Kaukomatkailijan terveysriskit


Ennaltaehkäisy on tärkeintä

 

Etelä-Amerikan matkani lähestyy. Tiedossa on useamman viikon oleskelu kosteassa Amazonian sademetsässä ja vähähappisessa vuoristo-olosuhteissa.

Ter1

Kaukomaille suuntautuvalle matkalle kannattaa varautua ajoissa, jo pelkästään rokotusten vuoksi. Niitä kaikkia ei voi ottaa yhdellä kertaa ja tietyt rokotukset vaativat aikaa riittävän tehon aikaansaamiseksi.

Hanki rokotukset ajoissa

Eri maiden terveysriskeistä, taudeista ja rokotusvaatimuksista saa runsaasti tietoa muun muassa Kansaterveyslaitoksen (www.ktl.fi) ja eri lääkefirmojen internet-sivuilta. Kansanterveyslaitos on julkaissut myös kattavan opaskirjan, Matkailijan terveysopas. Helpoimmalla pääsee, kun ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Siellä on lääkäri tai terveydenhoitaja, joka on perehtynyt eri maiden rokotustarpeisiin. Jos tiedossa on tropiikkiin suuntautuva matka, kannattaa ottaa yhteyttä 1-2 kuukautta ennen matkaa.

Matkakohde määrää, mitkä rokotukset ovat suositeltavia, jopa pakollisia. Matkakohteesta riippumatta matkustajalla tulee olla rokotus poliota, jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Myös A- ja B -hepatiittirokotusta suositellaan jokaiselle matkailijalle määränpäästä riippumatta. Eräs merkittävä suomalaisten ”matkatuliainen” on erilaiset seksitaudit. Niitä vastaan ei ole rokotteita.

Suojaudu hyönteisten pistoksilta

Hyönteiset levittävät monia tauteja, kuten keltakuumetta ja malariaa. Välttämällä itikoiden puremia voi ehkäistä tartuntoja. Tropiikissa kannattaa käyttää vuoteen yli vedettäviä moskiittoverkkoja, pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin ja käyttää hyttyskarkotteita.

Keltakuume on tyypillinen trooppisten alueiden sairaus, jonka aiheuttaja, virus, leviää ihmiseen hyttysen pureman välityksellä. 90 prosenttia tautitapauksista ilmenee Afrikassa. Tehokas keino taudin estämiseksi on rokotus. Se tulee ottaa hyvissä ajoin, jotta vasta-aineet ehtivät valmistua ennen matkaa. Jotkin maat vaativat kaikilta maahan tulijoilta kansainvälisen todistuksen rokotuksesta.

Malaria on eräs pahamaineisimmista matkailijoita uhkaavista sairauksista. Suurin osa suomalaisten saamista tartunnoista on peräisin Afrikasta, mutta sitä esiintyy myös Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Taudin aiheuttaa malarialoisio, joka siirtyy ihmiseen horkkahyttysen levittämänä. Malarian estolääkitys pienentää tartuntavaaraa, mutta ei anna täydellistä suojaa. Lääkitys aloitetaan jo ennen matkaa, jatketaan matkan aikana sekä vielä sen jälkeenkin. Tehokas keino ongelmien välttämiseksi on pyrkiä estämään hyttysen pistos.


Ter2


 

Ripuli on yleisin terveysongelma


Ensimmäisen matkustusviikon lopulla se yleensä iskee. Turistiripulin oireet kestävät keskimäärin kolme vuorokautta, mutta pahimmillaan jopa viikon. Riski sairastumiseen kasvaa lämpimänä vuodenaikana sekä matkakohteessa, jossa hygieniaolosuhteet poikkeavat meikäläisistä. Tropiikkiin, Lähi-itään ja Etelä-Aasiaan matkustavista puolet sairastuu ripuliin ja Euroopan puoleisella Välimeren seudulla keskimäärin joka kymmenes. Turistiripulia aiheuttaa eniten kolibakteeri, mutta myös eräät virukset ja alkueläimet aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Vatsatauti iskee sylivauvasta vanhukseen, mutta useimmin turistiripuliin sairastuvat nuoret aikuiset.

