelineitä, pomppulinna ynnä muuta mukavaa.


Rastiland

Osoite: Salzhemmendorf, Halmenin itäpuolella, seuraa opasteita (B1).

Avoinna: Touko-elo 10-18 (17), syyskuussa viikonloput.

www.rasti-land.de

Kids-Dinoworld


Osoite
: Salzhemmendorf, Hamelnin itäpuolella, seuraa opasteita (B1).

Avoinna: Ma-pe 14-18, la-su 10-18.

www.kids-dinoworld.de

Vinkit huvipuistovierailuun


Jonojen välttämiseksi kannattaa tulla paikalle heti, kun portit avataan ja aloittaa puiston kauimmaisista laitteista.

Vältä viikonloppuja.

Joissakin puistoissa on ns. Fastpass –järjestelmä, joka tarjoaa aikarajatun pääsyn laitteisiin.

Kysele perhelippua, se voi tulla halvemmaksi, kuin liput erikseen ostettuna. Osta liput etukäteen internetin avulla, mikäli mahdollista.

Joissakin huvipuistoissa saa nauttia myös omia eväitä.

Ota mukaan pikkulapsille rattaat. Niitä voi yleensä myös vuokrata paikan päällä.