Turvallista matkaa!

Matkailija voi vähentää riskejä

 

Riski joutua matkallaan suuren luonnonkatastrofin, poliittisen selkkauksen tai harvinaisen sairauden uhriksi on pieni, mutta mahdollinen.

 

Tur1

Aasian tsunami-onnettomuus osoitti monen suomalaisen matkustavan maailmalla omatoimisesti. Tällöin matkailijalta puuttuu matkanjärjestäjän tuoma turvallisuus sekä nopea apu ongelmatilanteissa. Omatoimimatkailijan onkin syytä selvittää etukäteen kohdealueen mahdolliset riskitekijät ja varautua niihin.


Ulkomisteriöstä apua

Suomen ulkoministeriö ylläpitää ajan tasalla olevia matkustustiedotteita, joiden avulla annetaan maakohtaisia tietoja. Pääpaino on valtiossa, joissa Suomen edustustot sijaitsevat tai joista pystytään hankkimaan luotettavaa tietoa. Ulkoministeriön suositukset perustuvat usein muiden EU-maiden edustustojen kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Ulkoministeriön tiedotteet antavat rehellistä tietoa eri maista ja kiinnittävät matkustajan huomiota seikkoihin, joilla saattaa olla merkitystä turvallisuudelle. Tiedotteisiin kannattaa tutustua ennen matkaa, mutta ulkoministeriön mobiilipalvelun avulla tietoa voi tilata myös tekstiviestinä matkapuhelimeensa.

Ulkoministeriö ei voi kieltää suomalaisia matkustamasta tiettyyn paikkaan, mutta se voi kehottaa välttämään tiettyjä alueita. Tiedotteet ovat informaatiota matkustajan oman päätöksen tueksi.

Matkustustiedotteiden hyvä puoli on niiden reaaliaikaisuus, sillä tiedotteita uusitaan kohdealueittain tarvittaessa päivittäin. Esimerkiksi poliittinen tilanne, sairausriski tai terroriuhka voivat syntyä tietyllä alueella nopeastikin. Suositukset voidaan rajata koskemaan myös vain tiettyjä alueita kohdemaassa. Luonnonkatastrofien ennustuksien suhteen voidaan antaa tietysti vain suuntaa antavia tiedotteita.


Eurooppa on
turvallinen


Eurooppa koetaan maanosana kaikkein turvallisimpana. Suomen ulkoministeriön mustalla listalla ei ole ainuttakaan Euroopan maata, jonne matkustamista kehotettaisiin kokonaan välttämään. Terrorismin uhka on tuonut kuitenkin tietyille alueille ylimääräistä varovaisuutta. Esimerkiksi Irakin sodan jälkiseuraukset ovat näkyneet sodassa mukana olevissa Euroopan maissa.

Espanja on yleisesti ottaen turvallinen maa, mutta ETA-terroristit ovat vuosikymmenien ajan suorittaneet pommi-iskuja myös turistikohteisiin. Madridin 190 uhria vaatinut pommi-isku oli ääri-islamistien tekemä.

Albania on hyvä esimerkki maasta, jossa turvallisuustilanne on kokonaisuutena parantunut, mutta maassa on alueellisia eroja. Albanian ja Kosovon raja-alueille matkustamista on syytä välttää. Monien entisten Itä-Euroopan neuvostotasavaltojen, kuten Ukrainan, Moldovan ja Valko-Venäjän suhteen ulkoministeriö kehottaa varovaisuuteen sisäpoliittisten ongelmien takia. Alueen turvallisuuskehitys on vaikeasti ennustettavissa.

Israel on tuhansien suomalaisten matkakohde maan tavallista suuremmasta terroririskistä huolimatta. Viime aikoina turvallisuustilanne Israelissa on ollut melko hyvä, ja vain harvoin suomalaisturisti on muutenkaan joutunut terroriteon uhriksi. Ongelmana on kuitenkin alueen yllätyksellisyys, sillä tilanne voi kiristyä ennalta arvaamatta. Toisaalta jatkuvan terroristiuhan takia turvatoimet ovat Israelissa huippuluokkaa. Alueellisesti Länsi-Jerusalem, Libanonin ja Israelin välinen raja-alue sekä palestiinalaiset alueet (Länsiranta ja Gaza) ovat vaarallisimpia.

Tur2


 

Euroopan ulkopuolella riskit kasvavat


Irakin sodan takia tietyissä islaminuskoisissa maissa on länsimaalaisiin kohdistuva terrorismin uhka lisääntynyt. Voimistuneesta Amerikan vastaisesta ajattelusta johtuen länsimaisia turisteja on kidnapattu ja
terroristit ovat tehneet iskuja länsimaalaisiksi miellettyjä kohteita vastaan. Lisäksi monen maan sisäiset ongelmat kärjistyvät sisällissodassa hallituksen joukkojen ja separatistisissien välillä.

Kehitysmaahan matkaavaa turistia kohtaavat poliittisten ongelmien lisäksi mahdolliset luonnonkatastrofit ja eksoottiset taudit. Vastuullisten matkanjärjestäjien matkoilla riskit on minimoitu. Kohteet ovat turvallisia, mutta turistin tulee myös muistaa noudattaa saamiaan ohjeita. Omatoimimatkailijat ovat suuremmassa vaarassa.