Käsien pesu ehkäisee

Turistiripulin vaara on torjuttavissa, mikäli valitsee ruokansa ja juomansa tarkkaan. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Tehokkain tapa on huolehtia käsien pesusta ennen ruokailuun ryhtymistä ja WC:ssä käynnin jälkeen. Jos epäilee ruokapaikan hygieniatasoa, kannattaa välttää muun muassa majoneesipohjaisia salaatteja, kylminä tarjoiltavia ruokia, kuten ostereita ja simpukoita sekä pakkaamatonta jäätelöä.

Vastavalmistuneet ja kuumana tarjoiltavat ruuat ovat ripulivaaran kannalta turvallisimpia. Tuoreita ja kuorittuja hedelmiä sekä viljatuotteita voi laittaa suuhunsa huoletta. Ruokajuomaksi kannattaa valita aina pullotettuja juomia. Kuumia juomia, kuten kahvia ja teetä, voi juoda ilman ripuliriskiä.

Ripulista selviäminen

Lievä ripuli hoituu riittävällä levolla ja runsaalla nesteiden nauttimisella. Kuumissa olosuhteissa nesteentarve vielä lisääntyy huomattavasti Sopivia juomia ovat laimea mehu, tee, pullotettu vesi tai apteekista saatava ripulijuoma. Vähitellen voi syödä kevyttä, helposti sulavaa ruokaa kuten banaaneja ja paahtoleipää. Joillakin on mukana oireita poistavia lääkkeitä, mutta niitä tulee käyttää vain lyhytaikaisesti. Jos oireet eivät katoa muutamassa päivässä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.


 

Varo näitä


Keltakuume


Esiintyy
  Afrikka ja Etelä-Amerikka.

Aiheuttaa  Virus, joka leviää hyttysen puremasta ihmiseen.

Hoito  Rokote, suojautuminen hyttysen pistokselta.

Malaria


Esiintyy
  Tropiikki, etenkin Afrikka.

Aiheuttaa  Malarialoisio, joka siirtyy horkkahyttysen puremasta ihmiseen.

Hoito  Estolääkitys, suojautuminen horkkahyttysen pistokselta.

Hepatiitti A


Esiintyy
  Kehitysmaissa, myös Venäjällä ja Baltiassa.

Aiheuttaa  Viruksen aiheuttama maksatulehdus, leviää saastuneen juomaveden ja pilaantuneen ruuan välityksellä.

Hoito  Rokote.

Ter3

 

Hepatiitti B


Esiintyy
  Kaikkialla.

Aiheuttaa  Viruksen aiheuttama maksatulehdus, leviää sukupuoliteitse tai saastuneiden neulojen välityksellä

Hoito  Rokote

Jäykkäkouristus


Esiintyy
  Kaikkialla, mutta lämpimissä maissa riski suurempi

Aiheuttaa  Bakteerin aiheuttama lihaskouristus, leviää haavoista ja eläinten puremista.

Hoito  Rokote, voimassa 10 vuotta.

Kurkkumätä


Esiintyy
  Kaikkialla.

Aiheuttaa  Bakteerin aiheuttama tulehdus.

Hoito  Rokote, kymmenen vuoden välein tehosterokotus.

Kolera


Esiintyy
  Köyhimmissä kehitysmaissa.

Aiheuttaa  Bakteerin aiheuttama ripuli, leviää saastuneen juomaveden ja ruuan mukana.

Hoito  Saastuttaman ruoan ja veden käyttöä tulee välttää, ripulilääkkeet.

Vesikauhu

Esiintyy  Kaikkialla.

Aiheuttaa  Viruksen aiheuttama aivokalvontulehdus, tarttuu eläimen puremasta.

Hoito  Rokote

Vuoristotauti

Esiintyy  Yli 2300 metrin korkeudessa.

Aiheuttaa  Ohut ilmanala, hapen puute aiheuttaa huimausta ja uneliaisuutta.

Hoito  Hidas nousu, palaaminen alas, Etelä-Amerikassa oireita hoidetaan kokapensaan lehdillä.