Ennustaminen vaikeaa

Maanjäristysten lisäksi endogeenisiin eli maan sisäisiin ilmiöihin kuuluvat tulivuorten purkaukset ja hyökyaallot eli tsunamit. Näiden tapahtumien ennakointi on vaikeaa.

Ainoa keino välttyä edellä mainituilta luonnontuhoilta on olla matkustamatta ongelma-alueille. Käytännössä turistit, jotka jättävät esimerkiksi Välimeren lomakohteet väliin mahdollisen maanjäristyksen tai tulivuorenpurkauksen takia, ovat harvassa. Riski koetaan vähäiseksi.

Todellisuudessa kaikissa Välimeren maissa, erityisesti Turkissa, riski on kuitenkin olemassa. Moni Etelä-Euroopan kaupunki on kokenut maanjäristyksen viimeisen 500 vuoden aikana. Esimerkiksi Portugalin pääkaupunki Lissabon tuhoutui lähes täydellisesti vuoden 1775 maanjäristyksessä.

Tur3


 

Rikkailla on varaa varoittaa


Turistin kannalta vaarallisimmat ilmastolliset riskitekijät ovat trooppiset hirmumyrskyt. Niiden tuhoja ei voida estää, mutta niihin osataan monella tavalla varautua.

Aasian kehitysmaiden ja valtamerien pikkusaarten turistikeskuksista puuttuvat hirmumyrskyjen varoitusjärjestelmät ja evakuointisuunnitelmat. Kuolonuhrien määrät mitataankin näillä alueilla tuhansissa.

Vauraimmilla riskialueilla, kuten Floridassa, hirmumyrskyt paikallistetaan sääsatelliittien avulla ajoissa. Evakuointisuunnitelmat ja -reitit ovat valmiina. Yksikään alueella liikkuva turisti ei joudu pulaan. Aineelliset tuhot voivat olla suuria, mutta ihmishenkien menetykset lasketaan pahimmassa tapauksessa vain kymmenissä.

Likainen vesi lisää kulkutautien vaaraa


Lisääntyvän matkailun myötä suomalaiset sairaalat ovat saanet tottua hoitamaan sairauksia, joita ei maassamme normaalisti esiinny. Kotimainen rokotussuoja riittää Euroopassa matkustaessa, mutta siirryttäessä trooppisille alueille Aasiaan, Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan tarvitaan lisärokotuksia.

Kokenut matkailija tietää, että likainen vesi on matkoilla yleisin tarttuvien tautien levittäjä. Taudeista harmittomin on turistiripuli ja vaarallisin kolera. Aasian hyökyaallon vaurioittamilla alueilla tartuntatautiriski lisääntyy, koska puhdasta juomavettä ei ole saatavilla.

Saastuneen veden välityksellä leviävät myös Hepatiitti A ja -B, joista ensiksi mainittua esiintyy kehitysmaiden ohella mm. Baltian maissa. Ihmiselle vaarallisimpia hyttysten levittämiä tauteja ovat malaria ja keltakuume. Esimerkiksi tsunamin tuhoista pahiten kärsineessä Indonesiassa malarian tarttumisriski nousi moninkertaiseksi.Sukupuolitauti matkamuistona


Tilastojen mukaan matkailija saa sukupuolitaudin noin kahdeksan kertaa useammin ulkomailta, kuin kotimaassaan. Seksitaudeista yleisimpiä ”matkamuistoja” ovat Venäjän ja Baltian matkoilta hankitut kuppa, tippuri ja klamydia. Lähes puolet suomalaisten saamista HIV-tartunnoista on saatu ulkomailta, eniten Thaimaasta ja Espanjasta.


 

Viisi tärkeintä

1. Selvitä kohteen turvallisuustilanne etukäteen. Matkanjärjestäjiltä saat ajantasaista tietoa. Ulkoasiainministeriön nettisivuilta löytyvät viralliset matkustustiedotteet (www.formin.fi).

2. Jos matkasuunnitelmasi muuttuvat, ilmoita niistä lähiomaisille. Kerro, mistä
sinut tavoittaa, jos liikut alueella, missä  matkapuhelin ei toimi. Tallenna matkapuhelimeen kaikki tärkeät puhelinnumerot.

3. Hanki matkavakuutus. Se korvaa sairastumisesta tai vammautumisesta sekä matkan
peruuntumisesta ja keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Ota vakuutustodistus matkalle mukaan. Matkustaessasi EU-maissa pidä mukanasi Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se oikeuttaa julkiseen terveydenhoitoon äkillisissä sairaustapauksissa.

4. Hanki tietoa rokotuksista ja ota ne ajoissa. Ota rokotustodistus mukaan, samoin veriryhmäkortti ja mahdollinen allergiakortti. Pakkaa henkilökohtaiset lääkkeet käsimatkatavaroihin. Lisätietoa matkailijan terveysasioista löytyy runsaasti Kansanterveyslaitoksen internet-sivuilta www.ktl.fi.

5. Kunnioita paikallisia tapoja. Poikkeava pukeutuminen, uskonnolliset ja poliittiset symbolit koruissa tai vaatteissa saattavat herättää närkästystä paikallisissa. Huomio, että tiettyjen arabimaiden tiukka alkoholipolitiikka koskee myös turistia. Irakin sodan takia Amerikan-mielisiä asusteita kannattaa välttää. Älä liiku ulkona öiseen aikaan. Vältä mahdollisia mielenosoituksia ja muita joukkokokoontumisia.